用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田官中及沙崇
go

沙田官中及沙崇 [複製鏈接]

有冇一d意見比我呢?? 實在煩惱!

沙田官中及沙崇到底邊間好d?

2    0    0    0

咁啱嘅我!今年自行我都係選這兩間,昨天兩間學校都分別在上下午舉行升中選校講座,祟真各方面也進取很多,可能是一間正在"升呢"的中學,但真的很多家長跟小朋友參加,相比下沙官搞得比較失色,老實說本人亦心大心細,不知該排那間在第一選擇,沙官的學生相比沙祟真的感覺是醒目少少,兩間的教學方法也是完全不同,沙官靠學生自己自我管理多些,少功課(非精英班),多活動但唔知點解學生的成績依然係幾叻,而崇真就較約束性,多功課,小測驗...我就想第一位放祟真,但我個小朋友較喜歡沙官,現在仍在跟他商討中,但相信今年沙祟會比沙官更多人選

沙田官中及沙崇

donomother,

我亦是想第一位放祟真,但我個小朋友都是較喜歡沙官.現在亦仍在跟他商討中@_@

請問你小朋友是否亦是現就讀沙小?

cherryjamesma

回覆 3# cherryjamesma 的文章

不是,只是佢哥哥(即我大仔)是沙官舊生,他想跟哥哥一樣,你小朋友是沙小的嗎?如果小朋友是band 1,而沙小有聯系位,在統一派位很大機會派入沙官的,所以比我們着數很多,我們在自行入不到沙官,在統一派位就要放沙官在第一位,要放棄沙祟才有機會,如放沙官第二位一定派不到入去,因為減了聯系29個位,統一派位沙官只得80幾個位,少沙祟很多

是呀, 我小朋友是沙小. 我都唔sure我小朋友是否band 1.

而我都係咁唸, 沙小有聯系位,在統一派位都有機會派入沙官.

現只是於自行15/16沙官定沙崇? 因為沙官的講座係上午, 而我要返工去唔到聽. 所以唔知佢地的教學理念會否太守舊.

反而下午我去到沙崇聽, 沙祟校長的教學及理念好開放及膽識同教育局據理力爭!!! 我很欣賞.

I think STGSS is good so that they don’t need to make effort to emphasis themselves as a famous EMI school. The achievements of their students have already told about the school.

如果沙官入不到精英班,還不如其它Band1。
沙崇的拔尖補底,較照顧整體水平;
一間有信仰(基督教),一間無信仰;
一間正在升呢,另一間無甚突破;
一間今年年尾會搬校,存在不確定性,但設施應會較新;
兩間都有連係小學;但小學以沙官小水平較高;
位置兩間都在大圍,馬鐵只差一個站;
中午吃飯沙崇附近較多選擇;
兩間都是Band1中/中上,如何取捨,的確有些困難。如果比我選,我會選沙崇。
不過,我相信2010年沙崇會好熱鬧,要入都唔易。

回覆 7# pineapple0983 的文章

現在實行334學制,唔知點解我覺得官校反而好些少,以前沙官中五升中六只得兩班(1文1理)所以很多沙官理科班的學生會考有20,21分放榜後都要四處搵學校,相比起呂中,曾肇添,沙循有2理1文,少40個位,現在入讀中一便可順行讀至中六才考中學文憑試,好像比較以前好,而星期六家長講座時我跟沙祟的學生交談內容中發覺沙祟較著重英文,如果成績不是太好但英文好的話也會編入精英班,而沙官就是數學好好,理科很強 我囝囝是喜歡數理的人,而語文方面在小學階段就無問題但中學時怕跟唔上,所以沙祟or沙官各有行弊,而沙祟就一定有得interview,沙官就只選200位同學面試,其實幸運地其中一間收都是好學校,將來靠小朋友自己了

原帖由 donomother 於 10-1-4 18:10 發表
現在實行334學制,唔知點解我覺得官校反而好些少,以前沙官中五升中六只得兩班(1文1理)所以很多沙官理科班的學生會考有20,21分放榜後都要四處搵學校,相比起呂中,曾肇添,沙循有2理1文,少40個位,現在入讀中一便可順行讀 ...

