用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 2010-2011 Primary one
樓主: Yanamami
go

2010-2011 Primary one [複製鏈接]

We have not joined the competition.  Just English only, but fail.

原帖由 yan_mum 於 10-9-6 00:06 發表

小囡只能入選粵語和普通話獨誦
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

請問1A今天有什麼功課? 唔係好明家課日誌.

thanks

請問1B中文小測是第一課至第三課嗎 ?
我仔話一啲都未教 ( 唔知係咪佢上堂發夢 ....... ) ?
AnnKwok

睇住本手冊,有d唔明!唔係幾識睇
請問1D班的中文:交樂、寫<---是否需要做?
謝謝!

Me too.  Don't understand what she has to do for Maths.  

Have to do the worksheet (attached at the end of the textbook) for Science.  Hand in on Thur.

For Chinese, bring the 2 exercise books back to school.

原帖由 cutebb01 於 10-9-6 16:57 發表

thanks

回覆 164# Cowboymami 的文章

我小朋友1D的,樂寫係咪指中文那兩本書

反而我唔係好明咩叫書工1,大家明唔明呀

原帖由 AnnKwok 於 10-9-6 17:57 發表
請問1B中文小測是第一課至第三課嗎 ?
我仔話一啲都未教 ( 唔知係咪佢上堂發夢 ....... ) ?
AnnKwok

咁早有小測

原帖由 Fionyiu 於 10-9-6 09:02 發表
We have not joined the competition.  Just English only, but fail.

我就沒有報,女女話唔想參加

我估係中文那兩本書,但它是寫:交樂、寫,不是帶,所以唔知需唔需要做!問呀仔佢又話應該唔洗做!
書工1係科研書後面的工作紙!

但我唔知明天要不要交?定係下次上科研堂先至交

原帖由 may123 於 10-9-6 20:15 發表

hi Annkwok
(1B) 囡囡話第一課老師有教, 第二三課未教, 另外我       都係估小測考1-3課

hi Cowboymami

我地1B 明天都係帶 樂 & 寫 這兩本書, 無話要做, 我估計暫時大家的進行應該差不多.

講留再... 今日到學校幫手派飯, 油老師帶領兩位服務生及我一起派飯給小朋友食, 需時10分鐘左右, 感覺好好, 好得意, 見佢地食得好開心, 學校也提供飯盒給我地幾位家長食, 都 ok ga

My son said:  

1) They did some English and Maths classwork (not sure whether it's true or not)

2) They drew a picture about themselves in the 科研 lesson

3) There is one worksheet in 科研 book that they need to complete and hand in by this Thursday

Seems like that's all for today ... Hope this can help.

原帖由 cutebb01 於 10-9-6 16:57 發表

thanks

Hi 粉紅虎 / AnnKwok,

其實頭3課老師係小一預備班時已經教左.  作業也已經完成左.

粉紅虎:

你囡囡是否坐門口數去第三行第一個位呢? 是否姓李?

原帖由 粉紅虎 於 10-9-7 00:23 發表
hi Annkwok
(1B) 囡囡話第一課老師有教, 第二三課未教, 另外我       都係估小測考1-3課

hi Cowboymami

我地1B 明天都係帶 樂 & 寫 這兩本書, 無話要做, 我估計暫時大家的進行應該差不多. ...
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

明天我會到1C班派飯.  你有沒有派完飯後去1B班望下自己友呀?? HAHA...

原帖由 粉紅虎 於 10-9-7 00:31 發表
講留再... 今日到學校幫手派飯, 油老師帶領兩位服務生及我一起派飯給小朋友食, 需時10分鐘左右, 感覺好好, 好得意, 見佢地食得好開心, 學校也提供飯盒給我地幾位家長食, 都 ok ga ...

原帖由 may123 於 10-9-6 20:15 發表

好彩唔止我一個唔明書工1!!

我今日仲打去偉發書局, 睇吓係唔係g.s.書後面係唔係好似數學書咁有本工作紙, 不過打左成半個鐘都唔通 , 請問其他家長知唔知g.s. 書係面有冇本工作紙架???

原帖由 Fionyiu 於 10-9-7 10:41 發表
明天我會到1C班派飯.  你有沒有派完飯後去1B班望下自己友呀?? HAHA...

我聽日都會去派飯, 估唔到家長都有飯食, d 學費都冇"比"錯 wow.

HappyUnbirthday,

d工作紙係書既最後個幾頁.  係同本書"痴"住架.  同數學書唔同.

原帖由 HappyUnbirthday 於 10-9-7 11:24 發表

我今日仲打去偉發書局, 睇吓係唔係g.s.書後面係唔係好似數學書咁有本工作紙, 不過打左成半個鐘都唔通 , 請問其他家長知唔知g.s. 書係面有冇本工作紙架??? ...

原帖由 Fionyiu 於 10-9-7 12:25 發表
HappyUnbirthday,

d工作紙係書既最後個幾頁.  係同本書"痴"住架.  同數學書唔同.

oh!!  no   !!!!!

原帖由 HappyUnbirthday 於 10-9-7 11:24 發表

我今日仲打去偉發書局, 睇吓係唔係g.s.書後面係唔係好似數學書咁有本工作紙, 不過打左成半個鐘都唔通 , 請問其他家長知唔知g.s. 書係面有冇本工作紙架??? ...

好在有這裡可以問下大家

hi Fionyiu
係呀! 姓李黑黑地個果

想問吓1B, 今日中文課, 囡囡寫"預單二(1)", 應該係指
"預習", 學校派D新書無, 係咪係學校呢?
‹ 上一主題|下一主題