用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人比直資reject咗但係叩門成功?
go

有無人比直資reject咗但係叩門成功? [複製鏈接]

朋友個仔好乖但係慢熱,所以interview衰哂!

但係個小朋友真係好叻:
-  啱啱先收到cambridge movers張cert係15 shields,
-  奧數一年班程度問題完全handle到,之前華夏杯奧數幼稚園組佢話大部份識,應該攞一等獎無問題.
-  頭先睇到佢準備send去徐悲鴻比賽張畫,真係正到可以賣!佢都有作品係比人send咗去中國展覽!

好鄧佢個仔唔抵,比人reject咗(waiting list都無)唔知仲可唔可以叩門?但係佢係想入spcc & dbs...真無奈!
   0    0    0    0

或者可以等P.2插班,到時會比較看重校內成績和筆試分數,不過最終都有面試,可以利用這一年多時間來盡量訓練。

父母要有心理準備,
唔好太注重數學或美術天份,
還要訓練小朋友大膽啲以言語表達,
才可增加機會!

原帖由 cutekiddy 於 10-1-6 18:25 發表

但係個小朋友真係好叻:
-  啱啱先收到cambridge movers張cert係15 shields,
-  奧數一年班程度問題完全handle到,之前華夏杯奧數幼稚園組佢話大部份識,應該攞一等獎無問題. ...

其實你朋友仔仔同我個死黨個仔一樣,個人好smart, 但慢熱,interview好唔底,所以 升小一 interview 時DBS 和 SPCC 都無收佢,但係佢好bright,在一間出名哋地區小學每年都考全級頭十名內,又取得好多其它獎項,終於中一時SPCC 和 DBS都收佢。最後佢揀咗讀DBS 。

所以叫你朋友不用煩,bright 嘅小朋友遲早都會入到心儀學校。  

如果學校都只是選擇口才了得的孩子入學,那麼,出來的學生有一樣野肯定好得,就係吹水。

甚麼謂之一間好學校?我現在都很迷茫。一直以為直資教法新穎,對小朋友長遠是好,點知原來要入這等學校難過登天。在這情況下,入得去的小朋友是甚麼人等,大家都猜到,我的担心係入到去,都仲係要鬥餐死,這是否有利於個別孩子不同專長的發展?

唉,現在為準備面試拿各式各樣證書/證明信,已有點麻木了,真想透透氣,和孩子過一些簡單的週末,到郊外走走,到海灘看船,和他看他喜歡的書,唱他喜歡的歌,和祖父母嘆茶... ...

但革命尚未成功,同志仍須努力。

"和孩子過一些簡單的週末,到郊外走走,到海灘看船,和他看他喜歡的書,唱他喜歡的歌,和祖父母嘆茶..."
good educational plan!!!!
totally agree!!!

原帖由 myrchan 於 7/1/2010 16:05 發表
如果學校都只是選擇口才了得的孩子入學,那麼,出來的學生有一樣野肯定好得,就係吹水。

甚麼謂之一間好學校?我現在都很迷茫。一直以為直資教法新穎,對小朋友長遠是好,點知原來要入這等學校難過登天。在這情況下,入得 ...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

原帖由 myrchan 於 10-1-7 16:05 發表

甚麼謂之一間好學校?我現在都很迷茫。一直以為直資教法新穎,對小朋友長遠是好,點知原來要入這等學校難過登天。在這情況下,入得 ...

我也有同感. 你打算準備幾多張cert呀?我估5-6張夠未呢?

我小朋友每次參加比賽,都由我本人"培訓",仲有我們一家人做觀眾勁拍手掌,所以每張證書我地都認為份量十足,有血有汗。當然,人地學校就梗係睇有無名次啦...

客觀黎講,有名次,機構認可性又高既,呢d證書唔洗多,都夠照。不過我小朋友暫時都未有一張咁有代表性既證書,所以咪要繼續努力囉。

其實,好多父母比$讓老師專教比賽,好似會幾有成效,但我都係鍾意自己同小朋友一齊準備,大家一條心,讓他知道我們全力支持。

原帖由 share123 於 10-1-7 16:58 發表

我也有同感. 你打算準備幾多張cert呀?我估5-6張夠未呢?

原帖由 flostangraphy 於 10-1-7 16:33 發表
"和孩子過一些簡單的週末,到郊外走走,到海灘看船,和他看他喜歡的書,唱他喜歡的歌,和祖父母嘆茶..."
good educational plan!!!!
totally agree!!!

...

我好好彩真係過緊這些生活, 所以一張cert 都無, 小朋友的興趣班全安排在平日, 真是感恩!

但隨著明年升小一, 我相信日子不再.

你好幸福!! 兩公婆都返工.... 好少幫小朋友參加比賽...

原帖由 myrchan 於 7/1/2010 17:57 發表
我小朋友每次參加比賽,都由我本人"培訓",仲有我們一家人做觀眾勁拍手掌,所以每張證書我地都認為份量十足,有血有汗。當然,人地學校就梗係睇有無名次啦...

客觀黎講,有名次,機構認可性又高既,呢d證書唔洗多,都夠照。 ...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."

