用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 其實係咪"自閉傾向" = 自閉?
go

其實係咪"自閉傾向" = 自閉? [複製鏈接]

有冇d case係後來再評估係冇自閉o既呢? 我問個社工, 佢話醫生話得有"自閉傾向"的小朋友大部份turn out都係自閉症....

其實我個仔cac醫生前見過個故娘做初步評估, 個姑娘就話佢冇自閉, 但語言發展遲緩; 但到見醫生呢, 又話佢有自閉feature, 所以先叫我睇埋兒童精神科; 都唔知信邊個好...

1    0    0    0

其實係咪"自閉傾向" = 自閉?

hi,以我去聽cac 個talk理解,自閉傾向, 自閉症, 自閉特徵, 自閉徵狀都係屬於自閉譜系, 根本係同一樣, 叫法與程度不同而已~

原帖由 pipi331 於 09-12-31 00:11 發表

能力, 行為表現差別亦可以好大. 唔好太在意個名, 反而可以儘快比足夠訓練 ...

正是, 乜嘢落後就追乜!

我在以前d post睇到以下內容。For your reference.
==============================

我在這個網站已經一段時間,見各位家長對於孩子被診斷為自閉傾向或自閉症都很擔心,想跟大家分享一下的的經驗。

我是一個執業已經十年的言語治療師,除了頭三年在身體弱能學校之外,一直做幼兒服務,並曾在兒童體能及智力測驗中心工作四年多。

孩子的評估過程,相信大部份曾經經歷過的家長有會有同感;就是單憑家庭的報告及一個多小時的觀察,醫生通常便需要決定孩子的診斷(自閉症?自閉傾向?語言及/社交遲緩?整體發展遲緩?)。他們這樣做,無非是希望能儘快安排服務。

當然,憑醫生的經驗很多時都能準確診斷,但有一些小朋友,特別是徵狀輕微或不明顯的,便有機會誤診。在言語治療的過程中,我會留意到有些被診斷為自閉症/自閉傾向的小朋友其實可能不是自閉症,但有些被診斷為整體/語言遲緩的小朋友卻愈來愈多自閉徵狀﹗

我常常跟家長說,那個診斷標籤並不是最重要的。我們要著眼的,是孩子的能力,取長補短,加強訓練。事實上,我見過很多曾被認為(包括被我認為)是自閉症的小朋友,在經過一段時間的訓練後,所謂的"自閉徵狀"已不大明顯,一般人不會察覺。有些孩子還開始"駁咀",說話多到不得了﹗(有媽媽告訴我:孩子不知是不是將以前沒說出來的話的"quota"留在現時一起用﹗)

我需要強調的是,我並不是說自閉症有得醫﹗而是初期誤診的情況不少(也不是醫生的錯,因為孩子當時的表現的確如此)。正如Dr.T說的,有的孩子要等到6歲以後才可確診。

希望大家看完,不會有不合理的期望。孩子的發展有問題,還是應該積極面對。愈早訓練,效果一定愈好。萬一不幸真的是自閉症的話,也絕對可以透過訓練而有所進步﹗

在此,謹祝各位小朋友日日進步﹗

原帖由 milk323 於 09-12-30 11:06 發表
有冇d case係後來再評估係冇自閉o既呢? 我問個社工, 佢話醫生話得有"自閉傾向"的小朋友大部份turn out都係自閉症....

其實我個仔cac醫生前見過個故娘做初步評估, 個姑娘就話佢冇自閉, 但語言發展遲緩; 但到見醫生呢 ...

Capricorn2521 ,

我想看原文,可否給我link呢?謝謝!

原帖由 Capricorn2521 於 10-1-7 14:24 發表
我在以前d post睇到以下內容。For your reference.
==============================

我在這個網站已經一段時間,見各位家長對於孩子被診斷為自閉傾向或自閉症都很擔心,想跟大家分享一下的的經驗。

我是一個執業已經 ...

Hi iam,

Here you go :

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=256856&extra=page%3D34 from 稚言治語 ..

原帖由 iam 於 10-1-7 14:52 發表
Capricorn2521 ,

我想看原文,可否給我link呢?謝謝!
‹ 上一主題|下一主題