用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好消息 中中今次考試通告話其他科目要用英文作答喎! ...
go

好消息 中中今次考試通告話其他科目要用英文作答喎!

女兒學校出左通告,今次中一至中三考試除了中國語文,歷史,普通話三科外,其他科目有25%要用英文作答喎! 是否好消息呢?

醒目開學勳章

學校之前無用英文教過,用英文小測過,否則小朋友一時間好難適應,如果之前有做過,咁真係好消息.不過以長時間來講可以用多D英文.都要恭喜你地.

漸漸過度,有什麼不好,25%很少部份而已。況且一直都想入英中啦!孩子有能力就得。

識答, 就用乜語言都好啦!
最怕份卷都唔識, 仲講乜英文中文呢!
對唔住, 有感而發啫!

對於band1尾-band2頭生係好消息, 對於band2尾-band3生就係壞消息

如果之前的學習已經有滲入英文教學, 考試會用英文考是好事!  考試結果可以知道學生在英文教學上吸收到幾多??

如小兒學校, 在上學期只選兩班用英語教數學作為試驗的起點, 經過測驗考試後, 在下學期已經全form 改用英文數, 校長表示在測試的結果, 發現學生可以學英文數, 所以下學期就全轉英文數!!   而且進展良好!!  

原帖由 AnnieMak 於 09-12-18 12:01 發表
女兒學校出左通告,今次中一至中三考試除了中國語文,歷史,普通話三科外,其他科目有25%要用英文作答喎! 是否好消息呢?

Fat-C-9:
我贊成你的講法!英中F.1學生對睇卷都要適應,連條題目問"mud"都唔知,仲講甚麼識唔識答,所以應該要按部就班,唔好心急,最重要是學生學到嘢!

原帖由 Fat-C-9 於 09-12-20 08:14 發表
識答, 就用乜語言都好啦!
最怕份卷都唔識, 仲講乜英文中文呢!
對唔住, 有感而發啫!

回覆 6# sukkiu 的文章

我女兒本身學校數學/科學/地理科都有教少量英文題目及生字的,我想學校是想循序漸進滲入英文教學的,應該是好事的,學生容易適應吧!

回覆 2# mayc 的文章

我女兒本身學校數學/科學/地理科都有教少量英文題目及生字的,我想學校是想循序漸進滲入英文教學的,應該是好事的,學生容易適應吧!

回覆 7# 漢堡飽 的文章

回覆 5# xmanman 的文章

你仔仔都是中中呀1咁都幾好啦!咁快已經在中一全級下學期轉晒英文數,之前買的下學期中文數學書如何處理呢?

係呀, 我仔仔是中中生, 今年form 2 , form 1下學期已經全form 學英文數, 買了的中文書無用到, 因為阿sir自己做note 比學生, worksheet 都係用學校印刷的..... 至於今年form 2 就直接買英文書了!   阿仔有反映, 初初有d同學會因為學英文數而令數學退步(那些同學數學好勁, 不過英文好差, 好多時係唔識解題目), 不過經過一個學期之後, 那些同學的數學成績已經回復之前的勁....

我都讚成, 中中的學生要用循序漸進的方法去學英文, 如果一下子就要用英文學習對他們是辛苦的, 而且會令他們怕了英文, 而去"避開"英文...

原帖由 AnnieMak 於 09-12-21 16:16 發表
你仔仔都是中中呀1咁都幾好啦!咁快已經在中一全級下學期轉晒英文數,之前買的下學期中文數學書如何處理呢?