用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 為什麼被叮走的英中,不是會考成績最劣的? ...
樓主: b-7
go

為什麼被叮走的英中,不是會考成績最劣的? [複製鏈接]

原帖由 judy 於 09-12-15 17:31 發表
... 讀用中文教通識之英中,学生得英中之名,又可用母語學習,用優勢語言作答,名利双收,幾好!

表面上似乎有優勢, 問題是, 入大學(外國和本港)有冇著數?

原帖由 hhma 於 09-12-15 21:58 發表
吓....甘我個問題唔傻得晒wor
甘即係點呀?   愈黎愈唔明
甘即係英中一定要用英文教通識???

會唔會系..唔用中文教...大家(包括老師)都唔識呢....
..玩下姐...

唔明你講咩

原帖由 jean2003 於 09-12-15 23:55 發表

會唔會系..唔用中文教...大家(包括老師)都唔識呢....
..玩下姐...

我覺得 f1-f3 用英文教, 可以學到基本的字眼, 用法, 表達 ...
f4-f6 多本土問題思考, 用中文係較好

唔知有無記錯, 初中有中史科, 高中通識會包含中史, 所以話用中文教, 唔通睇美國佬寫既中國歷史咩咁講 .....

原帖由 nicholasmom 於 09-12-15 19:31 發表

It is an EMI school. The principal said that it will be easier for their students to take Liberal Study in Chinese from F.4 to F.6 as there are too many topics concerning Hong Kong which is in Chine ...

原帖由 judy 於 09-12-15 18:35 發表

一定啦!答咗都覺得傻,打左, 唔delete啦

前排好似港華炮轟政府,唔俾英中(用英文教那些)用中文考通識,你可估到問題嘅嚴重性。

潯晚睇最新的"中學概覽", 見到好多英中F4起用中文教通識.

原帖由 hhma 於 09-12-16 08:12 發表
唔明你講咩

我估即是用英文教通識, 老師教得吃力, 學生學得困難.

原帖由 candytl 於 09-12-16 09:29 發表

冰糕!!!  就系咁既意思..真系叻叻呀..

原帖由 judy 於 09-12-15 17:31 發表

有冇發現,呢幾年HKCEE之成績係平均咗,好多band2中中,成績好好,收band1的中中例如將軍澳景頜,有80%到學生考到14分。証明用中文教學 ...

要留意一樣野, BAND 2中中會考, 有多少人選擇考中文卷? 多少人選擇考 英文卷? 我所知有學校(仲要係中中)中六收生, 中文卷20+分都唔收, 英文卷17分都收, 嚴重語言歧視。

"在初中階段便能以英語學習的學生,
應是學習動機較強、學業成績較好的學生"

真是以片蓋全! 全港大部份津小都以中文受課, 所以, 在初中階段便能以英語學習的學生, 應是英語水平較好的學生, 而不是學習動機較強、學業成績較好的學生?!一個學生對數學很有興趣, 所以, 數學一科學習動機較強、數學成績也較好,這跟其英語水平有何關係? 除非全港小學教的都是英文數, 所以, 以上所言用在英文小學的學生上, 可能合理, 但套用在大部份香港津小卻極不合理, 這也偏低了只是英語能力稍遜的同學的學習能力, 相反, 而對一些英語能力好, 但學業成績不佳的同學, 更不公平, 因為, 他們往往不是band one 生而被迫入到中文班, 連本來的優勢也失去了, 而原來學習動機較強、學業成績較好的一群也可能會因為語言上的不適應, 而變成失去學習動機, 教育局在這基本邏輯上的錯誤理解, 已注定了政策失敗, 可以的話, 應先殷別出40%英語水平達標的學生, 而非成績最好的40%學生去接受英語教育, 再者, 中學是為讀大學而設的基本教育, 中文班的學生最終也要面對大學之門, 倘香港只有英文大學, 對他們來說也極不公平, 何不考慮興建一所以中文為主要教學語言的大學, 以吸納那些真正學習動機較強、學業成績較好但英語能力較弱的學生?

我們香港的教育就是缺乏連繫, 幼兒教育與小學教育分開了, 小學教育與中學教育也沒有接軌; 試問你身邊有多少個陳易希被埋沒了, 那個讀名校的乒乓小子趙頌熙到了那裡去? 雖常談多元智能, 卻沒有多元化的發展路徑讓同學選擇, 所以, 小孩子要發展學業以外的個人理想談何容易? 英文不好, 已好像注定了入大學之路是困難重重的, 所以家長一窩蜂地要孩子入英文班….. 可能, 我說得太多了! 但由我自己讀書的時代, 到今時今日, 我孩子的年代, 香港的教育也好像解決不了根本問題…..我記得我讀書時, 有老師說過香港的教育是這樣的了, 你有不滿的話, 便要努力讀書將來做教育局高層, 便能把情況改變, 可惜小妹讀書不成未能擠身教育局, 所以只能在這兒發表發表罷了!

