用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 國際基督教優質音樂中學暨小學
樓主: sweetlvhk
go

國際基督教優質音樂中學暨小學 [複製鏈接]

Re: 國際基督教優質音樂中學暨小學

RE :  思佳媽咪

你好! 我是2005年小一入學的家長, 但現在還未選擇好, 音樂小學有人話好亦有人話太新, 會有冒險性, 現在還心大心細, 小女又考到禮賢會, 但亦有人話功課好多, 唔知點算!
可唔可以比D意見呢? THANK YOU.

思佳媽咪 寫道:
Dear PakWingMa

ICQM 有44間琴室,,可以同時間容納幾十人學琴,樂器課都是在課堂時間教的,鋼琴和小提琴是單對單教,樂器老師有些是part-time長駐。

就小一來說,一星期有9節和音樂有關的課,除了樂器課,還有合唱、欣賞、演奏、創作等,都是正常課堂,不是課外活動,讀此校無須再參加任何音樂的課外活動,甚至校際音樂節的操練都在課堂上,所以我說孩子會認為練琴是每天例行功課,沒那麼抗拒。

ICQM的上課時間是8:30-3:55,比普通學校多一節,彌補了多出的音樂堂。

聽落好正喎,考到的家長真要諗諗,唔好輕言放棄.

醒目開學勳章

karencircle 寫道:
veronna,
我個是位囡囡,但件白色外套一樣污糟到不得了,但因只買了一件,所以只能在星期五才可以洗.請問你囝囝今年幾多年級,可以分享下他的學校生活的經驗嗎?

囝囝已經小二喇. 初初由借校搬過黎新校時, 佢有d唔適應, 依家就好好多喇. 其實學校既理念真係好好. 佢地好著重道德教育. "愛"在這學校是非常重要.  當然學科亦不會被忽視. 曾有其他學校的家長借囝囝的考卷比較過, 好像差不多. , 聽校長說如數學用英文教, 跟統計, 將來數學的成績會比用中文教好, 所以他們決定用英文. 初初都幾辛苦架. 亞仔既數學不嬲都唔差, 但小一中期開始有文字題就變得比較差, 再加上佢好大意, 但依家已經好好多喇, 睇英文題都可以明白問咩.

我個人來說是學校比較靜了點. 校長曾經講過第時有自己校舍會有製服團體, 好似童軍之類. 不過暫時未有. 希望快d有啦. 我就希望佢地有基督少年軍喇.
Latte, 又名臭Te或臭喵.

Dear kelly2111999

學校的選擇視乎家長是否認同學校的理念,很難說好與不好。音小的程度和普通小學沒有兩樣,只是教學法比較活動、不摧谷、多些音樂課而已。我覺得老師有愛心和教學熱誠,孩子上學開心,保持到學習動機,就是好學校。這些,音小都能做到。學習是很長遠的路,我不想孩子在默書分數和考試名次中掙扎,一年級讀二年級的書。但有家長認為同學互相競爭,是適應商業社會的生存條件。所以,好與不好,都是家長的意願吧了。

學校新,未發展完善課外活動,是可以理解的。

RE : 思佳媽咪

唔該晒 !  我想問你當初為什麽會比你的小朋友讀音樂小學
呢? 該校又新又無人讀過 ?

Sheila,
你有看過思佳媽咪的發表嗎?程度和其他學校差不多,不會太谷學生,因我的小女讀書一般,及她很喜歡音樂,所以我便考慮音小了。擔心的是女兒現時的是中文小學,不知能否適應   :exclaim:

請問此校午膳是不是小學要幫佢買呢? 有無學生可自已帶飯盒呢?

醒目開學勳章

思佳媽咪
非常讚同妳的說發。我兒子由嘉諾撒P.5轉到音小,開心了很多。(包括我和兒子,閙少佢好多)。以前很多工課,做到一塔糊塗,現在工課少了,做工課亦有心機得多,而最差的中文科,竟有明顯的進步。以前他很恨放假,現在卻說可每天上課便好了,佢好鍾意D老師。 :  :  :

kelly.b.b
請問嘉諾撒是否英文小學?

Dear kelly.b.b.

我也很想知道高小的情況,校長說高小會加強英文教學,怎樣加強呢?除了英文和數學外,其他科目有沒有英語教授?這裡很少ICQM高小的家長,希望你能分享一下。

kelly.b.b. 寫道:
思佳媽咪
非常讚同妳的說發。我兒子由嘉諾撒P.5轉到音小,開心了很多。(包括我和兒子,閙少佢好多)。以前很多工課,做到一塔糊塗,現在工課少了,做工課亦有心機得多,而最差的中文科,竟有明顯的進步。以前他很恨放假,現在卻說可每天上課便好了,佢好鍾意D老師。 :  :  : [/quote]

Dear Kelly.b.b.,

請問功課少了, 但程度相對怎樣? 是否較淺易, 做快了, 便開心?

case 寫道:
請問此校午膳是不是小學要幫佢買呢? 有無學生可自已帶飯盒呢?

Case,
學生可經學校每月訂購飯盒,每個15元;家長亦可為小朋友自備飯盒,可在午謄時間前送到學校門交給保安處理。

Karencircle  謝謝你回覆!
請問有無小朋友一早返學時就帶定呢?因我只有一個小朋友
所以連此小事也不曉應怎準備...

the headmaster ( Mr. Chan Wing Sun ) of this primary school showed up in HK Radio 2 live program  last midnight introducing the new concept of this school.

kelly2111999, 你的小朋友是不是取錄了2005小一呢/
我小兒是呀...也交了留位費...你呢

醒目開學勳章

case 寫道:
Karencircle  謝謝你回覆!
請問有無小朋友一早返學時就帶定呢?因我只有一個小朋友
所以連此小事也不曉應怎準備...

其實只要你make sure 個餐盒仲夠熱, 同埋個小朋友唔會太重就得啦. 早前剛開學, 亞仔肚痛, 醫生叫介口, 足足成個禮拜我都係煲粥或者粉俾佢帶返學校食. 我自己要返工, 邊有人中午送飯喎. 不過就真係幾重.  但平時就會幫襯compass (飯盒供應商). 其實今年d飯餐已經比上年好左, 有時都會有紅米飯, 或粟米粒飯, 健康d.  係呢, 你地會俾個小朋友自己選擇飯餐定你幫佢. 我俾亞仔自己選, 但限佢一個月只可以選一次至兩次c餐. 不過佢有時投訴, 因佢唔食粉面類, 只可選飯, 所以很多時沒有選擇.
Latte, 又名臭Te或臭喵.

lamba

請問是那一個節目呢? 節目重溫中可否找得到?謝謝。

Edt,

not sure, you may try !

Program by : 曾華倩 & 李力持

你地會俾個小朋友自己選擇飯餐定你幫佢. 我俾亞仔自己選, 但限佢一個月只可以選一次至兩次c餐. 不過佢有時投訴, 因佢唔食粉面類, 只可選飯, 所以很多時沒有選擇.

我次次都是比阿囡自己揀,因她不喜歡吃酸的食物如茄汁xxx就不吃,她又說咖哩太辣,結果下來所揀的多數都是那幾樣,好在她每天都話會成個飯盒吃清。想問下是不是每個月可以有1、2天不定compass的?因囡囡成日話想我煮1、2餐給她帶返學吃。

Edt,
not sure, you may try !
Program by : 曾華倩 & 李力持

I have searched the program on internet:

http://www.rthk.org.hk/rthk/program_archive.cgi
‹ 上一主題|下一主題