用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果自行收生取錄後... ...
go

如果自行收生取錄後... ... [複製鏈接]

如果自行收生取錄後又註冊了,出年六月後是否可以去其他學校叩門?
   0    0    0    0

如果註冊了, 應該唔可以再叩門, 叩門只係俾統一派位唔理想o既小朋友一個最後機會, 如果已經在自行派位成功(理論上係自己最鍾意的), 請不要再佔用有需要的小朋友的機會

AGREE why 仲要叩門
原帖由 kelvinannie 於 09-12-13 14:58 發表
如果註冊了, 應該唔可以再叩門, 叩門只係俾統一派位唔理想o既小朋友一個最後機會, 如果已經在自行派位成功(理論上係自己最鍾意的), 請不要再佔用有需要的小朋友的機會 ...

別誤會,這人不是我,我只是好奇當中是否可以咁做去叩門。

kelvinannie照你咁講,直資註冊了的小朋友,都不能在明年六月叩門嗎?

原帖由 kelvinannie 於 09-12-13 14:58 發表
如果註冊了, 應該唔可以再叩門, 叩門只係俾統一派位唔理想o既小朋友一個最後機會, 如果已經在自行派位成功(理論上係自己最鍾意的), 請不要再佔用有需要的小朋友的機會 ...

原帖由 ShinTeresa 於 09-12-13 16:29 發表
AGREE why 仲要叩門   

醒目開學勳章

誰說的,那如果大抽獎中了頭獎,用你所說的理論是否唔可以叩門,因你應該放了最鍾意的在第一選擇
但現實是,有人放棄了頭獎,叩跨區的,而且成功
每一個人都有原因
有人為了保險,選擇一間唔差的,入了有保險,再去叩,唔得也不會去到大抽獎聽天由命

1.  如果自行分配學位成功, 同時已註冊的話, 所有資料學校將會通知教統局, 所以妳們跟本沒有可能能夠參加統一派位, 除非妳不在自行分配學位的學校中註冊, 否則以“中英數常”所提及的情況一定不會發生。
2.  “中英數常”的另一問題, 根據教統局的小一派位指引中已清楚說明, 如成功獲得直資小學取錄, 而又註冊了的話, 亦沒有可能能夠參加自行分配學位及統一派位的資格。
3.  根據ziyi所述, 我相信妳完全唔明白學位分配的程序及辦法, 雖然大抽奬中了頭奬, 但因為妳沒有註冊, 所以可在註冊期限前叩門, 但如果做了註冊就不可以叩門, 除非妳所叩的是私校, 但這不是叫叩門, 而是先做註冊再申請轉校。

原帖由 ziyi 於 09-12-13 22:11 發表
誰說的,郡如果大抽獎中了頭獎,用你所說的理論是否唔可以叩門,因你應該放了最鍾意的在第一選擇
但現實是,有人放棄了頭獎,叩跨區的,而且成功
每一個人都有原因
有人為了保險,選擇一間唔差的,入了有保險,再去叩,唔得也 ...

但據我所知係可以的..因為就算大抽獎你抽得唔理想, 你最好都去你抽到果間小學註冊左先, 然後再去你心儀既學校叩門, 如果叩門成功, 咁你就去已註冊既小學攞番張証, 再交番去你叩間成功果間就OK. 咁即係話其實去到6月大抽獎後, 大家都可以去叩門(就算自行註冊左都可以), 但最終只可以註冊一間..  呢個係上年我係BK 度見到既意見.

原帖由 kelvinannie 於 09-12-14 00:05 發表
1.  如果自行分配學位成功, 同時已註冊的話, 所有資料學校將會通知教統局, 所以妳們跟本沒有可能能夠參加統一派位, 除非妳不在自行分配學位的學校中註冊, 否則以“中英數常”所提及的情況一定不會發生。
2.  “中英 ...

醒目開學勳章

我想大部份人的"叩門"意思與你不同
按照EBD所謂"入學令"及其他有關規定,每一個小朋友必須要有書讀
大抽獎後無論成績是好定壞,所有人必須先注冊,然後去心儀的試(無論什麼類型),我說的現實也是這樣"注冊了頭獎的學校,然後叩跨區的官津小學",相信大部份也會理解這是"叩門",但以你的標準來說這叫"轉校"
那沒有什麼話可說,因你的定義是這麼窄狹
但每一個人都有權利定下自己的標準,亦為了尊重你及為了方便與你溝通,每年7~8月份為了小朋友在同年9月份入喜歡的,家長去找學校的不是叩門,是"轉校"
只有在11月份自行收生完結未有學校收,未有去注冊至6月份大抽獎放榜後未有注冊的日子,去學校問學位的才可算叩門
那只想對你說,這個時段正常情況下沒有學校會release學位給叩門的
1. 官津餘下的學位必須交EBD作大抽獎
2. DSS等正常下已收足,沒有人會在未有新學校收錄前會通知唔讀
所以正常沒有"叩門" ,亦唔會有叩門成功的

原帖由 kelvinannie 於 09-12-14 00:05 發表
2.  “中英 ...

據我所知係可以既, 舊年我有個朋友個小朋友係第一輪自行入左一間中西區既津小而又註冊左, 到6月大抽奬放左結果之後再去其他津校"叩門", 佢叩左6間, 有5間收左, 最後佢揀左灣仔區一間津校, 佢再返之前中西區間津校攪手續

醒目開學勳章

其實想深一層,或多或少同意Kelvinannie所說,注冊了的不是叩門,是轉校
試想想,小朋友已注冊了,那不是代表他/她已經是那間學校的學生嗎?
只不過未開學正式上學,但已轉走了
"叩"這個字在字面上或多或少有我什麼都沒有,希望登門獲得學校給予學位
像一些家長開學後才發覺小朋友跟學校no match,考其他小學插班,成功都叫轉校啦

原帖由 米之連媽媽 於 09-12-14 11:46 發表
據我所知係可以既, 舊年我有個朋友個小朋友係第一輪自行入左一間中西區既津小而又註冊左, 到6月大抽奬放左結果之後再去其他津校"叩門", 佢叩左6間, 有5間收左, 最後佢揀左灣仔區一間津校, 佢再返之前中西區間津校攪 ...

如果叩到一間比自行更好的學校,得益的都係孩子

原帖由 米之連媽媽 於 09-12-14 11:46 發表
據我所知係可以既, 舊年我有個朋友個小朋友係第一輪自行入左一間中西區既津小而又註冊左, 到6月大抽奬放左結果之後再去其他津校"叩門", 佢叩左6間, 有5間收左, 最後佢揀左灣仔區一間津校, 佢再返之前中西區間津校攪 ...

yes, i knew a similar case too.

自行25入左一間相當不錯既津小而又註冊左, then 到6月大抽奬放左結果之後再去一間更好但她只有15分的津校"叩門". 收左.

‹ 上一主題|下一主題