用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果直接走去見個校長求學位, 會唔會好怪呀? ...
go

如果直接走去見個校長求學位, 會唔會好怪呀?

想問下大家意見, 會唔會好唐突呀

醒目開學勳章

你唔會係第一個,亦唔會係最後一個,如果想試即管去馬,為人父母梗係想幫自己仔女,為咗小朋友面懵懵去搏下都好正常,不過,事實上咁去求位未必有用.

你想去見邊間位校長?

原帖由 luiluimama 於 09-12-30 16:33 發表

a,,,,有幾唐突, 幾核突我地未做過呀, 去馬啦

原帖由 luiluimama 於 09-12-30 16:33 發表
惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了~羅馬書 5:8

其實係我有個親戚係old boy, 佢可以帶我直接去見校長

原帖由 traeh 於 09-12-30 16:48 發表
你唔會係第一個,亦唔會係最後一個,如果想試即管去馬,為人父母梗係想幫自己仔女,為咗小朋友面懵懵去搏下都好正常,不過,事實上咁去求位未必有用.

你想去見邊間位校長?

...

醒目開學勳章 王國長老

識人好過識字, 為左自己小朋友, 再核突我都會做
你係佢媽媽, 你唔做, 仲有邊個做 , 大把人想見校長都見唔到, 如果你問心真係好想入果間學校而又有信心自己對間學校有一定認識(即係有信心唔會o係校長面前講錯野), why not?
原帖由 luiluimama 於 09-12-30 05:02 PM 發表
其實係我有個親戚係old boy, 佢可以帶我直接去見校長

好多謝你既鼓勵, 我自己都係咁諗, 不過自己都覺得太核突, 到時都唔知點講開場白好

原帖由 Charlotte_mom 於 09-12-30 17:18 發表
識人好過識字, 為左自己小朋友, 再核突我都會做
你係佢媽媽, 你唔做, 仲有邊個做 , 大把人想見校長都見唔到, 如果你問心真係好想入果間學校而又有信心自己對間學校有一定認識(即係有信心唔會o係校長面前講錯 ...

如可經舊生引見, 而校長又真的願意接見. 大家已經心裡有數, 不太核突了. 祝成功.

原帖由 luiluimama 於 09-12-30 17:33 發表
好多謝你既鼓勵, 我自己都係咁諗, 不過自己都覺得太核突, 到時都唔知點講開場白好

有朋友說同校乜校物食晒飯都叩唔到門, 但凡事冇絕對, 不防一試.

試未必得, 但唔試就一定唔得!!! GOOD LUCK

I am thinking of doing the same and also think if i am really crazy. However I even have no relationship with the school.

I agreed that if not try, then no chance anymore... if try then no regret no matter for the result.
Work hard moms!

醒目開學勳章 王國長老

YES! 就係咁
原帖由 ysnmama 於 09-12-30 07:33 PM 發表
如可經舊生引見, 而校長又真的願意接見. 大家已經心裡有數, 不太核突了. 祝成功.

好多謝大家咁多正面既意見, 事實上, 我當初只要求我既親戚喺校長面前為我個小朋友美言幾句就夠, 但我親戚好熱心, 主動提議帶埋我同我既小朋友去見校長, 我一向都好皮薄, 所以都唔知點開口

我都想問吓, 如果唔識人, 係唔係只有寫信, 寫到個校長話見才有機會見, 如自己直接去學校找校長話想見, 會唔會比人拒絕呢?

我諗自己走去見個校長就一定無可能咖啦, 校長邊有時間見咁多個家長?

我估....等個校長放學或者可行d

原帖由 fafayipyip 於 09-12-31 09:27 發表
我都想問吓, 如果唔識人, 係唔係只有寫信, 寫到個校長話見才有機會見, 如自己直接去學校找校長話想見, 會唔會比人拒絕呢?

醒目開學勳章 王國長老

我有試過呢, 返學放學去門口等 , even 上網睇人地個校曆表, 搵機會搏大霧入學校睇下遇唔遇到 (我都話再肉酸我都會做)

原帖由 luiluimama 於 09-12-31 09:48 AM 發表
我諗自己走去見個校長就一定無可能咖啦, 校長邊有時間見咁多個家長?

我估....等個校長放學或者可行d

咁最後見唔見到校長? 有無成功入讀?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-12-31 10:03 發表
我有試過呢, 返學放學去門口等 , even 上網睇人地個校曆表, 搵機會搏大霧入學校睇下遇唔遇到 (我都話再肉酸我都會做)