用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買鋼琴問題
樓主: Baoma
go

買鋼琴問題 [複製鏈接]

ming2,
請問你點評kawai us50? 二手可以嗎? 如要tune琴是否找一般的琴行也可以, 有可靠的師父介紹嗎? 可否pm我, 謝謝!
:-D  :-)  :-P 笑口常開

簽名被屏蔽

ming2,

我現在想買鋼琴budget hk$24,000 , 想最好最平.
thank you!

原帖由 ming2 於 09-12-16 21:59 發表

同一牌子,都有分產地,而同一產地又有分唔同高度...所以同一個牌子由最低model去到最高model個價錢可以係一個double or above 架...

買琴最緊要係先有個budget,然後再睇下within budget可以買到最好0既係咩琴....
...

簽名被屏蔽

回覆 1# ming2 的文章

日本造既琴都過年後加晒價,可能係YEN係咁升,加幅其實少過YEN既升幅。

而家買琴好似買鑽石咁,再唔買遲D又貴D…

買2手琴的話,買家長放售的,是tomlee代理的. 起碼唔怕係日本"陳列", 先去珠海一趟,"沖個靚涼"果d.

http://www.artuspiano.com/index.php?option=com_content&view=article&id=60&Itemid=27  有部u3呀. 可惜我未有$換.

日本人都知,kawai upright鋼琴已在日本沒有生產線,只剩 三角琴仍有生產線.(這是我覺得「日本製造」的定義). 河北有間廠做,再在日本組合,technically可能以幾多%在日本進行為日本製造....自己考慮啦.

買鋼琴

ming2,

請問哪個牌子較好?
thank you!

原帖由 ming2 於 10-3-7 23:38 發表

queen888

二萬四 budget,都係一d日本料,china made 0既琴叫做比較好,否則就直程買個大陸牌子0既琴就最平....睇你要求d咩啦...you can check pm

本人有柏斯琴行 - 現金劵 $500 ($100x5), 永久通用, 只限購買貨物/樂器, 不能作學費及服務費. 現出讓價$400, 如有興趣可pm, thx!

簽名被屏蔽

回覆 4# dogmonkey 的文章

講得好~!!

有D琴既產地真係好取巧,明明大部分係大陸製,做到最後個STEP又會SHIP返去日本做組裝,跟住就話比你聽自己係日本琴,再搵個香港年輕女鋼琴家扮日本人嚟賣呢D琴,真係可悲…

ming2,
我想用 $25000 買一部琴, 如果新琴, 有咩選擇?
如果2手琴, u1 or u3 呢個價錢買唔買到, 有什麼選擇 & 邊間琴倉會都實?

還有, yamaha 實在太多 model, 有時睇到眼花花.
u1, 會唔會尾後仲有 number or 英文字跟身?
去到睇2手琴, 在琴身邊一度到以睇到佢係邊個 model?

小鳥,

醒目喎, 識得入唻搵ming2, tt個kawii就係ming2幫我揀架喇...連tune琴師傅都讚我部琴d音色好靚啊!

原帖由 birdbird 於 10-3-9 20:23 發表
ming2,
我想用 $25000 買一部琴, 如果新琴, 有咩選擇?
如果2手琴, u1 or u3 呢個價錢買唔買到, 有什麼選擇 & 邊間琴倉會都實?

還有, yamaha 實在太多 model, 有時睇到眼花花.
u1, 會唔會尾後仲有 number or 英文字 ...

原帖由 十月媽咪 於 10-3-9 20:26 發表
小鳥,

醒目喎, 識得入唻搵ming2, tt個kawii就係ming2幫我揀架喇...連tune琴師傅都讚我部琴d音色好靚啊!

10,
咁都比你 '捕' 到我. 我要問多d專業 & 又中肯 ge意見(ming2 比到我呢個感覺), 我先至買野買得安心.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 10-3-10 01:09 發表
[quote]原帖由 birdbird 於 10-3-9 21:55 發表

10,
咁都比你 '捕' 到我. 我要問多d專業 & 又中肯 ge意見(ming2 比到我呢個感覺), 我先至買野買得安心. [/quo ...

ming2,
多謝你回覆, 我呢個問題中女, 仲有好多問題, 所以麻煩你 check PM.

many thanks.

簽名被屏蔽

ming2

I want to buy a 2nd hand piano with budget under HK$20,000. But, I have no idea what brand & model to buy. And also where can I buy a 2nd hand piano?  Can you suggest?

Is Kaiwa better than Yamaha? What is the main differences between these 2 brands?Which brand will have a higher resale value?

Sorry for so many questions.

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題