用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 統一派位 - 45 net
go

統一派位 - 45 net [複製鏈接]

就黎要入表啦, 我而家仲未諗掂點選學校...

自行派位, 我選嘉諾撒 (新浦崗).

我個囡囡係細囡, 11月出世, 傳統的學校, 我個囡一定好吃力...

我是住在彩雲, 原先是想2nd 選基華, 但當去完開放日, 知就呢間學校真係好谷學生, 到3年級, 會接成績分班, 叻的就A班... 差的就C or D班, 咁樣. 我決定唔選呢間..

以下是我的選擇
1.) 嘉諾擻 (新浦崗)
2.) 聖博德
3.) 保良局陳南昌
4.) 聖文德 (鳳德村) <-- 此間是否活勳教學 ?

大家可否給我意見...

謝謝 !
   0    0    0    0

deleted

原帖由 pyemily 於 10-1-3 00:43 發表
就黎要入表啦, 我而家仲未諗掂點選學校...

自行派位, 我選嘉諾撒 (新浦崗).

我個囡囡係細囡, 11月出世, 傳統的學校, 我個囡一定好吃力...

我是住在彩雲, 原先是想2nd 選基華, 但當去完開放日, 知就呢間學校真係好 ...

我女兒在真鐸讀小一, 這是一間很好的學校, 分流教學, 能夠照顧不同程度的學生, 沒有精英班, 也沒有考試名次, 小孩能發揮自己的專長, 課程雖然越來越深, 不過也可以接受。

真鐸位不多, 但有30個叩門位, 如果統一派不到, 也可以試試叩門。我女兒的同學在統一派位中將真鐸排得很後, 但最終也叩門成功, 可以一試。
‹ 上一主題|下一主題