用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 華英....
go

華英.... [複製鏈接]

我想知華英是不是很注重體藝的?見她的報名表上體藝一欄十分大,如果在這方面沒獎,是不是自行取錄的機會很微?有沒有曾經試過體藝沒獎,但在自行時被取錄的,可以分享一下嗎?成績要全級前幾名哪?(急!!)
   0    0    0    0

我都想知, 有無媽咪可以分享吓

是的. 今年華英女仔游水升咗上band1組別, 當然想收d運動有d技能的同學啦!  據知舊年都收咗d運動出色的同學.

其次, 我女當年考試排名是全級1-10, 順利入咗.  當然, 都有人憑大抽獎入圍的.  不要灰心, 大家努力, 盡力爭取好成績.

不過, 入咗都要投放得多時間溫習同讀書, 因為都好多quizs, 又多projects 做, 都幾谷學生架!

thanks so much for your sharing

原帖由 maywei 於 09-12-15 11:39 發表
是的. 今年華英女仔游水升咗上band1組別, 當然想收d運動有d技能的同學啦!  據知舊年都收咗d運動出色的同學.

其次, 我女當年考試排名是全級1-10, 順利入咗.  當然, 都有人憑大抽獎入圍的.  不要灰心, 大家努力, 盡力 ...

請問如果自行沒有選華英,會否接受叩門?

Thanks!

會接受叩門,但每年只有少於10個叩門位,
要同幾百個學生爭, 若唔係好有把握,
機會都唔大

華英每年都有幾個叩門位, 大致上看F1有沒有同學留級而定, 校長亦無講明一定要自行或大抽獎時有報華英才有機會, 所以大家可以再三考慮吓.

回覆 5# maywei 的文章

多謝你的分享.請問你的小朋友當時有沒有體藝專長哪?面試難嗎?同學.老師之間相處好嗎?等待你的分享!

原帖由 maywei 於 09-12-15 11:39 發表

其次, 我女當年考試排名是全級1-10, 順利入咗.  當然, 都有人憑大抽獎入圍的.  不要灰心, 大家努力, 盡力 ...

maywei,

我想問小女有游水獎項(西九學界蝶&背拿2,3名)但讀書成績只是band2.
而我又不是這區學生, 博九龍塘真光還是華英可行嗎?

原帖由 redredchan 於 09-12-17 10:36 發表
多謝你的分享.請問你的小朋友當時有沒有體藝專長哪?面試難嗎?同學.老師之間相處好嗎?等待你的分享!

我阿囡當年係有2種運動專長, 只是區際攞d奬. 面試ok, 唔難, 只要鎮定, 用1分鐘時間(英文)介紹自己, 另外, 大約6個同學一組, 抽咭, 看圖再講番圖中的物件(唔記是用中文/英文), 我阿囡當年就抽中講熨斗, 其他有d講多啦a夢的隨意門, 有的講電車x十週年, 大致上是這樣的.

原帖由 humbertcarol 於 09-12-17 20:16 發表

maywei,

我想問小女有游水獎項(西九學界蝶&背拿2,3名)但讀書成績只是band2.
而我又不是這區學生, 博九龍塘真光還是華英可行嗎?

坦白講, 有d危, 睇吓你博唔博.  因為華英始終是band1中的學校, 唔知會唔會收band2生. (不過其他小學家長講, 校長在13/12簡介會講明, 今年一定要有band1中的條件的同學至會收, 唔知真定假) 我個女就知道有個成績麻麻地的小學男同學入咗.

你間小學同華英有無關係, 之前派得多唔多位?  

sorry真光唔太熟識, 不過好似是中中, 可以一試.   你最好同班主任了解多d.

回覆 1# maywei 的文章

簽名被屏蔽

唔好怪我多事, 若真的俾你個女入到, 以成績計, 她都會是中下游分子, 會比較吃力和辛苦, 這真的是對她好嗎

入到就唔怕的,中學與小學是兩把事,讀的方法完全唔同,不過要自信英文中文能力好,及勤力勤力勤力勤力勤力勤力。
‹ 上一主題|下一主題