用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 老師建議我帶兒子去做檢查...
go

老師建議我帶兒子去做檢查... [複製鏈接]

剛滿三歲的兒子自去年9月入讀k1以來, 一直被老師投訴, 包括打同學, 爭玩具, 咬人等等, 情況間中有改善, 但換來是在課室走來走去.  老師的評語是「非常自我, 不能控制自己的情緒, 少眼神接觸...」今天, 老師再重提舊事, 希望我儘快帶兒子去接受評估, 以便得到合適的治療... 老師說, 自閉有一種叫做「高智能自閉」, 即是小朋友聰明, 但有自閉問題.

請問, 我應該帶孩子去做甚麼測試?
   0    0    0    0

回覆 1# Tata1668 的文章

其實我覺得無妨,最緊要係為小朋友好,未必一定係自閉,可能會係其它原因,盡快找出原因協助小朋友得到改善,最緊要多加留意小朋友平日的一點一滴,有助你及專家了解對小朋友作出適當的評估並作出相對的治療

Hi Tata1668 :

我個仔於早年前亦是發生類似事情 !! 因為我個仔入學時只講單字 ; 沒有眼神接觸 , 唔合群 ; 當時到 CAC 排期做評估
但最快要等半年或以上 !! o個陣都唔知點 ... 經過好多途徑才找到私人評估中心做評估 ; 結果是自閉傾向 !! o個陣好唔開心 ; 但我地知道唔可以再浪費時間所以決定去私人的做密集訓練 .... 讀了差不多一年 ; 今年讀回普通幼稚園K1及終於排到政府"E"位 ...
所以我建議你盡快幫你的小朋友評估一下 ; 唔好再浪費時間啦 ...  因為等政府是要最少等半年才可做評估的 ...

原帖由 Tata1668 於 10-1-5 23:29 發表
剛滿三歲的兒子自去年9月入讀k1以來, 一直被老師投訴, 包括打同學, 爭玩具, 咬人等等, 情況間中有改善, 但換來是在課室走來走去.  老師的評語是「非常自我, 不能控制自己的情緒, 少眼神接觸...」今天, 老師再重提舊 ...

謝謝大家既意見, 唔知有冇評估中心介紹呢?

pipi331, 收到你既pm, thanks!  ^_^

回覆 5# Tata1668 的文章

我之前係 step 度做,$2500,不過唔知係咪only for 細仔呢?但做完佢地可以直接比信我地去排政府的服務,你可以打去check下,有d家長會直接搵心理dr寫,不過較貴!

TATA1668

你上網搵下  {亞氏保加症}自閉症一種

我囝囝既問題同你小朋友差唔多...
最近我同小朋友去左伻估....証實係自閉..學名......亞氏保加症
‹ 上一主題|下一主題