有20,21分放榜後都要四處搵學校>>沙崇都有
btw,沙崇都好重數學

聽聞沙崇文科好強,五班有三班文科。

沙祟無聯係小學, 佢無特別比位深水涉果間私立小學,另外沙田同名果間, 更加無位比. 都係睇成績入去.

原帖由 pineapple0983 於 10-1-4 17:48 發表
如果沙官入不到精英班,還不如其它Band1。
沙崇的拔尖補底,較照顧整體水平;
一間有信仰(基督教),一間無信仰;
一間正在升呢,另一間無甚突破;
一間今年年尾會搬校,存在不確定性,但設施應會較新;
兩間都有連係小學;但小學以沙官小水 ...

原帖由 catcatmom 於 10-1-4 23:54 發表
沙祟無聯係小學, 佢無特別比位深水涉果間私立小學,另外沙田同名果間, 更加無位比. 都係睇成績入去.

多謝你既資料,我仲一直以為沙崇小同沙崇係聯系添。等我同D家長了解吓先。
我諗樓主最好都係去大圍嗰兩間嘢附近問吓D小朋友最好。我估D小朋友會好樂意講出佢哋對學校既感受;除左大人既愛好,小朋友既親身感受好緊要,因為黎緊6年係佢哋讀書,唔係D大人。
沙崇而家附近環境的確唔太好,近屋村,對面球場又時不時有D閒雜人,連個禮堂都要同隔離五育分享(沙崇樓上,五育樓下),不過,依D都會係2011年有所改善。

這兩間都不是沙崇的联系小學.....是沙崇校長係其升中簡介會上講的。  而佢亦有證實有收深崇小的學生, 但為数不多, 而他們都是和大家一樣考入去的。
原帖由 pineapple0983 於 10-1-5 11:04 發表

多謝你既資料,我仲一直以為沙崇小同沙崇係聯系添。等我同D家長了解吓先。

今年似乎大家都選"升呢"的中學,反而少了人選擇傳統英中,如沙呂,增記,沙官,可能今年如選這些傳統名校反而比選沙祟更容易取錄

原帖由 donomother 於 10-1-3 17:38 發表
..... 沙官靠學生自己自我管理多些,少功課(非精英班),多活動 ....

我見沙官中一至中三的精英班都唔多功課,可以話少(是我意料之外),一日一兩樣功課,有時無功課做添!

但學校好鼓勵同學睇多D課外書。

原帖由 donomother 於 10-1-5 18:56 發表
今年似乎大家都選"升呢"的中學,反而少了人選擇傳統英中,如沙呂,增記,沙官,可能今年如選這些傳統名校反而比選沙祟更容易取錄

除了 沙祟 , 還有 古Sir 母校

古Sir 母校 係邊間呀?  
另知唔知沙祟收跨區多唔多呀? 我係大埔區架!

原帖由 Emmama 於 10-1-12 12:55 發表
古Sir 母校 係邊間呀?  
另知唔知沙祟收跨區多唔多呀? 我係大埔區架!

我諗如果elbar講緊既係古怪機,佢既母校係LKM。

http://www.failforum.net/forum/viewthread.php?tid=19227&extra=page=515&filter=0&orderby=dateline&page=1

請問知唔知沙祟舊年around 收左幾多application呀?

相信沙祟今年更熱鬧,第一輪自行錄取的機會不高   ,反而想問大家知不知曾肇添,沙呂及沙官自行收生比率?

星島日報資料

沙田崇真中學,
2009年自行收生: 709人爭54個學位

沙田蘇浙公學,
2009年自行收生:599人爭54個學位

沙田培英中學,
2009年自行收生:741人爭54個學位

天主教郭得勝中學,
2009年自行收生:497人爭54個學位

馬鞍山聖若瑟中學,
2009年自行收生:216人爭54個學位

五旬節林漢光中學,