用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 約政府語言治療,排到2013年
樓主: nokia6300
go

約政府語言治療,排到2013年 [複製鏈接]

回覆 21# pipi331 的文章

tks for sharing,不過呢類訓練阿仔都慢慢pick up到,反而我想問點樣教到佢認字呢?如1,2,3, a,b,c 呢d...好明顯佢對picture有interest d,會認到唔同既動物,物件,但a,b,c 呢d真係一d 興趣都冇!!

或者我分享我點教仔仔識A-Z,1-10.我唔理佢望唔望,我每日都會指住A-Z既磁貼讀俾佢聽,或者拿住些字母咭放在佢眼前讀,每日都會讀一兩次,佢都唔理我,唔望,有時會望下,初初都覺得好無引,我無放棄因為聽左一位人兄講,佢唔睇唔緊要,佢唔係聾既,一定收倒.....當時心諗係咪架,點知亞仔19個月時可以指晒A-Z,22個月時連媽咪都唔識講已可以讀出A-Z同時認得倒晒,記得當時有日佢訓醒跟住一輪嘴講野,細心留意下原來佢講緊A-Z,都幾另我驚訝.同樣1-10都係咁教,過十幾日佢又讀倒同認倒.

原帖由 nokia6300 於 09-12-31 13:45 發表
tks for sharing,不過呢類訓練阿仔都慢慢pick up到,反而我想問點樣教到佢認字呢?如1,2,3, a,b,c 呢d...好明顯佢對picture有interest d,會認到唔同既動物,物件,但a,b,c 呢d真係一d 興趣都冇!! ...

回覆 23# pollybell 的文章

嘩!你仔好叻wor!!
咁你係開始左幾耐呢? i mean a-z,我都有讀比阿仔聽ka,不過就真係唔係日日既,可能我係home training,會focus 係大pt又一點,而家先開始番,係咪太late呢?因阿仔好似已經係慣左睇picture咁!!

其實1歲開始已經同佢認圖,顏色,圖型,認字,而A-Z.1-10都係一齊教,其實最重要係持續性,小朋友當然對圖片比較有興趣,其實無問題因為圖片比較容易理解,當佢認得晒A-Z,又可以同佢串字,圖片加串字,我個仔好中意串字,我地都係全職媽咪,其實好多時間同佢玩,唔洗好似上堂咁好多規則,限住時間,隨時都可以教,做TRAINING都唔係不停做,總有時間可以教.其實都係兩個字堅持.一日二十分鐘日子有功.
原帖由 nokia6300 於 09-12-31 22:52 發表
嘩!你仔好叻wor!!
咁你係開始左幾耐呢? i mean a-z,我都有讀比阿仔聽ka,不過就真係唔係日日既,可能我係home training,會focus 係大pt又一點,而家先開始番,係咪太late呢?因阿仔好似已經係慣左睇picture咁!! ...

原帖由 pollybell 於 10-1-1 14:25 發表
其實1歲開始已經同佢認圖,顏色,圖型,認字,而A-Z.1-10都係一齊教,其實最重要係持續性,小朋友當然對圖片比較有興趣,其實無問題因為圖片比較容易理解,當佢認得晒A-Z,又可以同佢串字,圖片加串字,我個仔好中意串字,我地都 ...

你仔仔都好叻,0甘發展上出了什麼問題??

今日收到電話,話有人cancal 評估所以有位
約0左下星期去政府醫生做評估
比我預期中快,排了約5個月
真好彩~~
結果點都好,我會總力幫仔仔追番

其實見治療c都唔一定有用...
好似我個仔咁....佢2歲半開始返e位,有見st..但佢成年都係唔開口講人話.....望都唔肯望你個口,學都唔肯學.......但9月開學k1,返左一個月,佢依家已經開口講野,你講一粒音,佢講一粒音,開始學講最最簡單既句子"我要xxx".....返左成年e位都唔做配對卡,依家已經可以開始認字.....
雖然都係同其他小朋友有距離,但最小知道佢條key係咩...係返學.........

