用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人比直資reject咗但係叩門成功?
樓主: cutekiddy
go

有無人比直資reject咗但係叩門成功? [複製鏈接]

好想請教我可以有甚麼途徑可參考歷年考試形式及題目,你是指參加面試班嗎?有沒有便宜又有效的其他途徑?

當然,我知BK有好多無私家長share題目,先謝過大家!

原帖由 chunheimama 於 10-1-8 12:39 發表

我係我小朋友K1時都曾經迷茫過, 所以都很明白你們的感受, 後來我祗細想清楚, 我小朋友究竟要入那類學校呢?  傳統 or 活動, 同麻認清目標, 目標學校又需要甚麼學生呢? 基本上有貌 + 能表達自己系必需的. 而有D就注 ...

原帖由 myrchan 於 10-1-8 13:32 發表
好想請教我可以有甚麼途徑可參考歷年考試形式及題目,你是指參加面試班嗎?有沒有便宜又有效的其他途徑?

當然,我知BK有好多無私家長share題目,先謝過大家!

...

不是面試班, BK有好多無私家長share題目, 或者入全港小學 topic 睇吓, 問吓, 又可以去麥當當看嬰兒雜誌, 或小一選校雜誌, 長睇長有.  間吾中報章又介紹下直資' 私立校長, 目標人物一定會出現的.

原帖由 myrchan 於 10-1-8 13:28 發表
我隻馬騮咪就係唔夠膽表達自己果隻囉,有社工建議我替他報多些活動,希望有幫助。如果我生左一個有禮又夠膽表達自己的細路,點洗咁愁...

以我所知中央圖書館逢星期日早上有一個親子互動故事坊, 免費的, 門券先到先得, 對小朋友訓練膽及表達自己頗有幫助, 吾知你住個區的圖書館有沒有呢?

原帖由 flostangraphy 於 10-1-7 16:33 發表
"和孩子過一些簡單的週末,到郊外走走,到海灘看船,和他看他喜歡的書,唱他喜歡的歌,和祖父母嘆茶..."  

呢d就係我仔出世以黎既週末生活,結果最心儀既直資入唔到,入左地區好學校,小學之後,繼續咁樣過週末,慶幸能keep住top 10成績。

我有時諗,如果入左心儀直資,週末一定不一樣。是好是壞,我都唔知……但如果一早將週末投資響證書或者學術上,應該考到心儀小學....希望無幫個仔揀錯路。

hey, 我都有聽講過, 不過未試過...
都真係要試一試!!!

原帖由 chunheimama 於 8/1/2010 14:15 發表

以我所知中央圖書館逢星期日早上有一個親子互動故事坊, 免費的, 門券先到先得, 對小朋友訓練膽及表達自己頗有幫助, 吾知你住個區的圖書館有沒有呢? ...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

其實我地target既DSS講明係唔收Portfolio同證書. 所以一直有時為佢報興趣班都只是為興趣!
我地都認為開心就有好奇心,自然學到嘢.

原帖由 aryee 於 8/1/2010 14:57 發表

呢d就係我仔出世以黎既週末生活,結果最心儀既直資入唔到,入左地區好學校,小學之後,繼續咁樣過週末,慶幸能keep住top 10成績。

我有時諗,如果入左心儀直資,週末一定不一樣。是好是壞,我都唔知……但如果一早將週末投資響證 ...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."

我都覺得,什麼學校都可以有好學生,所以我都只是要孩子盡力而為。

我曾眼見別的小孩和家長日夜與功課考測摶鬥,好心寒。

我認同孩子有興趣自然會學,仲學得好好添,我都不希望每天因功課默書而對孩子慛慛趕趕。

係呢,告訴大家,如果孩子感壓力,會多用啡和紫,多用黑就脾氣已不太好了,試下留意啦!當這些顏色多出現在孩子畫作,便是時候放鬆一點了。

原帖由 aryee 於 10-1-8 14:57 發表

我有時諗,如果入左心儀直資,週末一定不一樣。是好是壞,我都唔知……但如果一早將週末投資響證 ...

我都知呀,每區圖書館都有架,我都呢個星期日試下先。

原帖由 flostangraphy 於 10-1-8 19:14 發表
其實我地target既DSS講明係唔收Portfolio同證書. 所以一直有時為佢報興趣班都只是為興趣!

原帖由 flostangraphy 於 10-1-8 19:14 發表

請問邊d唔收呀?我知道DGJS收四版A4紙

TSL 講明係唔收Portfolio同證書.
to be honest, such as there are others parents, i still have prepare one set of portfolio for the application. however, when i see how thick and how nice the portfolios the other parents have made...... i was quite happy that tsl really didn't take any portfolio from any parent.   

原帖由 share123 於 11/1/2010 10:11 發表

請問邊d唔收呀?我知道DGJS收四版A4紙

原帖由 flostangraphy 於 10-1-13 09:33 發表
TSL 講明係唔收Portfolio同證書.
to be honest, such as there are others parents, i still have prepare one set of portfolio for the application. however, when i see how thick and how nice the portfolios ...

音小一樣都係唔收0架!

有個K3同學仔媽媽告訴我,英華寫明要收portfolio架!
‹ 上一主題|下一主題