用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考完試之後,兩個星期返半日學,家長苦惱...... ...
go

考完試之後,兩個星期返半日學,家長苦惱...... [複製鏈接]

以前哥哥喺另一學校,考完試都係返全日,但可以攞啲書呀棋呀小玩意返去hea.但係細妹呢間....... .以我所知就算返半日,學校上報比教署都當一個上課天計,咁而家頭尾兩星期都係返半日,咁學校喺咪搏大霧;報多咗五日?
另外,我在職又冇工人嘅,如果放整日學校假期我反而可以一早湊個女垮區搵親戚照顧住,不過佢(學校)咁多日都只係放半日,親戚都有小朋友,唔方便咁遠接我女放學,煩惱中....

0    0    0    0

同學校商量下可否留係校務處半日呀

原帖由 中女舍 於 10-1-6 12:12 發表
以前哥哥喺另一學校,考完試都係返全日,但可以攞啲書呀棋呀小玩意返去hea.但係細妹呢間....... .以我所知就算返半日,學校上報比教署都當一個上課天計,咁而家頭尾兩星期都係返半日,咁學校喺咪搏大霧;報多咗成五 ...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

我女兒就是這樣,每逢學校早放學,就一個人留在校務處的一個角落裡,沒人跟她說話,很苦悶的. 要留的話,要給她多安排一些事情做,例如畫畫,看書等.

zhk2008:
麻煩請教吓:咁你要到幾點先可以去湊佢?午餐如何降決?你女又有冇覺得異相,唔鍾意,抗拒呢?

原帖由 zhk2008 於 10-1-7 13:19 發表
我女兒就是這樣,每逢學校早放學,就一個人留在校務處的一個角落裡,沒人跟她說話,很苦悶的. 要留的話,要給她多安排一些事情做,例如畫畫,看書等.

我個女都係, 好彩佢學校隔離係一間幼兒院, 我就放佢係幼兒院.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

我女自己帶午飯回學校,但她通常只吃一點.平時是在學校裡訂飯的,自己帶的飯她不大喜歡吃.

我女一直都有參加課餘託管班,平時放學後坐校車到託管中心.但託管班3:30才開始的.如果早放學的話,就坐不了校車,學校又不讓我女自己走到託管中心(其實只需要走10分鐘左右).為了我女去託管中心的問題找了校長好幾次,最後他安排了一個校務處的姐姐在3:30左右帶她去託管中心. 那位姐姐應該是3:30左右下班,也可能是順路的.總算可以解決問題.但每次學校早放學時,都要到校務處申請一下放學後送到託管中心.畢竟校長沒有明示以後可以一直這麼做,所以每次申請時都沒有底,不知道行不行.

我女當然是不願意留在學校了,但她也知道沒其他辦法.很不樂意,但還是接受了,沒有抗拒.我女讀二年級.

原帖由 中女舍 於 10-1-8 11:09 發表
zhk2008:
麻煩請教吓:咁你要到幾點先可以去湊佢?午餐如何降決?你女又有冇覺得異相,唔鍾意,抗拒呢?

考完試後.....2個星期返半日學----> 2星期咁多? 請問係津校 or 直資 ?

原帖由 中女舍 於 10-1-6 12:12 發表
以前哥哥喺另一學校,考完試都係返全日,但可以攞啲書呀棋呀小玩意返去hea.但係細妹呢間....... .以我所知就算返半日,學校上報比教署都當一個上課天計,咁而家頭尾兩星期都係返半日,咁學校喺咪搏大霧;報多咗五日 ...

津校 19-29/1.total九天上課日.

原帖由 gordon12 於 10-1-12 10:02 發表
考完試後.....2個星期返半日學----> 2星期咁多? 請問係津校 or 直資 ?

這校好多時話教師發展日(相比別校特多)放假,c6叫我唔好返工;人釘人.費事成日麻煩親戚

原帖由 zhk2008 於 10-1-11 18:11 發表
我女自己帶午飯回學校,但她通常只吃一點.平時是在學校裡訂飯的,自己帶的飯她不大喜歡吃.

我女一直都有參加課餘託管班,平時放學後坐校車到託管中心.但託管班3:30才開始的.如果早放學的話,就坐不了校車,學校又不 ...
‹ 上一主題|下一主題