用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 培正面試情況如何?
樓主: tkp
go

培正面試情況如何? [複製鏈接]

唔試過考培正都唔知BB原來都可以一個人拖住陌生的老師入課室。
雖然唔知佢係課室入面的表現,估計她未必會肯答問題,因為她唔肯答問有關於她自己的問題。但如果指圖、玩具等物件,有時她又很健談,好難想像!
不過根據往績,她的表現都唔會好好...
每次考完都話過佢半句,考完咪算囉!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

你就好啦, 唔知點解, 我個仔都有喊, 但入去房4分鐘老師帶佢出來, 老師話佢in完, 其他媽媽的bb還在房, 無比我第2次機會. 你都好, 有多一次機會.

原帖由 linglingng 於 09-12-15 17:59 發表
我個囡都喊到我都心痛. 一入課室就聽倒佢喊, 喊到老師拖佢出黎搵媽咪. 老師重同我後面個老師講佢係第一個出黎. 唉.... 不過後尾都同一 d 喊的小朋友一齊再in過. 我響度佢就所有都答老師. 但我諗機會都微啦...但我冇 ...

面試內容:
(1)  小朋友叫咩名
(2)  就檯面d玩具(你小朋友玩緊嗰幾件)問幾個問題
(3)  比個camera記念品

點解我知?  因為我個仔大喊+吾肯入班房, 所以我最後可以陪佢入.

according to 留下d ee 講, 喊...應該都無mud機會喇:;pppp:

thank you very much!!
原帖由 bbdmami 於 09-12-16 11:33 發表
面試內容:
(1)  小朋友叫咩名

點解我知?  因為我個仔大喊+吾肯入班房, 所以我最後可以陪佢入.

according to 留下d ee 講, 喊...應該都無mu ...

回想兩年前,大仔考完培正出來,

我問佢:老師問乜?你有冇答呀?
阿仔竟然答我:我唔記得啦!
我再問:有冇問你叫咩名?幾多歲?顏色呀?玩具呀?
阿仔都係答:唔知呀!

但結果:培正收左,仲係am!所以媽咪們,放心啦!畀d信心小朋友,結果總會出人意表!加油!

至於'非常媽媽'鬧仔事件,我深表同情,因為有好多小朋友到依家都仲未有offer(我細仔都係),培正可能係小朋友最後一次的好機會,實在很無奈

總之,希望在人間啦!

我呀囡星期六去IN 啦.... 是最後CHANCE.  仍會盡力而為.  如果都係REJECT, 那便讀返屋苑幼稚園啦. 算啦算啦. 真心說, 看見你們D仔囡間間都收, 突然寫上"終於有間REJECTED". 其實我都幾HURT...   .

其實我每次都會在INTERVIEW前有少少簡介比小朋友知,等佢有心理準備,因為我覺得你帶得佢去都想有D準備好,除非你有心儀OFFER係手,唔係比壓力...
如KV要唱歌,你就話定比佢知,OR在家可現模擬....叫佢做老師,你又可以做下老師,
如培正,我之前都有同佢講,你好叻,同埋好乖,老師會帶你入去,媽咪在門口等你,你大個了,知道嗎,你會有玩具,有時都會利誘佢,如買糖比佢等....
不過,最後都係天時地利人和....啦..OK啦...小小朋友,唔好閙...

其實都明白, 有大量OFFER 係手, 當然平常心, 但如果之前的"戰績"唔好.. 的確會很擔心, 因為可能係最後機會... 但係, 都唔應該拿小朋友來出氣.. 因為收唔收的因素的實在太多,, 面試只係其實一項....

阿囝已經有間唔錯的KG收左, 所以PC 唔收都唔會太失望

原帖由 kc_united 於 09-12-16 13:07 發表
我呀囡星期六去IN 啦.... 是最後CHANCE.  仍會盡力而為.  如果都係REJECT, 那便讀返屋苑幼稚園啦. 算啦算啦. 真心說, 看見你們D仔囡間間都收, 突然寫上"終於有間REJECTED". 其實我都幾HURT...   . ...
url=http://www.TickerFactory.com/]

我都係有少少準備.. 所以11月尾同阿囝去左PC 開放日, 等他有心理準備... 到面試O個日, 就同他講, 去上次的學校玩玩....

