用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有無媽咪打算將來會俾自己仔女讀蔡繼有 or 陳守仁? ...
go

請問有無媽咪打算將來會俾自己仔女讀蔡繼有 or 陳守仁? [複製鏈接]

如果打算讀, 請問你地會讀咩幼稚園呢? or 讀邊間幼稚園會易入d 呢類學校?  tks!
   0    0    0    0

push!I'm also concerning about this,hope someone can answer...

保良局幼園有冇分加? 特別係黃埔果間

聽朋友都係講個間"保良局譚歐陽少芳紀念幼稚園"~

睇過前幾年一篇TSL前校長既訪問, 佢指出有10%分數係會俾返保良局幼稚園畢業生, 但幾年後的今日, 考生倍數增加, 真係唔敢講係唔係保良局幼稚園會易入D........

any comment? PLS!  TKS!

I know quite a lot of kids at 學之園 target CKY and TSL, you can go to their website to see the past K3 allocation.

原帖由 MEOWKLP 於 09-12-14 18:16 發表
any comment? PLS!  TKS!

醒目開學勳章 王國長老

聽講而家太多人考, 譚歐陽都無咩優勢wor, 你再留意下丫
要考呢2間, 英文要有咁上下水平wor
原帖由 MyAshley 於 09-12-14 12:20 AM 發表
聽朋友都係講個間"保良局譚歐陽少芳紀念幼稚園"~

我幾個朋友D 仔女都係讀普通村校, 一樣考到TSL & CKY 佢地D村校成功率可以話係100%(因為全校只有幾個人會考直資/私校), 根本無話咩幼稚園會易入d, 都係睇臨場表現&眼緣

醒目開學勳章 貢獻勳章

多口問句: 我見書仔話TSL係傳統教學, 而CKY係行IB嘅..
會唔會根本style都好唔似呢? 呢兩間學校會唔會搵唔同類型嘅小朋友?? (except 英文background唔錯之外~)

而家保良局都唔係太有優勢, 仲有聽到有D話因黃埔果間出黎, D英文比其他既考生冇咁好, 所以都會收多D其他學校既學生。

我見仔仔既同學仔冇話邊幾間特別多, 好遠既TUENMUN, 天水圍既幼稚園都有人入, 所以入TSL一定係睇臨場面試表現, 而且佢地係唔收PORTFOLIO, 因此一間幼稚園能夠TRAIN到小朋友有自信地用英文與其他人溝通, 同埋合群, 咁就已經足夠!

原帖由 mirimiri 於 09-12-14 21:26 發表
I know quite a lot of kids at 學之園 target CKY and TSL, you can go to their website to see the past K3 allocation.

http://www.learninghabitat.org/pdf/placementresults2008-2009.pdf
‹ 上一主題|下一主題