原帖由 October. 於 09-12-16 10:26 發表

要留意一樣野, BAND 2中中會考, 有多少人選擇考中文卷? 多少人選擇考 英文卷? 我所知有學校(仲要係中中)中六收生, 中文卷20+分都唔收, 英文卷17分都收, 嚴重語言歧視。 ...

請教一下...中中收中六唔系都用番中文嫁咩? 叫英文卷, 用意何在?

原帖由 et_0429 於 09-12-16 10:32 發表
應是學習動機較強、學業成績較好的學生。"

真是以片蓋全! 全港大部份津小都以中文受課, 所以, 在初中階段便能以英語學習的學生, 應是英語水平較好的學生, 而不是學習動機較強、學 ...

絕對認用, 用英文唔系因為成績好, 而系英文好.
但真系冇計bor...估計大家都系差唔多年齡, 以前AL真系好..simple
英文D  HKU law
英文E   CU law (但中六要考個咩,我已經記唔起系咩)
英文F   其他有d都會收law

原帖由 jean2003 於 09-12-16 10:34 發表

請教一下...中中收中六唔系都用番中文嫁咩? 叫英文卷, 用意何在?

中、英文卷是指參加會考,可以揀考英文卷,也可以揀考中文卷。
全港中學不論中中OR英中,中四開始學校可以自選教學語言。
有D中中,中六收生都唔要中中生(指用中文會考)。

原帖由 October. 於 09-12-16 10:43 發表

中、英文卷是指參加會考,可以揀考英文卷,也可以揀考中文卷。
全港中學不論中中OR英中,中四開始學校可以自選教學語言。
有D中中,中六收生都唔要中中生(指用中文會考)。 ...

換言之, 所謂既中中或系英中..其實只定系初中. 高中就學校自己決定...唉屍~~唉屍~~

原帖由 et_0429 於 09-12-16 10:32 發表
應是學習動機較強、學業成績較好的學生。"

真是以片蓋全! 全港大部份津小都以中文受課, 所以, 在初中階段便能以英語學習的學生, 應是英語水平較好的學生, 而不是學習動機較強、學 ...

yes, the logic is crazy.

may be they don't know how to find the so-called 40% kids with "better English".  but they can make use of "existing system" to find the so-called top 40% kids.

原帖由 candytl 於 09-12-16 09:29 發表

exactly!

but it seems that quite a no. of so-called traditional elite schools use English as medium of instruction for liberal studies.

may be their kids can really cope with the subject in English [thought i doubt if the teachers can, given the preparation EDB provided for them is so insufficient]. or may be the schools want to keep the repetition as a "complete EMI".

有無人知, 點解有報紙會define到37間純英中個表..

http://the-sun.on.cc/cnt/news/20091216/00407_070.html

係啦,我都覺得好奇怪 無理由官塘區只得一間觀塘官立係全英中,以我所知聖言、順利天主教都應該係全英中喎,但報紙個表又無...真係好奇怪,點解教育局吾公佈而要我地d家長估估吓:;pppp: 真係嬲!!!
原帖由 vienpa 於 16-12-2009 12:27 發表

http://the-sun.on.cc/cnt/news/20091216/00407_070.html

原帖由 sasa88 於 09-12-16 12:35 發表
係啦,我都覺得好奇怪 無理由官塘區只得一間觀塘官立係全英中,以我所知聖言、順利天主教都應該係全英中喎,但報紙個表又無...真係好奇怪,點解教育局吾公佈而要我地d家長估估吓:;pppp: 真係嬲!!!
...

就以聖言為例, 會唔會因為有幾科以中文授課, 所以唔係純英中之列..
http://www.chsc.hk/secondary/tc/schooldetail.asp?sch_id=1182

都係估o下..

原帖由 vienpa 於 09-12-16 12:27 發表

會唔會中國語文都系用英文教呀, 所以純英中卦......

原帖由 judy 於 09-12-15 17:09 發表

以英中生收大部分band1生計,14分得40%,都算退步得緊要。記得以前有人提出大多數英中退步,應是實情。

將來334,最考人的是通識。如果用英文講、英文學,英文答,都幾難嘅。要唔要找全英的英中,三思! ...

judy, 想請教下,

如果過兩年, 全港四百幾間中學,
三百幾間都用中文考通識, 得幾十間用英文考,
會有咩後果 ?

會唔會用中文考嘅會著數d?
係咪已經唔係用拉 curve 計分?!
‹ 上一主題|下一主題