用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 5歲學小提琴問題
go

5歲學小提琴問題

請問有冇人知5歲學小提琴,是否一定要家長陪伴呢?因我小朋友岩岩學小提琴,個老師話要家長陪 知啦99帶佢去學仲要佢入埋房...到時都唔知聽左D咩 大家可以講下係咪一定要家長陪伴架....THX!

原帖由 lovebabyv 於 09-12-27 14:27 發表
請問有冇人知5歲學小提琴,是否一定要家長陪伴呢?因我小朋友岩岩學小提琴,個老師話要家長陪 知啦99帶佢去學仲要佢入埋房...到時都唔知聽左D咩 大家可以講下係咪一定要家長陪伴架....THX!:badfeel ...

最好有人陪啦,佢邊記得晒老師講既野丫,如果你話佢對住老師半個鐘,佢就乜都搞得掂,指意個老師,個進度都會慢,有個大人陪練琴,講返老師既要求,會好好多,又唔駛因為唔記得老師講既野,成個星期都練錯野/姿勢唔正確

我也會這般要求六歲以下孩子的家長﹔這樣﹐孩子的起步會容易些﹐也能儘快培養良好的姿勢和練習習慣。如果那孩子沒有家長陪上課﹐我就會將具體要留意的事情寫在學生的記錄冊內﹐甚至打電話跟他的家長溝通。

其實﹐就算沒有家長陪﹐問題都不會太大。如果老師要求嚴謹﹐又能提供具體的練習方法﹐孩子自然也會對自己有比較高的要求﹐並在老師的協助下漸漸地修正過來。

原帖由 lovebabyv 於 09-12-27 14:27 發表
請問有冇人知5歲學小提琴,是否一定要家長陪伴呢?因我小朋友岩岩學小提琴,個老師話要家長陪 知啦99帶佢去學仲要佢入埋房...到時都唔知聽左D咩 大家可以講下係咪一定要家長陪伴架....THX!:badfeel ...

我想問小朋友學了小提琴2個月了, 但唔知點解佢拉得好難聽, 好刺耳果隻, 想問吓係咪這是必經的階段, 還是小朋友有什麼做錯了?
(我沒有陪小朋友上堂, 老師又沒有說小朋友有什麼不正確.)

初學小提琴,幾年內都系難聽gala。妳唔陪佢上堂,進度會較慢,呢段時期可能更加耐。

醒目開學勳章

嘩!邊間琴行呀!要額外收錢,可以說詳細D嗎?我從未聽過有這樣的安排。

一點不出奇,我家附近有間琴行寫明,家長要陪上堂,每堂收多$40

原帖由 小伊 於 09-12-28 23:25 發表
嘩!邊間琴行呀!要額外收錢,可以說詳細D嗎?我從未聽過有這樣的安排。

原帖由 小伊 於 09-12-28 23:25 發表

而家好多商店都用呢個理由收額外費用,唔係點賺多d你錢呀 ,我都從無比人收過呢d錢,收得都唔方有責任心

原帖由 Kareese 於 09-12-28 17:14 發表
女兒係5歲開始學小提琴,因係琴行學,家長陪要額外收錢,所以我只係陪左佢4堂就一直無陪喇!我覺得無問題,佢進度好好。不過個個小朋友都唔同,家長應知道需唔需要陪小朋友! ...

進度好好?即係咩好好?

原帖由 加油站 於 09-12-28 13:54 發表
我想問小朋友學了小提琴2個月了, 但唔知點解佢拉得好難聽, 好刺耳果隻, 想問吓係咪這是必經的階段, 還是小朋友有什麼做錯了?
(我沒有陪小朋友上堂, 老師又沒有說小朋友有什麼不正確.) ...

個個都係咁,由其係細學,個琴聲唔夠.....不過我女好好彩,兩三個月只係

以前,青x琴行也有這項收費,約$20/堂(不太肯定現在有否調整).

原帖由 totochu 於 09-12-29 01:38 發表
一點不出奇,我家附近有間琴行寫明,家長要陪上堂,每堂收多$40

totally agree. parent can help to follow up the kid's practice @home

原帖由 Sindy 於 09-12-28 00:46 發表
最好有人陪啦,佢邊記得晒老師講既野丫,如果你話佢對住老師半個鐘,佢就乜都搞得掂,指意個老師,個進度都會慢,有個大人陪練琴,講返老師既要求,會好好多,又唔駛因為唔記得老師講既野,成個星期都練錯野/姿勢唔正確 ...