用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 10間英中要降呢開中文班
樓主: ricetaster
go

10間英中要降呢開中文班 [複製鏈接]

以我嘅理解, 應該係咁 :

部份中中明年只得英文科用英語教學 > 無英文班, 全中中

另一些中中,除英文科外,有部份其他科目按班別用中文或英文教學  >> 都係無英文班...

又有一些中中,英文、數學和科學三科全英文教學,其他部份科目按班別用中文或英文教學 >>> 有英文班嘅中中..

原帖由 Marco-ma 於 09-12-17 19:03 發表
以我嘅理解, 應該係咁 :

部份中中明年只得英文科用英語教學 > 無英文班, 全中中

另一些中中,除英文科外,有部份其他科目按班別用中文或英文教學  >> 都係無英文班...

又有一些中中,英文、數學和科學三科全英文教學,其 ...

好似明白多少少,但依然好混亂。

總之,英文、數學和科學三科全英語教學就係有英文班。其他的,可能有,又可能係「扮有」英文班。無話分科分班用英文的,就是「老老實實」的中中。

以上的判斷和演譯有漏洞嗎?

Tommy

原帖由 Tommy 於 09-12-17 19:37 發表

以上的判斷和演譯有漏洞嗎?

Tommy ...

其實我都混亂架, 如果有講錯, 請大家指正 :

英文、數學和科學三科全英語教學就係有英文班 > yes !
兩科主科以上; 呢d學校通常都仲有按xx分班教其他科

其他的,可能有,又可能係「扮有」英文班 >> 應該全部都係無英文班, 扮有英文班 (少過兩科主科用英文)....

無話分科分班用英文的,就是「老老實實」的中中 >>
係呀, 非常老實的做法 !!

「香港培正中學」來年的中一,依然只得英文、英國文學用英語教授,是「老老實實」的中中。好野!有勇氣去堅持,值得尊敬!

http://www.chsc.hk/secondary/tc/schooldetail.asp?sch_id=1125

原帖由 Marco-ma 於 09-12-17 19:52 發表

其實我都混亂架, 如果有講錯, 請大家指正 :

英文、數學和科學三科全英語教學就係有英文班 > yes !
有兩科主科以上; 呢d學校通常都仲有按xx分班教其他科

其他的,可能有,又可能係「扮有」英文班 >> 應該全部都係無 ...

愈來愈多「呢」,真係睇到頭暈!

英中有「純英英中」、「主科英中」,「降呢英中」。

中中有「升呢(英)中」、「英、數、科英教中中」、「扮有英文班中中」、「老實中中」、「不得不老老實實的中中」。

咁唔該蘋果、東方、明報做個表,列出所有「呢」的中中和英中。你地邊份報章先做,我就連買你一個月以謝!

Tommy

原帖由 Tommy 於 09-12-17 20:02 發表

中中有「升呢(英)中」、「英、數、科英教中中」、「扮有英文班中中」、「老實中中」、「不得不老老實實的中中」。

咁唔該蘋果、東方 ...

嘩,孫肥羊真係搞到百花齊放,好嘢!

希望尋日支針有效!

原帖由 Tommy 於 09-12-17 20:02 發表

咁唔該蘋果、東方 ...

佢地可能有時仲"朦"過我地.  純英英中最容易明, 主科英中同降呢英中就好似好難分.

原帖由 jean2003 於 09-12-18 11:24 發表

佢地可能有時仲"朦"過我地.  純英英中最容易明, 主科英中同降呢英中就好似好難分.

主科英中係自願以中文教授體育、德育、美術、通識等科目的英中,「降呢」英中係因為收唔夠85%「適合以英語授課」學生而被迫開中文班的英中。

Tommy
‹ 上一主題|下一主題