用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田官中及沙崇
樓主: cherryjamesma
go

沙田官中及沙崇 [複製鏈接]

回覆 1# donomother 的文章

知不知道沙田區那所小學,較多小朋友入沙祟?

原帖由 irismeomeo 於 10-1-14 21:04 發表
知不知道沙田區那所小學,較多小朋友入沙祟?

我諗你e個問題,除左教統同沙崇入面既人可以答倒你,其它人應該答唔倒。
你不如問吓你間小學舊年有幾多個(同佢哋排名)入左去仲好喇;攞倒個數之後,再由自已既Banding評估吓入唔入倒。
不過,據我所知,上至一呂,下至馬鞍山D唔出名小學都有,同埋朱上、主風、沙循都唔少。你係邊間?

聖母無玷聖心小學. 學校從來都不會公報派位狀況.

原帖由 irismeomeo 於 10-1-14 23:18 發表
聖母無玷聖心小學. 學校從來都不會公報派位狀況.

據我所知聖心小學最叻那批學生都唔會揀自己有聯繫那間聖心中學,反而去沙官及呂中,但沙田區今年Band 1中學較為平均(很多傳統英中成績輕微下降,新那批英中成續又上升了,所以相差不大)

但想知是不是肯定小朋友是Band 1的話真的可以在大抽獎時把11間沙田區英文中學放在頭1-11位才選其他學校呢?因為在升中講座時,沙崇指出睇數據沙田區英中的學額是比Band 1學生人數為多,所以可以先把所有11間英中填上後才填中中,但之前學校教我們最好頭3間選與小朋友Banding配合及心儀的中學,第四,五位就要揀一間隱入的中學(可能Band 1尾,Band 2頭的中學),

所以有沒有經驗的家長可以比些意見我呢?

回覆 23# irismeomeo 的文章

小朋友全級考第幾?

去年全級頭20名,1位入左qc,1位入左st.mary,7位入左tst,其他分別入左沙官同崇真。

如果級名次高,自行階段一般已被取錄。呂中很少收聖心學生,自行階段可以不填,以免浪費個機會。

回覆 25# kenny325i 的文章

聖心小學不去呂中嗎?我朋友個仔多年前派位去了聖心中學(當年是BAND 1中至頭),但自己去呂中扣門並收咗,但幾年後他的父母說他讀得唔開心,結果中四自己返回去聖心中學,所以呂中都會收聖心小成績好的學生,只不過沙田太多好英中,選擇多因而分散沙田不同的學校,沙呂一定收自己兩間呂小的學生較多,曾肇加添就多收主風,林裘謀就較收得多胡素貞,沙官就一定沙官小,循道衛理及鄭榮之就多陳元喜揀,另外保良局雨川小學多選培英,其他中學就不知了

回覆 26# donomother 的文章

呂中唔係唔收聖心學生,而係好少在自行階段收,因為要收兩間呂小學生。大抽獎及叩門另計!

回覆 27# kenny325i 的文章

自行階段有聯繫小學的呂小報呂中亦是沒有優先,都係睇成績,至於呂中收很多呂小是因為在統一派位,呂中保證有25%聯係位比兩間呂小,所以很多band one中至尾的一定會揀呂中第一位,當然亦不排除有不少Band one頭呂小的在自行已揀呂中,呂中亦樂於取錄,基本上呂小band 1的學生素來比較搶手,很多中學也知他們程度較其他小學高,多取錄他們亦理所當然,很多呂小的頭幾名都會出九龍城喇沙,女拔,男拔,聖保罹男女等名校,相對聖心小學亦一樣,如果是全級頭20名自行揀呂中機會也不會太低,所以我覺得自行揀呂中不至於浪費一個機會(如果你真的很心儀呂中)!當然每間中學只得50幾個自行收生位,所以不免只會收各區每間小學的一,兩個學生

有家長話,沙祟有一位老師説,他們自行分配不會收聖小學生。因兩所學校校長不和,是真的嗎?有些擔心。

唔會掛.

原帖由 irismeomeo 於 10-1-22 20:42 發表
有家長話,沙祟有一位老師説,他們自行分配不會收聖小學生。因兩所學校校長不和,是真的嗎?有些擔心。

沙呂每年都800幾人,今年唔知。

收到沙官信面試信未?

收到沙官interview信未?

我女d同學前兩天收到了, 是27/3 interview.
原帖由 cherryjamesma 於 10-3-20 10:40 發表
收到沙官interview信未?

我收唔到.....有dd 失望添。

5好失望住, 不如Mon 打電話去中學 check 清楚先.

舊年大把官小的學生冇得interview 而最后經lucky draw 入到la!

cheers  :)

原帖由 cherryjamesma 於 10-3-21 08:52 發表
我收唔到.....有dd 失望添。

asinai,

多謝您安慰!
希望承您貴言可以係lucky draw入到la.

原帖由 asinai 於 10-3-21 09:59 發表
5好失望住, 不如Mon 打電話去中學 check 清楚先.

舊年大把官小的學生冇得interview 而最后經lucky draw 入到la!

cheers  :)
‹ 上一主題|下一主題