用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 體罰孩子有助成功
go

體罰孩子有助成功 [複製鏈接]

0    0    0    0

實在不能接受這樣的研究報告!

此報告對體罰的程度沒有交代,但這點非常重要!

有時研究報告這東西,笑笑便算,不值一提!

原帖由 awah112 於 10-1-5 10:23 發表
體罰孩子有助成功

玉不琢,不成器,體罰孩子(圖)原來是有助他們將來成功。美國密歇根州卡爾文大學心理系教授岡諾,早前訪問了 2,600名男女,當中 1/4未曾受到體罰,研究結果發現,小孩在 2-6歲時曾被體罰,學業成績會較零體罰的好得 ...

原帖由 Annabellalaw 於 10-1-5 12:43 發表
實在不能接受這樣的研究報告!

此報告對體罰的程度沒有交代,但這點非常重要!

有時研究報告這東西,笑笑便算,不值一提!

要打就趁細打。一年前,我仲可拿支間尺打阿三,現在,我拿起間尺,阿三即拿支比我大的,話同我斗劍。

阿三未到5歲,所以我認為要少於三歲打才好。有冇人找到數据,來支持我嘅論點。

試過打一次咁多, 以後都唔打, 因為最終都會後悔. ...

唔打先至後悔。

1. 啲友曳到死,唔打唔解心中之憤。
2. 原來打吓有助孩子成功,咁我打過,感覺上好似買咗保險,隱陣咗。

原帖由 wunma 於 10-1-5 15:44 發表
依妳咁講, 似乎打細路有助家長成功舒緩情緒啱d噃.

我細個果陣夠比呀媽打到飛起啦, 拿起乜就用乜打, 打打吓皮都奀咗完全唔覺痛, 又唔見我哋個個叻得去邊?

...

我估你起碼中產以上,都好啦!

我細個都俾阿媽打,仲要企定定個隻。可能超過7歲仲打,所以比上很不足。但比下有余,我都感恩了。

小四時背乘數表唔適,就會比老師打,一定會大哭,我個科成績最好,不過由個時開始,我就日日希望個老師早 d 死,終於我知道前幾年 Cancer 死左 lu,大快人心

體罰有好處,不過反效果會非常大,對小朋友留下一個永遠不能忘記的仇恨。

原帖由 happyvalley 於 10-1-5 16:46 發表
小四時背乘數表唔適,就會比老師打,一定會大哭,我個科成績最好,不過由個時開始,我就日日希望個老師早 d 死,終於我知道前幾年 Cancer 死左 lu,大快人心

體罰有好處,不過反效果會非常大,對小朋友留下一個永遠不能忘 ...

真係毒!

有次我係街見到舊同學,佢同我話某某講師俾人燉冬菇,要著草外國,嘩,開心到我,我又叫又笑。

hi,各位,

又好似見到老朋友咁,好親切,好開心,

打小朋友確實不划算,有年我女兒夢見我死了,她很開心,還若無其事的告訴我,而我就眼淚在心裏流......

不過有時知易行難,唯有事後補鑊......

原帖由 awah112 於 10-1-5 20:45 發表

從妳呀媽既角度黎睇,體罰的確有好處...

簽名被屏蔽

上一代的舊社會,體罰往往是家常便飯,我亦從不怨恨父母當年以膠水喉侍候,

但現今父母若不斷施以稍重的體罰,縱使避過判刑之險,亦難逃子女的秋後算賬(嚴重者甚至行為偏差),至於2至6歲的小朋友,認真說真的很難找對位去打他們(不知女孩跟男孩是否真的不一樣),反而覺得父母應從中檢討生活小節,調整育兒策略,

所以我認為如果不是忍無可忍,實在不鼓勵體罰,偶一為之,事前事後加以解釋,或許仍有點效用,否則父母必是輸家,

雖然我不能百分百保證不打,但亦絕不認為體罰有助成功.....縱使只用在幼兒身上,

研究報告分明是欺凌弱小,取無反抗能力之便,

原帖由 stccmc 於 10-1-5 23:08 發表

我有次睇一個初小學生的中文功課,題目係: 請用一種動物形容你父親母親,佢寫"老虎及毒蛇"。無問點解,唔知同佢成日被打有無關!

自問心理學書、離誌、報紙專欄都看過不少,電視、電台的心理學節目也看/聽過不少,而所有心理學家都反對體罰,認為打一下都嫌多。美國密歇根州卡爾文大學心理系教授岡諾這個研究結果很奇怪。

eviepa

體罰...我自己唔反對
始終細個自己犯過錯,比亞媽「籐條炆豬肉」的記憶好深刻

記得的唔係果次有幾痛,係我犯過咩錯,同埋亞媽一路打一路自己喊的情況

回覆 18# 肥YA姨 的文章

我自己都唔反對體罰.....更加完全唔信eviepa講既心理學書、離誌、報紙專欄果d所謂心理學家既推論....我相信適當既體罰絕對可以矯正幼童一些不受控行為; 果d所謂心理學家講果d父母系d好個別既,果d父母根本系將自己既情緒發洩系d兒女身上, 佢地根本就唔系教緊兒女.....
我寧願信"子女自己教,好過俾人地教"...

原帖由 samuel89 於 10-1-6 11:18 發表
我自己都唔反對體罰.....更加完全唔信eviepa講既心理學書、離誌、報紙專欄果d所謂心理學家既推論....我相信適當既體罰絕對可以矯正幼童一些不受控行為; 果d所謂心理學家講果d父母系d好個別既,果d父母根本系將自己既 ...

係...D小朋友好細個果陣,根本未完全明你鬧佢乜野
只要清楚比到個SIGNAL佢「呀,原來做左呢D野DADY MAMI會鬧,會比人打手板,咁我都係唔做了」呢個訊息。

當然,體罰唔係永遠有效,比如我個大仔讀小學時,扣佢零用錢比打佢更有效
‹ 上一主題|下一主題