用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 2010-2011 Primary one
樓主: Yanamami
go

2010-2011 Primary one [複製鏈接]

Thanks Yanamami.

原帖由 Fionyiu 於 10-8-12 21:13 發表
急::
請問第五組既媽媽, 今日有咩功課呀?

Thanks,
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

Thanks Yanamami.
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

我仲未同囡囡背呀! 因為之前有朋友話我知有個case, 所以我唔背住.... 內容係有個媽媽又係小朋友上小一, 諗住同佢背定, 點知學校背ga 說法跟媽媽不一樣, 但小朋友的腦海已記述哂媽媽的背法, 這位小朋友唔開心及對x數表混亂.朋友說佢個friend 同仔仔背係普遍的說法(11如1或21得2, 22得4 等...), 但這位小朋友學校係背(11如1等於1)雖然只多了3個字, 但對這個小朋友, 已做成混亂, 當然每個小朋友都不同反應, 我只係想分享給大家知, 我諗接校車放學時問吓高年班的同學仔.

第5組功課...
<1> 書1上A P.1-15
<2> 習 EX 1-10
<3> 要溫11-15 & 16-20
<4> 書(1A - 10B) (我5明叫囡囡今日返學問老師或同學.

我都認同老師的學校方式, 囡囡比較文靜, 佢話佢都有舉手答問題, 有禮物好開心, 我都好開心

粉紅虎:

多謝你既分享.  但學校通告叫我地要小朋友先背熟乘數表, 所以我也不敢到開學才叫囝囝背, 以免影響學習. kts d課程教得快, 所以我地d小朋友要比別人更努力.    

原帖由 粉紅虎 於 10-8-13 08:30 發表
我仲未同囡囡背呀! 因為之前有朋友話我知有個case, 所以我唔背住.... 內容係有個媽媽又係小朋友上小一, 諗住同佢背定, 點知學校背ga 說法跟媽媽不一樣, 但小朋友的腦海已記述哂媽媽的背法, 這位小朋友唔開心及對x數 ...

咁多位家長,

大家好呀 ! 遲咗上嚟傾計添 ! 我仔都係KTS P1, 預備班係第五組 ( 已完了...) 大家多多指教 !

至於X數表, 我大仔都係KTS, 佢之前背係 11如1, 12如2...... 但佢話如果老師堂上問問題, 如 : 1 x 1 = 幾多, 就唔可以答 11如1, 要答 1 x 1 等如 1 , 不過我唔知係佢個老師咁樣要求, 定係學校咁樣要求......

開學日快到, 祝各位小朋友都有開心愉快既小學生活 !!

大家保持聯絡 :)

AnnKwok

原帖由 Fionyiu 於 10-8-15 18:11 發表
粉紅虎:

多謝你既分享.  但學校通告叫我地要小朋友先背熟乘數表, 所以我也不敢到開學才叫囝囝背, 以免影響學習. kts d課程教得快, 所以我地d小朋友要比別人更努力.    

...

粉紅虎
書 : 唔係做 P1 - 51 咩 ??
因我仔係咁寫......
Thanks .
AnnKwok

原帖由 粉紅虎 於 10-8-13 08:30 發表
我仲未同囡囡背呀! 因為之前有朋友話我知有個case, 所以我唔背住.... 內容係有個媽媽又係小朋友上小一, 諗住同佢背定, 點知學校背ga 說法跟媽媽不一樣, 但小朋友的腦海已記述哂媽媽的背法, 這位小朋友唔開心及對x數 ...

Hi AnnKwok /粉紅虎:

我囝囝都係寫:

書1上A (P.1-51)
書工 (P.1A-10B)
作 (EX.1-10)

我現在叫囝囝做緊同埋叫佢開始背乘數表.

原帖由 AnnKwok 於 10-8-16 21:08 發表
粉紅虎
書 : 唔係做 P1 - 51 咩 ??
因我仔係咁寫......
Thanks .
AnnKwok

大家好, 我囝囝第五組啊, 而家先開始幫佢追功課

請問中文係唔係除了詞語表外, 就沒有功課 la?

至於英文, 我見到手冊寫
study 1BTB,
GP Ch.1, 3-5
但係 GP. CH. 1  共四頁, 有二頁做左, 有二頁未做, 駛唔駛做埋啊?

各位好,想請問大家會否訂午餐給小朋友?
我打算訂,是否要現在入數??有限期嗎?

今日呀仔同我講,好掛著九龍塘小學,好想快d返學呀! 仲有兩個星期,呀仔正式成為小學生啦~~
我自己心情都有d緊張

係呢,大家買好晒開學用品未?

Hi Fionyiu/Annkwok你地好! 近排好忙, 遲左上lai...

係呀! 書工係p.1 - P.51, 比囡激死, 佢話寫錯,
hi Fionyiu 我沒有收過學校通告要讀x數表...幾時派ga....

我太大意, 原來取書個日已有通告, 唉! 要立即睇

死火....英文有功課咩?  粉紅虎可否再double chk?

原帖由 mandy2003 於 10-8-19 12:31 發表
大家好, 我囝囝第五組啊, 而家先開始幫佢追功課

請問中文係唔係除了詞語表外, 就沒有功課 la?

至於英文, 我見到手冊寫
study 1BTB,
GP Ch.1, 3-5
但係 GP. CH. 1  共四頁, 有二頁做左, 有二頁未做, 駛唔駛做埋啊? ...

Cowboymami,

我囝囝都會訂午餐, 但我就未同囝囝傾食咩.  我都要再睇睇張通告點寫...

Thanks for your reminder.

原帖由 Cowboymami 於 10-8-19 23:47 發表

今日呀仔同我講,好掛著九龍塘小學,好想快d返學呀! 仲有兩個星期,呀仔正式成為小學生啦~~
我自己心情都有d緊張

係呢,大家 ...

Return your choice of lunch and payment on 1st Sept.

原帖由 Cowboymami 於 10-8-19 23:47 發表

我自己心情都有d緊張

係呢,大家 ...

It said "STUDY" in the handbook ma.

原帖由 Fionyiu 於 10-8-20 16:18 發表
死火....英文有功課咩?  粉紅虎可否再double chk?

hi Fion

我剛剛睇完份餐單,款式都唔錯!

原帖由 Fionyiu 於 10-8-20 16:24 發表
Cowboymami,

我囝囝都會訂午餐, 但我就未同囝囝傾食咩.  我都要再睇睇張通告點寫...

Thanks for your reminder.

謝謝回覆!

原帖由 Yanamami 於 10-8-20 17:34 發表
Return your choice of lunch and payment on 1st Sept.

Hi Fionyiu
我啱啱check 過英文課應該無功課做, 老師叫我地溫ga 課頁中係有d 沒有做, 但手冊都無話要做, 只係溫習, 其餘...
中文課只有閱讀生字這張紙要開學交, 數學功課跟以上報料.

報告完畢....

我叫囡囡完成埋TB chapter1,3-5其餘的部分

Thanks all moms.

I think I have to check his handbook again and ask him to do English workbook.
‹ 上一主題|下一主題