用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 大窩口協康會好定係石圍角耀能好?
go

大窩口協康會好定係石圍角耀能好?

我囡囡係腦部問題以致肢體障礙, 我已參觀了兩間中心, 但不知怎樣決定.

大窩口協康會, 給我的感覺是空間較窄而多學生, 設施好像比較好些, 課堂安排好像較有條理.

石圍角耀能, 空間好像較寬闊 (可能是因為當日少學生上學), 但又總是欠缺了些甚麼似的, 但我又不懂明確指出那方面不足.

導師, 治療師, 社工等等那間較好就不知道.

但有朋友向我推介耀能, 因為他說耀能是前痙攣協會, 所以處理肢體障礙的學生可能會好些...

請各位家長給些意見. 謝謝.

原帖由 ioi 於 09-12-17 12:49 發表
我囡囡係腦部問題以致肢體障礙, 我已參觀了兩間中心, 但不知怎樣決定.

大窩口協康會, 給我的感覺是空間較窄而多學生, 設施好像比較好些, 課堂安排好像較有條理.

石圍角耀能, 空間好像較寬闊 (可能是因為當日少學生 ...

我囡囡係石圍角耀能返學, D老師 & 姑娘嬸嬸都好LIKE架 ^^

大窩口協康會好定係石圍角耀能好?

我沒看過大窩口那間~~
不過我女女系讀石圍角耀能,D老師同嬸嬸都好好,好有愛心,我覺得我沒選錯!!
請問你urme1997
女女讀邊班阿?我女女系香蕉組阿~!!

urme1997, ACBABY,

多謝你們的分享. 請問多不多情況要家長前往中心參加活動或見老師等等? 小朋友有校巴坐. 但如果要我去該中心則比較遠, 要轉車才到.

原帖由 ACBABY 於 09-12-17 23:57 發表
我沒看過大窩口那間~~
不過我女女系讀石圍角耀能,D老師同嬸嬸都好好,好有愛心,我覺得我沒選錯!!
請問你urme1997
女女讀邊班阿?我女女系香蕉組阿~!! ...

咁Q, 我都係喎   你係邊位呀 ?

請問仲有冇其他家長可以俾d意見?

我剛剛睇了社署網頁的輪候名單, 發現好多人排大窩口協康, 較少人排石圍角耀能, 我諗多數小朋友都係自閉症.

唔知石圍角多唔多好似我個囡咁樣肢體障礙的case呢?

其實你可以直接打俾間中心, 找主任問下呀, 或者安排到校探訪, 兩間我都到過 visit, 佢地都好肯答問題 ga ^_^

原帖由 anan3388 於 10-4-14 15:52 發表
其實你可以直接打俾間中心, 找主任問下呀, 或者安排到校探訪, 兩間我都到過 visit, 佢地都好肯答問題 ga ^_^

我已去過參觀, 感覺上大窩口協康的課堂安排和地方好像有條理些, 但比較擠迫. 另外, 那裡絕大部分都是自閉症等個案, 很少我腦麻痺和行動不便的個案, 我擔心他們未必有足夠人手照顧我女兒和給她適當和足夠的訓練.

石圍角耀能, 因耀能前身是痙攣協會, 他們對腦麻痺小童的照顧和訓練可能會較好, 另一優點是地方好像較寬敞, 不過實際上規模細些, 學生又少些. 我去參觀時, 覺得那裡的人手好像不太多, 有一間房(好似係用作感統訓練的房)的軟墊擺放較亂, 好似很少使用的樣子. 所以給我不太好的印像. 當日(冬天)很多學生請假, 而零碎的學生都只是在個別課室內進行訓練.

相反, 大窩口協康有學生在大房進行體操活動, 又有幾個在感統房做訓練, 他們的感統房很細, 但很整潔.

所以我也不知怎樣決定, 只憑當日參觀也只是很偏面, 所以我想聽聽小朋友正在這兩間學校就讀的家長俾些意見或說說實際的情況, 再決定.