用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 有無家長今日IN 禮賢
樓主: BBLOVEMAMA
go

有無家長今日IN 禮賢 [複製鏈接]

man0706:

你仔仔係吾係細仔呢? 不要灰心呀, 仲有培正等result!

回覆 1# 快樂仔仔 的文章

佢唔係細仔呀....07年3月

甘你係吾係都有報培正呀? 培正真係好鍾意收大仔大囡的, 你吾好太擔心, 而且記得要留番呀仔d報考編號可在最後階段叩門, 好多學位因其他家長放棄了便可由waiting list 或rejected的補上, 最緊要學校覺得你有誠意, 加油!!
另外我老公話好鍾意禮賢, 感覺係地靈人傑喎, 應該會比呵仔讀呢間, 比佢笑死^0^, 而我就想睇埋培正result先, 因我姪囡都係讀緊培正的, 吾錯, 佢係大囡, 依家K3.

回覆 1# 快樂仔仔 的文章

我覺得你好好呀, 仔仔有咁多學校收左, 相反我仔仔就5間中, 3間有結果既都係waiting list....我係度諗緊, 會唔會係自己對答得唔係太好呢?? 我仔仔屬於多野講既, 我見佢答老師問題都屬於有問有答... 仍然係waiting list, 唉....有一間學校, in 佢既老師不停讚佢講野好叻, 點知都係waiting list...所以我覺得無哂希望lu...

man0706:

我覺得好多學校都是內定, 我女面試禮賢又是面試的好好, 老師個反應都睇到是好仲意我女, 但同樣是waiting list. 由於我冇背景, 不是住也貴價樓, 所以考左果d不是waiting list 就是拒收. 我依架都諗通左啦, 不收不代表我女不夠好, 是我的家境不夠人d好.

我都係waiting,我唸可能份問卷填得差

其實好多學校老師係會觀察相向既關係的, 即是不論你仔仔囡囡有多醒目或是家長答得幾得體都好, 絕不能你有你我有我; 老師最觀察入微的就是親子關係, 舉例說仔仔對答差時(eg.即答錯問題), 媽媽在身旁不宜擺出情緒焦慮或氣餒失望的面容, 更不可是默不作聲或強顏歡笑; 相反是要更加正面去為孩子打氣加油, 例如帶著笑容去引導孩子作答, 老師是會觀察到對方相向既關係的, 也自然會對家教有信心.
我以前也在外地也是從事教育行業的, 畢竟考生眾多, 人人質數也是差不多時, 關鍵就在於觀察你們不太著意既地方!
問卷也只不過是表面事宜罷了, 只不過是代表學校的一種象徵.

請問waiting最終如有offer,是否都一定係下午班呢?有無人試過waiting最終offer咗上午班㗎?謝謝意見。

原帖由 快樂仔仔 於 10-1-20 23:04 發表
其實好多學校老師係會觀察相向既關係的, 即是不論你仔仔囡囡有多醒目或是家長答得幾得體都好, 絕不能你有你我有我; 老師最觀察入微的就是親子關係, 舉例說仔仔對答差時(eg.即答錯問題), 媽媽在身旁不宜擺出情緒焦慮 ...

我都好認同你講既,每間學校有甘多人去申請,大部份小朋友都可以答到老師問題,我覺得佢地收生,唔單止系睇小朋友可唔可以答到問題,應該仲有好多其他考慮因素!
再者,有好多學校郁下都話有幾千人申請,位就得100幾個,甘點揀?比著我系老師都好難揀,依家既小朋友大部份外表都醒醒目目既!有時我仲會諗:個個老師同間間學校都諗住佢會收果種醒醒目目、口齒靈俐、乖巧既小朋友做學生???甘其他既呢?身為教育者唔系都有責任去教我地未來主人翁??只收果d個個未教都系天才同乖既?甘豈不是個個父母只可以生乖同聰明點既小朋友?有邊個唔想?但無得控制嘛!

最後,我仲想講,我都系窮等人家,無靚車同大屋,無家底,但好彩我仔仔都有幾間學校收佢!我諗可能有小部份學校會睇呢d,但唔系我地杯茶!

原帖由 man0706 於 10-1-20 16:19 發表
我覺得你好好呀, 仔仔有咁多學校收左, 相反我仔仔就5間中, 3間有結果既都係waiting list....我係度諗緊, 會唔會係自己對答得唔係太好呢?? 我仔仔屬於多野講既, 我見佢答老師問題都屬於有問有答... 仍然係waiting lis ...

man0706,
你唔駛灰心,有時好難講既,有幾間waiting,我相信到最後應該都會有機會既,加油!

原帖由 快樂仔仔 於 10-1-20 23:04 發表
其實好多學校老師係會觀察相向既關係的, 即是不論你仔仔囡囡有多醒目或是家長答得幾得體都好, 絕不能你有你我有我; 老師最觀察入微的就是親子關係, 舉例說仔仔對答差時(eg.即答錯問題), 媽媽在身旁不宜擺出情緒焦慮 ...

十分同意, 我地住既屋好普通...我同老公學歷唔高...份工又唔係特別好...
亞仔講野係好叻, 不過就鐘意玩野...答老師佢同學個名係佢個名...不過我冇嬲/焦急...之後再引番佢講個名
老師問佢學校(n1)既老師姓咩佢答"小白兔"老師, 我話佢攪笑...結果亞仔都冇答到
輕鬆開心咁完成個interview...就算答唔到都唔緊要!

不過waiting list唔駛灰心架, 身邊好多朋友都係waiting list入到心儀學校架! 亞仔都係三間waiting list, 好彩禮賢收咋!

依家教局又將中五中七會考改革為中學文憑試, 日後中英文科成績爭取入U的競爭又大了, 諗過讀英中比中中好些, 要為仔仔舖路入英小英中.....不考慮培正了, 同老公仲諗緊比仔仔讀禮賢or民生好些, 因為禮小有成80%可派去英中, 而民生書院英文也不錯.

請問知唔知禮賢小學會收幾多禮幼學生呢?聽講禮小唔係100%收番禮幼學生,係咪都要經大抽獎或考試呢?謝謝!

原帖由 mickey_hk 於 10-1-25 14:10 發表
請問知唔知禮賢小學會收幾多禮幼學生呢?聽講禮小唔係100%收番禮幼學生,係咪都要經大抽獎或考試呢?謝謝!

禮小係私立小學,唔駛大抽獎...
禮幼學生應該有分加,
禮幼有4班,120人,
禮小得3班 90人..
亦相信有部份禮幼學生會轉讀其他直資,私立或去參加大抽獎,所以唔係100%入番禮小...

無錯, 禮小係私立學校無大抽獎架, 我都會幫仔仔報讀心儀既直資小學^0^
‹ 上一主題|下一主題