原帖由 BBLOVEMAMA 於 09-12-16 13:17 發表
其實我每次都會在INTERVIEW前有少少簡介比小朋友知,等佢有心理準備,因為我覺得你帶得佢去都想有D準備好,除非你有心儀OFFER係手,唔係比壓力...
如KV要唱歌,你就話定比佢知,OR在家可現模擬....叫佢做老師,你又可以做下 ...
url=http://www.TickerFactory.com/]

原帖由 kc_united 於 09-12-16 13:07 發表
我呀囡星期六去IN 啦.... 是最後CHANCE.  仍會盡力而為.  如果都係REJECT, 那便讀返屋苑幼稚園啦. 算啦算啦. 真心說, 看見你們D仔囡間間都收, 突然寫上"終於有間REJECTED". 其實我都幾HURT...   . ...

大把人陪你啦, 我係其中1個. 考7間, 只有樓下屋村幼稚園收, 其他唔係waiting就reject.

培正係最後chance, 雖然不寄厚望, 但仍然會盡力而為, 面試對大人同小朋友來講, 都係好好既經歷.

原帖由 tammyhw 於 09-12-16 13:26 發表
我都係有少少準備.. 所以11月尾同阿囝去左PC 開放日, 等他有心理準備... 到面試O個日, 就同他講, 去上次的學校玩玩....

我自從6月尾搬左屋...日日坐車都同個仔講培正 係呢度番學好唔好
個個星期日都行過跟手又同佢講入面好大架 好多野玩
開放日又同佢去玩.種既紅豆而家係屋企生到好高了.
問卷我寫左3頁紙.....亞仔而家識講"培正學校"
好可惜天意...面試當日亞仔氣管炎..天意
入到學校仲要一臉認真.叫我坐/企好 唔好蹲係度同佢講野. 好似話"我已經進入最高作戰準備 你唔好攪我" 排前面既父母都係度笑佢
佢雖然病都好乖跟左老師入去面試.
唔得...都係天意了.

哇. 哇... 你好厲害呀... 問卷我填左1頁咋.... PC 都只係去過開放日.......咁樣睇來, PC收我阿囝的機會應該佷細.很細......  

原帖由 NICOLE123 於 09-12-16 14:35 發表

我自從6月尾搬左屋...日日坐車都同個仔講培正 係呢度番學好唔好
問卷我寫左3頁紙.....亞仔而家識講"培正 ...

原帖由 tammyhw 於 09-12-16 14:50 發表
哇. 哇... 你好厲害呀... 問卷我填左1頁咋.... PC 都只係去過開放日.......咁樣睇來, PC收我阿囝的機會應該佷細.很細......  

無關係既呢
我都係平常心收唔收都好
我只係希望把今年下半年呢個大project 做到最好者
(上半年係搵屋搬)

原帖由 bbdmami 於 09-12-16 11:33 發表
面試內容:
(1)  小朋友叫咩名
according to 留下d ee 講, 喊...應該都無mu ...

問題一:多數唔肯答,佢唔中意答佢個人資料。
問題二:應該會答。
問題三:唔知有冇講唔該/thank you!

都係考唔到的多囉!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

醒目開學勳章

in果陣我小朋友無喊已經萬幸啦,
我喺出面等果陣一直留意住有無喊聲,
諗緊如果佢真係大喊,
同佢走好定迫佢in埋好, 但最後決定如果佢喊既,
即走, 唔想俾佢有負面情緒,
in完走出課室時, 佢係第三個出黎,
頭一個小朋友好叻叻笑住咁走,
第二個小朋友眼仔紅晒應該係喊完,
我心諗, 死啦, 我小朋友見人喊佢應該會喊,
跟手佢出黎見到佢若無其事拎住部相機好開心咁,
我即刻安樂晒, 果刻明白到, 佢單獨入到去in,
我已經覺得佢好叻, 考唔考到絕對係其次~

what is asked in the 問卷?

since my daughter is a small B, she does not meet the PC's age entrance requirement.

thanks

原帖由 NICOLE123 於 09-12-16 14:35 發表

問卷我寫左3頁紙.....亞仔而家識講"培正 ...

下, 唔係成班一起出來的嗎? 因我小B喊是第一個出來, 我以為IN完是成班一起出.

原帖由 p_hsy 於 09-12-17 12:54 發表
what is asked in the 問卷?

since my daughter is a small B, she does not meet the PC's age entrance requirement.

thanks

1. 你為何會選擇入讀本校
2. 你會如何運用與貴子弟相處的時間
3. 如何培養貴子弟之自理能力

thanks

can choose to write in Chinese or Eng?

原帖由 NICOLE123 於 09-12-17 13:58 發表

1. 你為何會選擇入讀本校
2. 你會如何運用與貴子弟相處的時間
3. 如何培養貴子弟之自理能力

原帖由 p_hsy 於 09-12-17 14:22 發表
thanks

can choose to write in Chinese or Eng?

PC係中文學校...我用中文
‹ 上一主題|下一主題