問題係~好多小朋友去話中國畫~都係個個畫一樣既
張張都差不多
如果你一次見到10張`10個小朋友~都係一樣既~
你都知啦~
都係才藝班事先安排好~
一筆一畫跟住老師做~

一D都唔係小朋友自己D野~

唔可能全部都係小朋友自己做既~

你估人地校長係傻既~看不出嗎?
5-6歲小朋友個個發展都會差唔多既~

有後補~先有可能叩門~多數係

原帖由 cutekiddy 於 10-1-6 18:25 發表

但係個小朋友真係好叻:
-  奧數一年班程度問題完全handle到,之前華夏杯奧數幼稚園組佢話大部份識,應該攞一等獎無問題. ...

我地都算好好彩! 仔仔都係一張cert 都無, 小朋友的興趣班安排在平日,不遇唔多. 好彩都有小學收...
隨著今年升小一, 希望佢可以繼續開開心心中學習啦!!

原帖由 chunheimama 於 7/1/2010 18:29 發表

我好好彩真係過緊這些生活, 所以一張cert 都無, 小朋友的興趣班全安排在平日, 真是感恩!

但隨著明年升小一, 我相信日子不再.

原帖由 flostangraphy 於 10-1-7 18:44 發表
我地都算好好彩! 仔仔都係一張cert 都無, 小朋友的興趣班安排在平日,不遇唔多. 好彩都有小學收...
隨著今年升小一, 希望佢可以繼續開開心心中學習啦!!

...

多謝!

我都要返工架,唔係點會有閒錢同隻馬騮報比賽同興趣班?之不過我放棄了全職,壓力和時間要求都細好多,咁至可以撥番多些時間給孩子。

其實我以往睇左你好多post,你係好有心機的家長,我要向你學習。我現在替孩子参加各樣比賽和興趣班,孩子時常都問我為什麼,我都在問為什麼,但求盡力而為咋,到時結果如何都不用後悔。

衷心祝願各位小王子小公主選校順順利利,將升小一的就順利過渡,更上一層樓。

原帖由 flostangraphy 於 10-1-7 18:38 發表
你好幸福!! 兩公婆都返工.... 好少幫小朋友參加比賽...

十分理解,十分同意,那些老師壓根兒就是要在一小時內倒模出多幅只有些微分別的畫,我叫孩子回家再畫一次,根本不可以。我最近才知道,學畫是要學基本功,而非每堂帶幅"作品"回家便是學畫,所以即stop現有畫班,再覓良師。

原帖由 JKTL 於 10-1-7 18:38 發表
問題係~好多小朋友去話中國畫~都係個個畫一樣既
張張都差不多
如果你一次見到10張`10個小朋友~都係一樣既~
你都知啦~
都係才藝班事先安排好~
一筆一畫跟住老師做~

一D都唔係小朋友自己D野~

唔可能全部都係小朋友自 ...

原帖由 myrchan 於 10-1-7 17:57 發表

客觀黎講,有名次,機構認可性又高既,呢d證書唔洗多,都夠照。 ...

好佩服你呀!! 我都系帶出去比人教,放工自己番屋企幫佢練習乍

醒目開學勳章

究竟考小一時證書有無用, 真係好難講, 有就梗係錦上添花, 為小朋友學多D野見識多D都係好, 但唔知值唔值你咁搏命咁辛苦去攞完一張又一張. 查實有唔少小朋友無乜證書獎狀, 但有禮又夠膽表達自己, 成功入讀出名難入的學校.

我係我小朋友K1時都曾經迷茫過, 所以都很明白你們的感受, 後來我祗細想清楚, 我小朋友究竟要入那類學校呢?  傳統 or 活動, 同麻認清目標, 目標學校又需要甚麼學生呢? 基本上有貌 + 能表達自己系必需的. 而有D就注重語文能力(考普通話+英文), 有D就注重觀察力, 記憶力, 分析能力 (假如聽故事答問題, 看圖找不同, 玩拼圖,等等) 認清目標後, 可參考它歷年考試形式及題目, 向着目的地進發.......除非有特異功能, 我相信面試表現系最重要的.

希望出年大家心想事成!

真的不敢當....太太同自己,兩個工作都長時間... 照顅小朋友的時間真的不夠...
我們要向你學習就真!:)

原帖由 myrchan 於 7/1/2010 23:43 發表
我都要返工架,唔係點會有閒錢同隻馬騮報比賽同興趣班?之不過我放棄了全職,壓力和時間要求都細好多,咁至可以撥番多些時間給孩子。

其實我以往睇左你好多post,你係好有心機的家長,我要向你學習。我現在替孩子参加各樣 ...

我隻馬騮咪就係唔夠膽表達自己果隻囉,有社工建議我替他報多些活動,希望有幫助。如果我生左一個有禮又夠膽表達自己的細路,點洗咁愁...

原帖由 traeh 於 10-1-8 11:26 發表
究竟考小一時證書有無用, 真係好難講, 有就梗係錦上添花, 為小朋友學多D野見識多D都係好, 但唔知值唔值你咁搏命咁辛苦去攞完一張又一張. 查實有唔少小朋友無乜證書獎狀, 但有禮又夠膽表達自己, 成功入讀出名難入的學 ...
‹ 上一主題|下一主題