用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田郭得勝 VS 沙田聖心 ?
go

沙田郭得勝 VS 沙田聖心 ? [複製鏈接]

如沙田 BAND 1尾學生,
擇 郭得勝 或 聖心 邊間較易入呢?
   0    0    0    0

郭得勝

原帖由 ELING 於 10-1-7 09:21 發表
如沙田 BAND 1尾學生,
擇 郭得勝 或 聖心 邊間較易入呢?

郭得勝

原帖由 cherryjamesma 於 10-1-7 09:36 發表
郭得勝

Dear cherryjamesma
可否給多些意見呢?
是否 郭 較易入 比起聖心?
或  郭 較好dd比聖心?
抑或其它原因...?
麻煩晒.....?

2間揀1間郭得勝,其它我會揀林漢光。

原帖由 pineapple0983 於 10-1-7 11:43 發表
2間揀1間郭得勝,其它我會揀林漢光。

pineapple0983 你好!

我知你樂於助人,並且熟識沙田區情況,想請教:

1. 女仔油尖旺Band 1尾跨區沙田跌Band落去Band2,機會大嗎?
2. 如果保持到Band1,統一乙部1st choice,2nd choice,男女校、女校都可以,可否推介?
3. 如果真是跌咗去Band2,可否再推介?
4. 自行如果選沙田區學校,一間進取 + 一間保險,可否建議?

我都知太多問題和要求,你得閒先慢慢答,多謝晒先!
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

原帖由 greendotdot 於 10-1-7 12:35 發表

1. 女仔油尖旺Band 1尾跨區沙田跌Band落去Band2,機會大嗎?
2. 如果保持到Band1,統一乙部1st choice,2nd choice,男女校、女校都可以,可否推介?
3. 如果真是跌咗去Band2,可否再推介?
4. 自行如果選沙田區學校,一間進取 + 一間保險,可否建議?

..

我路過 , 想講下個人意見 .

問題 1 >
機會大是 指 甚麼 ? 是否接住 pinneapple 指林漢光 ?
如是 band 2 , 肯定唔得啦 .

問題 2 >
沙田唯一的女校. 如是 band 1 女生也未必順利之入到, band 2 女生肯定不用想 .

問題 3 >
band 2 生既話, 個人認為如要小朋友在成績為重 , 以胡忠 , 梁文燕, 聖若瑟.

good luck .......

多謝你的意見,其實我只是借樓主個話題請教Pineapple,由於也是關於沙田區,希望樓主不要見怪。

原帖由 HPChingchingma 於 10-1-7 16:17 發表

問題 1 >
機會大是 指 甚麼 ? 是否接住 pinneapple 指林漢光 ?
如是 band 2 , 肯定唔得啦 .
係Band 1跌落Band 2的機會大唔大?
問題 2 >
沙田唯一的女校. 如是 band 1 女生也未必順利之入到, band 2 女生肯定不用想 .
明白
問題 3 >
band 2 生既話, 個人認為如要小朋友在成績為重 , 以胡忠 , 梁文燕, 聖若瑟.
多謝你的意見,我會轉達給友人。

Hello 綠點點,好耐冇見你上黎BK。
好對唔住,油尖旺區我唔識;不過e區啲Band1位都好多吓喎,因乜解究要入沙田呢?
1) 我諗油尖旺跨入沙田點都唔會跌Band卦?
2) 其實自行可以進取D都唔怕,但係大抽獎就真係要小心D;我建議可報林漢光/郭德勝。純女校SRL比出面既位相對好少,但少左D男仔爭;如果你係踩界,e間機會唔大。
3) 沙田Band2建議 SJ 同 HLMS 都唔錯;SJ 較谷。
4) 其實係自行都冇乜保唔保險,D學校揸住學生排名在手,第一揀成績好既,第二揀特異功能既,第三揀面試表現出色既;前兩樣而家開始努力已經太遲,唯獨第三樣仲可以爭取吓。
比如講,你填保險嗰間(例如陳震夏)收左你,咁你會唔會今年7月放棄叩啲Band1尾門?
仲有一樣,就係自行時有啲Band1學校會秤鮮啲啲男仔,因為小學多數女仔叨D,大抽獎會派多D女生入Band1,佢哋咁做係想平衡番男女生比例。
到考完第三次呈分,你大概都知個女係點,唔對路就馬上諗直資,唔駛大抽獎嚇餐死。沙田既培基、培僑都唔錯。

4年前st mary有個band2 學生入了沙田聖心, 因幾年前聖心都係唔錯英中, 甘有2個可能, 1.就係旺尖區banding高. (應該唔係!) 2. 係沙心band2生, 大抽獎都入到. 如果唔怕佢傳統, 選佢都好. 如係band1尾,band2頭, 我覺得榮之 & 得勝都唔錯, 聖心一定唔選!如要女校同校風聖羅"殺"成績好過沙心.

原帖由 catcatmom 於 10-1-7 22:37 發表
4年前st mary有個band2 學生入了沙田聖心, 因幾年前聖心都係唔錯英中, 甘有2個可能, 1.就係旺尖區banding高. (應該唔係!) 2. 係沙心band2生, 大抽獎都入到. 如果唔怕佢傳統, 選佢都好. 如係band1尾,band2頭, 我覺得 ...

我估沙田區Banding有可能高油尖旺區少許。

多謝賜教!

原帖由 pineapple0983 於 10-1-7 17:53 發表
Hello 綠點點,好耐冇見你上黎BK。
好對唔住,油尖旺區我唔識;不過e區啲Band1位都好多吓喎,因乜解究要入沙田呢?
1) 我諗油尖旺跨入沙田點都唔會跌Band卦?
2) 其實自行可以進取D都唔怕,但係大抽獎就真係要小心D;我建議可報林漢光/郭德勝。純女校SRL比出面既位相對好少,但少左D男仔爭;如果你係踩界,e間機會唔大。
3) 沙田Band2建議 SJ 同 HLMS 都唔錯;SJ 較谷。
4) 其實係自行都冇乜保唔保險,D學校揸住學生排名在手,第一揀成績好既,第二揀特異功能既,第三揀面試表現出色既;前兩樣而家開始努力已經太遲,唯獨第三樣仲可以爭取吓。
比如講,你填保險嗰間(例如陳震夏)收左你,咁你會唔會今年7月放棄叩啲Band1尾門?
仲有一樣,就係自行時有啲Band1學校會秤鮮啲啲男仔,因為小學多數女仔叨D,大抽獎會派多D女生入Band1,佢哋咁做係想平衡番男女生比例。
到考完第三次呈分,你大概都知個女係點,唔對路就馬上諗直資,唔駛大抽獎嚇餐死。沙田既培基、培僑都唔錯。

多謝你咁快回應!其實唔關我囡囡事,友人初時好似好有主見,依家愈聽愈多,便愈多愈亂,之前諗嘅唔同晒,好似地球咁自轉,咪幫吓手問吓啲中肯意見,你講得啱,自行選校真是無話保險唔保險,盞自己捉蟲!多謝晒!我自己囡囡雖然薯薯地,不過都好彩如果無特別改變都穩入EMI,自己都會試吓兩間我覺得幾適合嘅,不過佢比較同齢真係缺乏競爭力,睇吓會唔會有校長欣賞呢啲BB,自行都收佢啦!祝你的小朋友今年百尺竿頭,更進一步!
‹ 上一主題|下一主題