用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買鋼琴問題
樓主: Baoma
go

買鋼琴問題 [複製鏈接]

簽名被屏蔽

ming2,

如果budget is around $30000-$50000,新琴有何好介紹呢?
我個舊琴彈到會"zi zi"聲响,阿仔問,"mami,您聽,個琴有怪聲啊!"再搵師傅來tune琴or 攪攪佢,挨多一年可以嗎? (唉,個琴16歲啦,跟住我搬來搬去,連個殼都花左。 )

Thank you!

原帖由 rilakmusik 於 09-12-22 14:49 發表
我是位鋼琴老師,我找了個網頁,希望幫到您

"TOYAMA是柏斯琴行的自製琴,別的琴行都沒賣的,琴行的利潤也特別高,品質很一般" from http://liujuan87288160.blog.163.com/blog/static/25537632200941221823276/

雖然要睇住 ...

Thank you.

So, if based on the budget of up to HK$20,000, Hoffmann & Kuhne is preferred, right?  I know this is also made by Pearl River.

So, how about Pearl River Brand?

原帖由 ming2 於 09-12-22 16:53 發表

Toyama...劣評如潮...上網一搵就搵到架啦...所以基本上唔好考慮啦..

Kawai KU系列其實即係Toyama廠出0既Kawai大陸裝....之前幫人試過琴...完全揀唔落手...最後轉左其他牌子..

Yamaha YU116,china made,116cm hei ...

簽名被屏蔽

hi, 各位
我早2個月都同你哋一樣, 去咗通x柏x搵琴, 因為個女9月中開始跟表姐學琴,
budget大約20-25K, 唔想買太貴, 驚佢冇心機學, 到時個琴唔知點算!
表姐向佢老師問吓意見! 佢老師叫我哋去XX MUSIC度睇隻TOYO AP0LLO
表姐幫我哋試咗幾部, 最終買咗NA123E, D聲音好清趣, 手感都唔錯,
訂咗成個幾月, 上星期六終於收到個琴喇!

簽名被屏蔽

I see, 如果可以,請pm資料給我呀! (model & price)
brand & quality都重要。

原帖由 ming2 於 09-12-23 15:51 發表

Radiomama

你個琴上面有冇放左好多野呀??d "zizi"聲會唔會係琴上面d野(e.g.拍子機..etc)所產生0既聲音呀??如果真係由個琴入面傳出黎0既聲,你可以試下搵師傅tune tune佢,睇下係咪入面有野鬆左所致.....其實冇話挨 ...

Thanks!  推廣中的HOFFMANN 應是118CM 高的

原帖由 ming2 於 09-12-23 15:56 發表

Pearl River係一個好耐歷史0既品牌...不過Hoffmann & Kuhne印象中高身(121 cm or above)都好似要成二萬幾架喎....用料係邊個國家我就唔係好記得啦....而印象中Pearl River個手感有部份都會重少少,不過就重得黎個ac ...

簽名被屏蔽

亞女學了3個月,不想買太貴, budget$15,000-20,000 左右(可高d 2x,000),請問有何推介,yamaha yu116d 不用多想是嗎? 看過hoffman HG118MPPE3 cash 16,800 staff 話等特 價只做到明天,3/1,過了3/1會加價,點好?

(1)Toyo Appolo,日本料,大陸裝,聲同手感都唔差...都係二萬零蚊就買到...仲有三年 半價.........可以嗎?   

還有什麼好介紹(想到resalevalue,incase 亞女唔生性,是否yamaha好d)

簽名被屏蔽

買鋼琴問題

ming2,

你好,之前問過你關於買琴問題,我地仲未買,見到好多琴行聖誕淢價都好以做埋le一兩日,有以下問題想請教﹖
學琴老師,推介Hoffmann & Kuhne HS121MD/PE3這款琴,之前去過通利問,冇記錯係高身琴,價錢好似二萬五以上。
見到柏斯KAWAI K3做特價29800,日本琴,覺得以le過價錢可以買到made in Japan琴覺得好吸引,以上兩款琴,比你會怎檥揀﹖
不過,其實我一值都諗住分期供款ge,所以如果要買k3過分期價係唔止29800。
我老公又同我講,如果係分期買,佢又話唔怕供多少少wor,佢唔識彈琴,但係佢叫我諗諗kawai K5或yamaha U1,真係搞到我心大心細,請問我應該怎檥揀﹖
(屋企又兩個人學琴,一個係自己,一個係囡囡)

簽名被屏蔽

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 ming2 於 3-1-2010 22:34 發表
首先,你一定要set好你個budget係幾多先...否則好難決定到買咩琴架...因為選擇真係可以有唔少架....另一樣要考慮0既係...你會睇個品牌先定係個質素用料先??因為兩者亦會有唔同0既選擇...

或者你可以電聯我傾都得...( ...

如有需要, 請直接用pm回覆問題, 否則我很難厘定妳是否在此搵生意, 如有冒犯靖見諒, 多謝合作!!!

醒目開學勳章

ming2,
可否介紹一個經濟d tune琴師傅給我, 如有請pm我, 謝謝!

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 09-12-23 15:56 發表

Pearl River係一個好耐歷史0既品牌...不過Hoffmann & Kuhne印象中高身(121 cm or above)都好似要成二萬幾架喎....用料係邊個國家我就唔係好記得啦....而印象中Pearl River個手感有部份都會重少少,不過就重得黎個ac ...

因我去過尖吵咀Tom Lee 試琴,
個人認為,
Pearl River 是一眾鋼琴之中最平之一
不過音色亦是最不好的

簽名被屏蔽

我姨甥女已經考左7級,但仲彈緊一個好舊,走晒音嘅2手琴,我好想買個新嘅俾佢,但老公話份禮太重,其實10000元左右有無合適嘅選擇?
‹ 上一主題|下一主題