用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 約政府語言治療,排到2013年
go

約政府語言治療,排到2013年 [複製鏈接]

係咪傻ka....咩services呀!!
最後冇book到,佢地叫我可打去問邊間會快d,請問有冇家長可以share一下?kln hospital會唔會快d呢?
   0    0    1    0

When my daughter has the referral letter from the CAC, they also give me a list of hospital with ST service. I phoned one by one and some that that the service is restricted to your address. Finally, TKO is nearest to my home and the shortest time. It need 14 months. She speak a lot after go to school and maybe no need to have the service la.

聽講佢地按緩急來排隊。 如係發展慢, 佢地專登比咁遲o既期, 等得來小朋友都上小學, 就唔會同s/i/e位的服務重覆。如小朋友到時講嘢ok, 佢地就可省回資源。就算到時真需要服務, 都只係一個月去一次。真係靠政府蛇都死啦。

原帖由 nokia6300 於 09-12-21 21:25 發表
係咪傻ka....咩services呀!!
最後冇book到,佢地叫我可打去問邊間會快d,請問有冇家長可以share一下?kln hospital會唔會快d呢?

一句講晒,等政府死梗
搵私人治療啦!時間寶貴,錯過左治療黃金期咩都補唔番......

nokia6300
你是否有政府醫生的referral letter?因我印象中,我8月打電話時,最長的等2年.

回覆 6# Jac_chue 的文章

係呀,我仔係pwh覆診,個dr好好人,一直都知阿仔有delay,我今次一開聲就寫左2封refer letter 比我,一封見兒科(我想排ot),一封直接排st,我好趕由沙田番去瑪加烈,比左期見兒科(出年2月),再去排st,就係咁喇...仲要個d人不停睇我封信,慢慢串d字比個st聽得(over the phone),又係咁講話20個月大,唔知咩意思,黑口黑臉的,有時真係唔怪得我地好討論d公務員........

其實我仔開始左私人st,我一心排定gov't,希望有d可以慳番d姐,我呢排計番阿仔做training既$$$.....嘩!"黑"死我啦!!!!私人真係好貴呀!

回覆 5# pipi331 的文章

咪係lor,我仔都係用刑筆撩到幾劃,拿到個 clip 又話ok wor.....真係唔得你死

我覺得兩睇,我個仔20個月時都係去醫院既兒科,都無語言服務俾我,3個月再覆診我無再去,因為個醫生都講如果咁細,進步空間會好大,而政府既語言治療其實好多人排隊,而一些如吞嚥問題既小朋友會做先,所以我都無再覆診你可以照排住先,到時有需要咪去羅,咁睇返之前佢所講又無錯,我個仔真係進步左好多好多,特別呢個月添進步神速,大家問心香港人交稅唔係好多,樣樣都求政府咩,政府唔係欠左你,有時都要自求多神羅.

唔係個個都咁有錢, 可自求多福, 可以負擔50分鐘幾百蚊的訓練。政府服務等咁耐, 排到時小朋友都大咗, 效果冇早d訓練咁好啦。你小朋友冇事就好, 唔係個個都會自己進步o架。 政府o既責任係 allocate resources 俾有需要o既人。

原帖由 pollybell 於 09-12-25 21:57 發表
我覺得兩睇,我個仔20個月時都係去醫院既兒科,都無語言服務俾我,3個月再覆診我無再去,因為個醫生都講如果咁細,進步空間會好大,而政府既語言治療其實好多人排隊,而一些如吞嚥問題既小朋友會做先,所以我都無再覆診你可 ...

當個個人都有需要時,資源如何分配?????個個都覺得自己最急需,有時自己都要想下辦法,好似上網搵下資料,幫自己小朋友做一些訓練,或者搵一些小組價錢平好多,好過怨天尤人,無意思.責任唔係你話需要就即時有,都要輪侯,餅就得一個,如何分配都要睇實際情況.
原帖由 ktv 於 09-12-26 01:32 發表
唔係個個都咁有錢, 可自求多福, 可以負擔50分鐘幾百蚊的訓練。政府服務等咁耐, 排到時小朋友都大咗, 效果冇早d訓練咁好啦。你小朋友冇事就好, 唔係個個都會自己進步o架。 政府o既責任係 allocate resources 俾有需要 ...

