用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行 - 第一&第二志願
go

自行 - 第一&第二志願

有人話放係自行第二志願的學校, 能夠入到的機會係微乎其微, 係咪真呢 ? 如果唔係的話, 又有冇人真係入咗第二志願的學校呀 ?? 有冇家長可以分享吓 ??

原帖由 claudiaho 於 09-12-21 13:55 發表
有人話放係自行第二志願的學校, 能夠入到的機會係微乎其微, 係咪真呢 ? 如果唔係的話, 又有冇人真係入咗第二志願的學校呀 ?? 有冇家長可以分享吓 ??

以我理解,呢個自行第一&二,唔同派位自行架喎......

我地申請兩間學校時,學校唔知我地係放佢第一/二,到兩間學校取錄你小朋友,先至入第一先,再入第二

派位就唔同,係學校滿左,就派第二

原帖由 claudiaho 於 09-12-21 13:55 發表

學校係唔知你放佢第一定第二架, 我嘅理解係只要佢收你, 即使你放第二, 都一樣入, 前提當然係你第一志愿間唔收. 如兩間都收, 就入第一自愿過間.

我有聽聞渦有人入自行第二志愿.

原帖由 candytl 於 09-12-21 16:43 發表

學校係唔知你放佢第一定第二架, 我嘅理解係只要佢收你, 即使你放第二, 都一樣入, 前提當然係你第一志愿間唔收. 如兩間都收, 就入第一自愿過間.

我有聽聞渦有人入自行第二志愿. ...

我想問下啲自行派位入學申請表係小朋友填定我哋幫佢填呀? 我見啲入學申請表都要好詳細咁填.

原帖由 chito 於 09-12-21 17:03 發表

我想問下啲自行派位入學申請表係小朋友填定我哋幫佢填呀? 我見啲入學申請表都要好詳細咁填.

我覺得冇所謂. 最緊要唔好填錯資料.

原帖由 chito 於 09-12-21 17:03 發表

我先用影印本填好, 叫小朋友友再抄, 當然仲要吸到實啦, 費事佢地抄都抄錯.

一定要留心有d學校表格上簽署位置, 睇清楚係要小朋友簽名定係家長簽名.  如寫住申請人簽署, 記住申請人是學生不是家長.  

rr