用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好奇一問﹕CCKG三寶最後入唔入到DGJS﹖
go

好奇一問﹕CCKG三寶最後入唔入到DGJS﹖ [複製鏈接]

請問有無媽咪知道CCKG三寶(陳奕迅﹐任達華﹐鍾鎮濤)最後入唔入到DGJS﹖
   0    0    0    0

我個女成日見佢三個湊女放學,重有甄子丹都係,不過就唔知有冇收到,不過多數都收,幾咁黑幕先得架。

why? because of donations?
原帖由 lauerica 於 09-12-27 00:02 發表
我個女成日見佢三個湊女放學,重有甄子丹都係,不過就唔知有冇收到,不過多數都收,幾咁黑幕先得架。

原帖由 ratafan 於 09-12-27 00:19 發表
why? because of donations?

有可能兼係名人,收左九成九。

甘又未必﹐其實好多家長都講過﹐以頂級名校收生過程來說﹐DGS (or DGJS)相對地已是比較少人士關係因素。Mrs. Dai比較著重揀smart girls 多過 rich girls or famous families.  

Anyway, 我曾經聽說過﹐ 阿B個女好似second in 都無﹐(唔肯定﹐只是經過很多人傳來傳去)。唔知有無家長都聽問過呢﹖

原帖由 lauerica 於 09-12-27 00:02 發表

Saw B's wife at German Swiss in early november (if I recognized her correctly).   Seems like she was taking a school tour.

If it was indeed her, maybe they decided to take the international route?

Agreed.  But A's daughter  not accepted by the school. (heard from others).

TWINSMAK

Who is A's daughter.

Ah B is co-ed old boy. higher chance for his daughter.

你意思是阿B係St. Paul's Co-ed Old Boy? 真係未聽過喎﹗Co-ed result 一早出左﹐無聽過鍾懿入左Co-ed喎﹗

原帖由 林嬌嬌 於 09-12-28 21:38 發表
Ah B is co-ed old boy. higher chance for his daughter.

原帖由 Crabmeatsoup 於 09-12-28 23:36 發表
你意思是阿B係St. Paul's Co-ed Old Boy? 真係未聽過喎﹗Co-ed result 一早出左﹐無聽過鍾懿入左Co-ed喎﹗ 引用:

呢間好似靠實力IN 入架,舊生冇優先架bor

醒目開學勳章

阿B係舊生,原本范姜都想個女入SPCC,但後來最想入DGJS.

http://specials.mingpao.com/cfm/News.cfm?SpecialsID=165&Page=2&News=c99b724ac68979ec4c92d3cacc0b21edc816d48eca436fedac1a14c85a

原帖由 Crabmeatsoup 於 09-12-28 23:36 發表
你意思是阿B係St. Paul's Co-ed Old Boy? 真係未聽過喎﹗Co-ed result 一早出左﹐無聽過鍾懿入左Co-ed喎﹗

好多舊生仔女都唔得啦.....

究竟dgjs有無收三寶D小朋友呢? 我都好想知.

但係佢地個校長講明,有七成學生係舊生仔女喎,唔通佢地真係全部都咁有實力?

原帖由 Pui_Pui 於 09-12-29 11:13 發表

呢間好似靠實力IN 入架,舊生冇優先架bor

醒目開學勳章

最多七成,校長鍾意的話,一個都唔收都得.舊生仔女同現有學生的細佬妹,都有好多入唔到.

原帖由 bobbbby 於 09-12-29 16:58 發表
但係佢地個校長講明,有七成學生係舊生仔女喎,唔通佢地真係全部都咁有實力?

回覆 1# bobbbby 的文章

SPCC最多收七成相關聯人士, 包括在校學生的弟妹, 教職員子女及校友子女, 七成非全部校友. 相關人士中, 校友的優先次序排最後.

不過我今年認識的被錄取學生, 全部都沒有任何關係.

spcc最多收七成相關聯人士, 包括在校生弟妹, 教職員子女及校友子女, 校友子女的優先次序應該排最後.

不過我認識被錄取的人, 全部都無任何關係. 故今年相關人士的比例可能有所下降.

Interesting topic

好想討論番樓主個topic﹐究竟有冇媽咪收到料﹐CCKG三寶最後入唔入到DGJS這間頂級名校呀﹖

原帖由 Sevendwarfs 於 09-12-26 23:50 發表
請問有無媽咪知道CCKG三寶(陳奕迅﹐任達華﹐鍾鎮濤)最後入唔入到DGJS﹖
‹ 上一主題|下一主題