其實我覺得最平語言治療師,唔使錢
就係媽媽自己啦!!
我仔仔都講0野慢,2age 時都無什麼語言
我當然都有排政府見醫生
呢段時間我都時時看有關書籍,上來這裡參考唔同方法
又上了語言治療師blog參考資料
花好多心機教
現在26個月由2age唔識講0野
現在識同人講bye bye,開始講到好多單字,疊字
有時發音唔太正,但見小朋友主動開聲講
呢點巳經好重要~~見到小朋友進步我真係好開心
所以媽媽們加油呀
你們是小朋友最好老師

回覆 13# apple~y 的文章

我都好認同呢點的,不過好奇怪,有時治療c又真係有一套wor,好似我仔咁,一直都有問佢"要唔要呀?",都唔答,上左一堂st,個治療c問左幾次,阿仔又答到wor!!!!

不過同阿仔返training,真係最重要係媽媽從旁學下d技巧點樣係屋企教,我覺得1:1咁貴,就係買呢d service 了!!

回覆 10# pollybell 的文章

hi pollybell,

你仔幾叻仔wor,加油啦!!
其實我當初真係信政府d dr,"慢d唔緊要,有快有慢......."唉!!!激死人呀!我都好明阿公資源好 limited,不過真係好唔 fair,有一位家長個女有d似我仔,又係咩都慢,佢女女好似差唔多9個月先坐穩,係咁"lur"就refer 左係政府做 pt,又有按摩,而家阿女行得好穩啦!!

我就係唔明,我仔當時又係好大個先坐得搵,咩反身,爬,全部都好慢,係咪一定要好似d大陸家長咁死"lur"就有!!!!!當時冇人發現阿仔係低肌張,好啦,係都要佢足18月唔可以 free hand 行加我over the phone喊到顛,先 refer 比我,真係好討厭呀!

係heep hong 個pt話,佢地以前好小收細仔的,多數都 over 3yrs的,因係gov't 都好快refer到 services,係呢幾年太多人,根本d bb都唔可以係佢地既黃金期得到合適的 training,finally,所有e,s,i services都要等,outcome 係大細仔,gov't 同 private 既 services 都係要排 lor!!!

呢樣又真,唔知點解我個仔都係要語言治療師開左個頭先得,初初我點教佢都唔識講,我都同我老公講,佢地係有些野,但唔知點形容,睇得多自己都學倒一些技巧,所以而家自己教佢都好快學識,媽媽真係最好既語言訓練師,初初我地只係欠缺左技巧.大家一齊努力,新一年齊齊大躍進.
原帖由 nokia6300 於 09-12-27 13:43 發表
我都好認同呢點的,不過好奇怪,有時治療c又真係有一套wor,好似我仔咁,一直都有問佢"要唔要呀?",都唔答,上左一堂st,個治療c問左幾次,阿仔又答到wor!!!!

不過同阿仔返training,真係最重要係媽媽從旁學下d技巧點樣係屋 ...

大家媽媽們加油
初初時時比人話發展慢,差........
上playgroup跟唔到節奏,老師都唔多理我仔仔
什麼也學不到....浪費金錢........
我都曾經喊過......係0甘問點解係我小朋友
身邊認識小朋友都無呢個問題
係0甘問自己點解呢?點解呢??
喊完從身振作,我同自己講要一定要堅強
現在見仔仔進步了很多我很開心
想問0下排政府見醫生要排幾耐.....
計計0下我巳經排0左5個月
我排政府見醫生都無同屋企人講
怕老人家擔心...

想當初仔仔約26個月
第一個有意思對人講的說話就係bye bye
bye bye我係密集式教,見到什麼要放低,離開
我都話bye bye,加埋係0甘唱bye  bye歌
突然有一日他就自己講啦
第一次見他主動講0野,我開心到爆燈
自從識同人講bye bye 後,可能見到人有回應比自己
明顯主動性強好多
之後呢個月我教他講0野,認字,認圖
好快就明白啦
有點苦盡甘來感到

回覆 18# apple~y 的文章

can you share how to teach our kids to know words?? my son can recongize some objects like apple, aeroplane....etc. however, he shows no interest in words/figure??
‹ 上一主題|下一主題