個個小朋友條key都唔同...
小朋友肯學既時候可以學得好快...

e,好wor,等我又試下先...
我個仔就快4歲...佢依家先黎認字.....
我依家教左佢學校要教既字,名詞易教,但數字真係頭痛....

佢識嗡,但好似唔多明數字點解咁.....

原帖由 pollybell 於 09-12-31 19:49 發表
或者我分享我點教仔仔識A-Z,1-10.我唔理佢望唔望,我每日都會指住A-Z既磁貼讀俾佢聽,或者拿住些字母咭放在佢眼前讀,每日都會讀一兩次,佢都唔理我,唔望,有時會望下,初初都覺得好無引,我無放棄因為聽左一位人兄講,佢唔 ...

我個仔語言遲緩,口肌問題,大肌問題,唯一我肯定咪智力無問題.而家之前既問題都已接近同齡,係呀大家真係要俾多些時間同佢做多些訓練,應該會追得返,你仔仔都係語言遲緩,問題應該不大.

原帖由 apple~y 於 10-1-7 16:26 發表

你仔仔都好叻,0甘發展上出了什麼問題??

今日收到電話,話有人cancal 評估所以有位
約0左下星期去政府醫生做評估
比我預期中快,排了約5個月
真好彩~~
結果點都好,我會總力幫仔仔追番 ...

教數字我又再分享多少少俾你試下,你可以用圖咭,例如張咭有一隻狗咪同佢講一隻狗,兩隻豬咪同佢講二,搵齊十張有數目物件既圖咭同佢數,佢自己明白數字既道理.
原帖由 siukei17 於 10-1-7 19:07 發表
e,好wor,等我又試下先...
我個仔就快4歲...佢依家先黎認字.....
我依家教左佢學校要教既字,名詞易教,但數字真係頭痛....

佢識嗡,但好似唔多明數字點解咁.....

...

我個女兩歲,好多時都聽唔明佢講野,健康院醫生話佢未夠seriou 唔肯幫我寫信, 我去咗睇私家做測試, 發現佢真係有問題,我現在有私家的介紹信,不過唔知可唔可以去預政府,同時請問係可以係边度約, 我上網真係找不到呢!!! 請指點下我

回覆 31# ac119 的文章

你私家做咩test???咩 result ?要唔要排 services?

先拿住封refer letter send 去 cac (政府既兒童智能評估中心)排期見dr先,要等好耐,先做左呢個 step 先!

http://www.dhcas.gov.hk/english/ ... information_nr.html

咁你係私家做完test,有咩 follow up?如要排 servies,有冇同你排?(意思要比小朋友e/i/s 位)如冇,suggest你寧願用左一次$去私家做assessement加埋排政府既服務,當然,都按住你囡囡發展上既問題去做適當既training,如語言治療,職業治療....等!

原帖由 ac119 於 10-3-23 00:24 發表
我個女兩歲,好多時都聽唔明佢講野,健康院醫生話佢未夠seriou 唔肯幫我寫信, 我去咗睇私家做測試, 發現佢真係有問題,我現在有私家的介紹信,不過唔知可唔可以去預政府,同時請問係可以係边度約, 我上網真係找不到呢!!!  ...

如果有私家醫生的介紹信,可以直接打電話去大口環CAC預約做評估。Tel: 29740331

你好,我係一位路過的媽媽,見到你個POST,
想回應一下。
想問問你,你的小朋友有多大,因為我聽親戚講,讀書的小朋友,可以經學校做評估,學校有駐校言語治療為學生進行治療服務的,家長無須付款的,所有費用,學校負責的。
你都可以到學校問一問,如有需要,你可以再PM我。
希望可以幫到你。

原帖由 nokia6300 於 09-12-21 21:25 發表
係咪傻ka....咩services呀!!
最後冇book到,佢地叫我可打去問邊間會快d,請問有冇家長可以share一下?kln hospital會唔會快d呢?

my son will be 2-yr next month.

finally i got a ST services form another private organsation and my son is now can talk a lot.

anyway, tks a lot !
‹ 上一主題|下一主題