用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 有無家長今日IN 禮賢
樓主: BBLOVEMAMA
go

有無家長今日IN 禮賢 [複製鏈接]

甘你心儀比仔仔讀邊幾間? 仔仔是否因為係"細仔"所以暫未有offer? 放心啦, 幾好幾多既幼稚園最終都係只能揀一間, 之後好多家長其實都會放棄已交左留位費的幼稚園, 所以一定會有機的^0^

回覆 1# 快樂仔仔 的文章

禮賢我都好希望佢入到架......
咁又係, 幾好都只可以讀一間, 咁你留左邊幾間呀??

man0706:

我好誇張, 幫仔仔報考左成10間幼稚園, 同佢留左位既有: 劍鳴, york, 創價, 培道, 鑽石山靈糧呢5間; 其實比留位費好唗錢, 不過我老公係吾鍾意太急去做決定既人, 話情願比多幾間心儀既學校之後等所有結果公佈後至再慢慢分析考慮邊間對仔仔來說是最好的, 依家仲有宣道, 禮賢同培正未有結果......不過直到依家為止暫時最想仔仔讀既係:劍鳴同培道, 劍鳴學術比較全面, 培道老師好, 小朋友品德培育不錯, 而且可直升培小, 而小學網亦不錯! 至於以上其它各有長處短處, york太商業化, 亦只太過focus英文上, 鑽石山靈糧好似比較淺, 不過若小朋友喜愛音樂教育也不錯; 創價戶外活動空間較少, 派位一般....(不過上述只是純粹個人意見吧!)
甘你仔仔考過邊幾間呀, 可否分享一下?

我仔報左創價,根德園,培正,禮賢同宣道....你咁有咁多offer係手...真係好喇
你in左宣道喇~~~可唔可以講下果日in時既情況呀??

man0706:

我仔仔都有考根德同st. Cat, 一樣收左但吾交留位費, 因根德我嫌佢好吋, 接電話d人態度好不可一世甘, 怕小朋友在德
訓方面學得吾好; 而st. Cat既師生比例可以話係差不多是全港最差, 怕老師其實照顧不了學生, 只是不停的催谷.
我幫仔仔報老實說都是羊群心態, 不過是看看小朋友既能力吧, 所以大家入去面見時都無壓力.

宣道果日老師同仔仔in左大約20分鐘(包括同家長頃計時間), 個老師都幾nice, 不過如要比較之下感覺係禮賢d老師態度更專業, 可能因她們大多是教徒背景, 我可比較及感受到其內在既誠懇.  宣道in既內容都是圍繞:動物, 水果, 用具, 及生活認知的問題, 我仔仔都係有問有答個隻, 佢從來老師問咩都會好雀躍甘去答的, 不是害羞那類, 仲要係勁尊敬老師個d, 所以係知識上同應對上我其實是不太擔心我仔仔的.....但頭痛的是:我好擔心佢啲EQ, 勁差, 差到你吾信, 我地兩公婆從來吾縱佢, 但佢成日可以突如其來甘大叫, 例如每次係公園玩成粒鐘可以係玩同一樣嘢, 之後好有耐性甘叫佢走佢又突然豪哭同踢人, 又打個菲傭姐姐, 仲有佢每次返屋企都要係路上踩踏同一條黃色線的, 但若果你一拉開佢(因就快碰撞到垃圾桶)佢就尖叫, 每次d人望到, 我同我老公都十分懢介, 人地吾知個心可能會諗:你點教仔架!? 唉, 最莫名其妙既係阿仔讀緊既幼兒園內所有老師同校長都一致話阿仔超乖超有善, 仲係非常有禮, 評估好好, 我地不禁講:It is impossible!!!!我同佢地解說阿仔既日常生活點滴佢地都吾信佢既行為, 我同我老公都開始擔心仔仔係那些所謂既雙面人(有雙重性格那些), 同佢做過IQ測試好高, 人地話EQ會相對好低, 所以依家忙緊幫佢報讀一些EQ課程!

唔一定係雙重性格既, 我反而覺得小朋友面對老師, 學校都會變得特別乖, 呢d會唔會係環境影響呀??
你暫時決定同佢讀邊間呀?

考到的話應該是培正.

可否講下你點解咁想入禮賢? 我琴日睇佢校網先發覺學校不提供茶點, 要家長自備, 同埋好似不覺有外籍老師教英文, 佢網上睇到似是各班班主任教英文哦. 仲有最不好一樣嘢是佢的校服只有一件背心, 不任秋冬都是背心, 內面是著自己的衫, 感覺好不整齊呀.:cry:  

以上若有不對, 請更正.

原帖由 man0706 於 10-1-7 15:48 發表
禮賢我都好希望佢入到架......
咁又係, 幾好都只可以讀一間, 咁你留左邊幾間呀??

唔記得幾時有result.???

on or before 20 Jan.

其實我好喜歡禮賢,
1. 可以自備茶點,如果子女有食物敏感或偏食,對我們方便一些
2. 不用穿校服,可以穿自己的衣服,想著幾多幾小都得,放學除下便可以帶他去玩,背心易洗快乾...一想起要洗校服,要等乾,便覺得很煩
3. 有外籍老師教英文
4. 不會很商業化...著重於品德

只是地方交通不方便,要轉車或要無瓦遮頭的行路...

Received offer letter today....

Me too... it's just a waiting offer... disappointed!   What about yours, KPKmama??

原帖由 KPKmama 於 10-1-16 17:55 發表
Received offer letter today....

仔仔有offer, 5/2照樣先去交留位費, 又要比$660, 不過都值得, 但仲要等埋幾間result再make final decision.

收左信,
係上午班...

等埋培正result,就應該响兩間揀一間...

me 2 呀, 培正仲有成個星期, 頸都長

原帖由 tweety_joey 於 10-1-18 14:34 發表
收左信,
係上午班...

等埋培正result,就應該响兩間揀一間...

原帖由 hayo 於 10-1-18 14:41 發表
me 2 呀, 培正仲有成個星期, 頸都長

唔緊要啦,
之前in 左5-6間,好多間都11月至12月出result,但間間唔係reject就係waiting,都等慣左了...

你地咁快收到信喇??我未收到喎....係咪收唔到等於rejected 呢??

man0706:

你住邊區呀? 你可打去查詢校務職員, 佢地會解答的, 我今日都打左去問有關校車收費既事, 自己問好過白等呀^0^
加油, 祝你成功!

我已經收到喇.....又係waiting呀~~~

原帖由 快樂仔仔 於 10-1-18 22:40 發表
man0706:

你住邊區呀? 你可打去查詢校務職員, 佢地會解答的, 我今日都打左去問有關校車收費既事, 自己問好過白等呀^0^
加油, 祝你成功!
‹ 上一主題|下一主題