用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 大家點體身教?
go

大家點體身教?

原帖由 MandyBee 於 10-1-3 23:48 發表
大家點體身教?
父母真的要以身作則?!

想將來與眾不同,就是將自己最醒個科教比佢,個小朋友由出生浸到大,人地一星期一個鐘,妳就一日多多個鐘,單對單,所以通常父母醒乜個小朋友就醒乜。

醒目開學勳章

動物有一種最自然嘅學習能力, 就係學習父母嘅一切, 視為基本求生技能

咩叫以身作則?? 基本上你做乜佢就學乜
如果你自己都做唔到嘅嘢, 就唔好要求你嘅小朋友做到; 你會發覺, 你善長嘅嘢, 你嘅小朋友會好快好懂!

所以~ 無話點身教, 你唔去教佢都喺度學緊架喇!

我家有滿屋嘅書, 一個書不離手嘅爸爸, 也有一個對文字/書充滿興趣嘅孩子!

身教一定好緊要....
但唔止語言....哈哈
對住小朋友自己一舉一動都要好規舉...
幾大壓力ga

係好緊要.我發覺囡囡好似我.例如:我平時都算幾有禮貌,好多時出街都會成日同人講:唔該!我個囡都學左我,去餐廳人o地攞o野比佢,佢會講唔該!同看更叔叔一定會打招呼.而我的缺點是脾氣大,容易發脾氣,我囡學足我這樣,平是的小動作/表情都好似我.所以依家我都學緊控制EQ.

重要,非常重要。嘗試留意一下自己小朋友,他的言行舉止談吐都像我們相似的!

講起都係, 我最鐘意四圍睇野, 於是我都捉埋BB去...

同感,品格影響一生,而0~3嵗是品格朔成的重要階段

原帖由 小牧人 於 10-2-25 12:20 發表
我好同意咁多位既見解﹐而小弟亦好重視身教﹐尤其係人格方面。例如千祈唔好咁容易响小朋友面前發脾氣﹑黑面﹑鬧人﹑打架﹑批評其他人或事﹐甚至乎講粗口。因為小朋友學嘢真係好快﹐無論咩年紀都係咁﹐我教開嗰班真係見住佢地大﹐好多嘢尤 ...

原帖由 daisykkqq 於 10-2-26 10:06 發表
重要,非常重要。嘗試留意一下自己小朋友,他的言行舉止談吐都像我們相似的!

係呀.. 有陣時..覺得呀仔.. 點解講埋d咁既野.. 弊.. ! 發覺原來係自己既口頭蟬

絶對同意, 古語都有話啦:「上樑不正下樑歪」, 父母的言、行是怎樣, 下一代的言、行就會是怎樣。各方面真的不用教, 都會照cup 出來, 仲要是不好的言行喎, 例如粗魯、口頭禪、香港潮語等, 學到101分添!

醒目開學勳章

我好相信身教! 所以我 & 老公在亞囡面前都改晒D壞習慣,口頭禪, 懶音.  不過長輩就好難改到! SO好煩! 有時比亞囡聽到粗口, 就要即刻解釋比佢聽係唔啱!

小女D口頭禪同我一樣

小朋友學野好快架! 你點做, 佢就跟你點做架啦!
以前我都唔係好知點教小朋友架, 咪唯有睇多d書或者上網睇下人地點講囉!
你可以去呢下面個網睇下, 都幾有用架
如果join埋做佢地member仲有電話繩送, 可以刻名添架~我嗰時join都無咁旬

http://www.eduplus.com.hk/special/emailalert/goURL.jsp?clickURL=http%3A%2F%2Fwww.eduplus.com.hk%2Fmain%2Freg.jsp%3Fsource%3DEDUkidsMAJul2010_babykingdomMSG&jmfolder=EDUkidsMAJul2010_babykingdomMSG

我的身教方式係,好的講唔好的都講, 佢2-4歲我會教佢禮貌, 見人就要叫,教佢準備自己的袋, 在去街前我會話比佢知去街, 我要準備袋, 佢都要準備佢自己個背包仔. 要有手巾仔, 玩具一件. 同一時間一齊做.
5-8歲開始教佢家係要一齊分擔工作. 例如:我會教佢把衫分顏色, 放入洗衣機. 一齊晒衫. 我會星期5晚先IRON衫, 一家人一邊看電視, 佢就摺衫. 因為夜D瞓都OK.
9-11歲就把身教推至思想教育, 因為佢見的多了. 佢有自己的見解, 大家由新聞到同學, 到父子相處都討論, 我會聽咗佢點睇, 再把我心中的人生尺搬出來把佢的論點分析, 等佢自己選番一個正確處事方式.建立佢人生的尺.

12歲到現在, 開始把我童年的魚事, 傻事話比佢知. 例如: 走堂/出貓比同學/呀媽唔比出街...我相信人人青年總有傻不完的事. 我要帶出的效果係, 坦白同誠信, 因為同年朋友的影響力比父母大, 我要話比佢知無人係完美, 即使係父母. 我會將我傻完的後要承擔的後果講
比佢知.

身教之餘都要加上點點解釋. 因為你做佢做, 但佢未必明點解要做, 同唔做有什麼後果. 到呢一刻個仔14歲了, 我都覺得好正.
QQ

原帖由 MandyBee 於 10-1-3 23:48 發表
大家點體身教?
父母真的要以身作則?!

講開身教,我想問吓:

1. 有邊位家長同個小朋友過馬路時一定會等綠公仔先過?

2. 有邊位家長自己一個人(小朋友不在)時過馬路時一定會等綠公仔先過?

原帖由 CoolWong 於 10-8-7 01:54 發表

講開身教,我想問吓:

2. 有邊位家長自己一個人(小朋友不在)時過馬路時一定會等綠公仔先過? ...

同小朋友多左綠公仔先過,宜家我都多左八成時間紅公仔唔會過。

大人跟小朋友學習嗎,呢 d 就叫身教,不過『身』是指小朋友。

我九成九時間 (不論孩子是否在身邊) 都是待綠公仔才過馬路!

原帖由 CoolWong 於 10-8-7 01:54 AM 發表

講開身教,我想問吓:

2. 有邊位家長自己一個人(小朋友不在)時過馬路時一定會等綠公仔先過? ...

你好嘢!