用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 誇區選校
go

誇區選校 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我本身住屯門架,但想用媽咪地址報區外小學,我應該點做呢???要有咩手續....THX
   0    0    0    0

Chammy Mama,你咁快報啦咩?

醒目開學勳章

以我所知道有兩個方法
1. 用你媽媽作你小朋友的監護人,那自然跟你媽媽所屬的區
2. 你搬回去與你媽媽同住,然後將水電煤其中一樣改做你名,你也變成了你媽媽所屬的區

原帖由 ChammyMAMA 於 09-12-14 23:04 發表
我本身住屯門架,但想用媽咪地址報區外小學,我應該點做呢???要有咩手續....THX

醒目開學勳章

我問定啫,因為啱啱諗起咪上嚟問下囉,其實9月已經要幫囡囡揾學校喇,話快唔快,話耐唔耐,問定都差唔多!
原帖由 VKwan 於 09-12-14 23:26 發表
Chammy Mama,你咁快報啦咩?

醒目開學勳章

請問如果真係要叫婆婆做監護人,係咪填番就得喇,洗唔洗咩文件呢??THX
原帖由 ziyi 於 09-12-14 23:53 發表
以我所知道有兩個方法
1. 用你媽媽作你小朋友的監護人,那自然跟你媽媽所屬的區
2. 你搬回去與你媽媽同住,然後將水電煤其中一樣改做你名,你也變成了你媽媽所屬的區

...

原帖由 ChammyMAMA 於 09-12-15 10:18 發表
請問如果真係要叫婆婆做監護人,係咪填番就得喇,洗唔洗咩文件呢??THX

要提供你自己張出世紙証明你同你媽媽嘅關係

醒目開學勳章

要証明文件,但詳細最好打電話去問EBD,在BK聽過要宣誓
這些我覺得都不是問題
最大問題是你媽媽多少歲,有沒有能力走來走去,因決定了你媽媽作監護人後,一切有關的文件及行程都要她親身去

最大鑊是1月份到統一派位中心填志願表,你想填A學校做第一志願,她眼花填了B學校,你就大鑊

我聽聞到時只可一個人入去,如果是,你想double check都沒有

所以都要看你媽媽能力,行得走得,有基本常識及記憶力,讀寫OK才好

原帖由 ChammyMAMA 於 09-12-15 10:18 發表

原帖由 ziyi 於 09-12-15 14:23 發表
這些我覺得都不是問題
最大問題是你媽媽多少歲,有沒有能力走來走去,因決定了你媽媽作監護人後,一切有關的文件及行程都要她親身去

最大鑊是1月份到統一派位中心 ...

唔係喎!到時可以授權比你辦理註册,和可以找人陪你婆婆一起去,因大仔以前都是這樣的,嘜依家唔得咩,死啦!細仔今次都是找公公做監護人

原帖由 ziyi 於 09-12-15 14:23 發表
這些我覺得都不是問題

最大鑊是1月份到統一派位中心 ...

當然唔係一個人入去填表啦....

統一派位中心通常會係一d小學禮堂入面
佢地有地方比你填表,不過份表要監護人簽名,交表時要對返身份證資料

醒目開學勳章

那就好啦,不過都要老人家親身一起去啦

原帖由 Mrs.Fan 於 09-12-16 11:42 發表

當然唔係一個人入去填表啦....

統一派位中心通常會係一d小學禮堂入面
佢地有地方比你填表,不過份表要監護人簽名,交表時要對返身份證資料 ...

醒目開學勳章

我媽咪都係50歲,我諗應該無問題掛.....唔該晒咁多位!

原帖由 ChammyMAMA 於 09-12-15 10:15 發表
我問定啫,因為啱啱諗起咪上嚟問下囉,其實9月已經要幫囡囡揾學校喇,話快唔快,話耐唔耐,問定都差唔多!
原來你小朋友咁快咁大啦?我仲成日形住佢係BB添! 九月就係,你計劃定都差不多啦,好快架,一開學就派表,到時冇時間諗架啦!預早祝你順順利利!
‹ 上一主題|下一主題