用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 有無家長今日IN 禮賢
go

有無家長今日IN 禮賢 [複製鏈接]

可否講下掂面試.
   1    0    0    0

will go interview in an hour!

今朝去in 完! 每次會叫幾位小朋友連一個家長一齊入課室, 自由玩玩具, 老師從旁觀察, 又會間中走過黎同小朋友一齊玩, 再看小朋友反應! 之後會問家長平時邊個照顧小朋友, 都係d 好簡單問題, 整過interview 過程會好舒服, 無壓力! 時間用左大概15-20分鐘
good luck all!

我都係一樣咁......
仲有問 :你叫咩名? 你件衫咩色?

>>>>今朝去in 完! 每次會叫幾位小朋友連一個家長一齊入課室, 自由玩玩具, 老師從旁觀察, 又會間中走過黎同小朋友一齊玩, 再看小朋友反應! 之後會問家長平時邊個照顧小朋友, 都係d 好簡單問題, 整過interview 過程會好舒服, 無壓力! 時間用左大概15-20分鐘
good luck all!

原帖由 BBLOVEMAMA 於 10-1-4 11:34 發表
可否講下掂面試.

BBLOVEMAMA,
記得我嗎?大家都系沙田友!我下午同仔仔見完,大致上都好似其他媽咪甘,不過可能我地間房既老師特別認真,我地全程要40分鐘,見完後出課室,我老公話 : 你地系最耐既,隔離課室已見緊第3輪喇!

回覆 3# MEOWKLP 的文章

除左呢D, 我阿女間課室個老師仲有講故事, 邊講邊問小朋友問題~

我小朋友In的一組好唔同, 除左有老師走過來同小朋友傾談之外, 佢會group埋小朋友一齊跟老師指示做野, 每個座位上都預先放了一張公仔(有男有女)模樣的卡紙, 叫小朋友舉手指出卡中是男or是女,再指出眼和腳所在,之後每人派少量lego, 每次老師就會講出一種顏色,大家就要拿出來展示, 之後就用呢個lego按老師的砌法照住砌(砌成一個candle), 最後大家一齊拍手唱英文生日歌,
呢個interview模式會令到家長好緊張, 因為要跟足老師指示, 令到大家就好似鬥快咁, 當小朋友配合唔到,家長好有壓力,,有個小朋友做得好慢,老師就話 :淨番你咋... 成個過程真係好緊張, 我小朋友一向好鐘意望人地做緊咩,所以 基本上佢 無點理老師講咩, 我惟有半推半就, 其實心裡好著急,但又唔可以好push佢做, 呢種感覺唔係咁舒服...我最怕呢種group IN.

嘩!掂解甘唔同架!!

我老公帶小朋友去in,我老公每次答問題都係搞笑,佢回來話老師問佢掂解選這校,佢話老婆選的....哈(唔知係咪真),佢話無咩問亞b野,只係問大人多,小朋友只玩玩具...
佢話老師問:對小朋友寄望,佢話無咩壓力就得...(係咪dog唔答8)...

原帖由 藍妹媽媽 於 10-1-5 03:13 發表
我小朋友In的一組好唔同, 除左有老師走過來同小朋友傾談之外, 佢會group埋小朋友一齊跟老師指示做野, 每個座位上都預先放了一張公仔(有男有女)模樣的卡紙, 叫小朋友舉手指出卡中是男or是女,再指出眼和腳所在,之後每 ...

琴日去in完....感覺上學校都好認真地去面試, 整個過程無乜壓力, 即使係問我問題,都係一d簡單既問題, 感覺好舒服呀, 兩位老師亦都好親切, 不停會用讚既方法黎讚揚d小朋友...
祝大家好運

都係幾個小朋友嚮課室玩, 老師 observe, 唔知點解, 老師冇咩理我同阿仔, 完全冇問我問題, 玩緊o個陣, 叫佢俾麵包老師, 問香腸係咩o黎, 俾香腸隔離個妹妹, 問阿仔o野都係最尾攞禮物問叫咩名, 乖唔乖, 講多謝............that's all.
我見老師o既 attention 嚮其他小朋友身上多好多.............
睇o黎都係唔收...............

應該唔關事卦...唔好諗太多..20號有結果架喇

thx man0706!!!!  希望大家都有好消息!!

回覆 2# moominfloren 的文章

same as me. 我老公都覺得老師不在意佢同囝囝, 又係最尾先到佢地, 問的問題已經少而且成日望住其他小朋友, 感覺早就reject 左, interview 只是例行公事.
又或者佢地眼利, 一睇就知阿囝曳.

我仔仔係4/1早上9:00in既, 同你地in既情況完全不一樣的, 真係不知是否已內定, 正如有位媽咪講interview只是比家長睇既門面工夫, 所以有情況不一的現象; 我仔仔同另一位媽咪既囡囡在那個時段只有我地兩對組合入一個課室, 並非一group小朋友一齊入, 入到去亦不是玩等老師觀察, 而是分別每張枱已有一位老師坐好, 並已安排了很多不同既問題, 很有系統既測試, 由玩意到生活知識無一不問, 仲打開本故事書仔細問問題看小朋友是否能有基本既了解; 最令我同老公佩服的是那個老師好似一早已背熟我較早前已遞交既portfolio甘, 主動講出好多我仔仔生活既背景範疇, 而且都顯得十分了解, 仲記得我仔仔讀緊國際幼兒園是否要講英文嗎?....總之整個過程都unexpected地體貼, 好滿意又詫異!?!?
無論如何, 大家都要懷住開心心情去等20/1既result吧, 加油!

請問今年有幾多application?

我囡囡嗰組都只係任小朋友自由活動, 老師從旁觀察, 分別有兩位老師走過來同囡囡玩下&問下我邊個揍小朋友咁, 但我覺得佢地同我個囡玩嘅時間比其他小朋友少, 睇黎我個女都係noway la.

同時入了5個小朋友及一位家長,開始時小朋友各玩玩具,有兩位老師in,到小女時,老師一埋黎就留意小女玩玩具時手指既靈活度, 問小女咩名, 鍾意食咩生果?其名?其顏色?跟住問反之前填既問卷調查的問題...接著送禮物再問小朋友咩名..

快樂仔仔: 照咁睇,似乎你既機會好大喎, 咁了解你地既背景...祝你成功

man0706,

其實真係吾知學校既準則, 話吾定我仔仔同那個家長既囡囡才是被fou的那些都吾定(因面見差異甘大), 不過依家心態就是輕鬆地等, 所以大家都要正面期待, 況且仔仔已在幾間心儀既學校交了留位費, 我不會太過緊張result, 不要帶動影響孩子既情緒.

回覆 1# 快樂仔仔 的文章

哇....你就好啦....我仔未有offer呀, 所以都幾心急下
‹ 上一主題|下一主題