用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 2010 宏信書院 P.1 家長 入來傾傾!
樓主: JoanneCY
go

2010 宏信書院 P.1 家長 入來傾傾! [複製鏈接]

原帖由 hlbaby2004 於 09-12-17 19:33 發表
Pet,

你小朋友好勁呀! 一星期七日,課外活動成十樣,一日一樣都唔得! 你係唔係得一位小朋友+全職媽咪!

Yes! 你估得啱!

◤「宏信書院」基督教直資一條龍英文中小學◢

回覆 21# petpet1117 的文章

petpet1117:
想問下你小朋友學個普通話老師得唔得?我想加強小朋友普通話拚音呀, 唔該!

雖然我係來年先報讀, 但我都想問下pet, 你在慧景軒學普通話好嗎? 可否介紹一下呢? 謝!!

如有西班牙和日文, 我會在2選其1.

原帖由 尚宮大人 於 09-12-18 02:29 發表

:) 從學校網頁得知,「宏信」計劃在校內設置「無線網絡」,但無線上網輻射或對兒童健康造成影響。因此,希望各位「宏信」家長一同,向學校就有關計劃,反映意見,放棄校園「無線網絡」方案。

另外,你地希望你的仔女讀邊第 3 種 ...

me too! 我會俾阿仔試學法文。

原帖由 尚宮大人 於 09-12-18 02:29 發表

:) 從學校網頁得知,「宏信」計劃在校內設置「無線網絡」,但無線上網輻射或對兒童健康造成影響。因此,希望各位「宏信」家長一同,向學校就有關計劃,反映意見,放棄校園「無線網絡」方案。

另外,你地希望你的仔女讀邊第 3 種 ...

原帖由 Hinbabyma 於 09-12-21 17:19 發表
me too! 我會俾阿仔試學法文。

法文, 德文, 意文, 西班牙文....乜都好, 學0下, 接觸多D野, 對小朋友都係好好的經驗.

原帖由 唔係媽 於 09-12-18 09:04 發表
petpet1117:
想問下你小朋友學個普通話老師得唔得?我想加強小朋友普通話拚音呀, 唔該!

我覺得普通話老師ok喎!

原帖由 bebobo 於 09-12-19 11:57 發表
雖然我係來年先報讀, 但我都想問下pet, 你在慧景軒學普通話好嗎? 可否介紹一下呢? 謝!!

我覺得普通話老師幾好,佢係北京人,本身係响天頌果邊嘅學校做普通話老師。

Hi petpet 1117,

小女也在gigamind讀n班, 很想請你可以提供以下老師資料給我, 因為我也正在找以下課程給囡囡下年學, 謝謝!!

2)英文(英藉男教師)天水圍景湖居
3)劍橋英語(上門教授)
4)普通話(天水圍慧景軒)

原帖由 gigayan 於 09-12-23 13:30 發表
Hi petpet 1117,

小女也在gigamind讀n班, 很想請你可以提供以下老師資料給我, 因為我也正在找以下課程給囡囡下年學, 謝謝!!

2)英文(英藉男教師)天水圍景湖居
3)劍橋英語(上門教授)
4)普通話(天水圍慧景軒) ...

更正資料:英藉男教師,可以上你屋企or佢屋企(景湖)
另外,我報漏咗仲有一個普通話老師,係上門教授,已pm埋比你, please check!

上門小心

上門補習要小心! 免兒童被性侵犯呀!

有小小資料想update俾大家, 我上個星期打過電話去宏信, 問了有關第三語文, 佢地原來G7先會安排第三語文, G1 - G6只會有外語興趣班. 而學校會有1架校車, 如果去唔到的地方, 就要安排保母車.

多謝報料!
想問架校車路線係行區外(屯門)定係行區內(元朗)?

原帖由 duke1208 於 10-2-1 10:38 發表
有小小資料想update俾大家, 我上個星期打過電話去宏信, 問了有關第三語文, 佢地原來G7先會安排第三語文, G1 - G6只會有外語興趣班. 而學校會有1架校車, 如果去唔到的地方, 就要安排保母車. ...
[size=medium]
遇亨通的日子,你當喜樂;
遭患難的日子,你當思想。
因為  神使這兩樣並列,
為的是叫人查不出身後有甚麼事。
傳道書7:14

我今日都有打電話去學校,問下開學前,暑假會有什麼活動! 位哥哥仔話遲d(2月中)會向各準小一生家長發問卷,收集意見後再作安排,到時大家請比多d意見!
[size=medium]
遇亨通的日子,你當喜樂;
遭患難的日子,你當思想。
因為  神使這兩樣並列,
為的是叫人查不出身後有甚麼事。
傳道書7:14

原帖由 hlbaby2004 於 10-2-1 20:54 發表
多謝報料!
想問架校車路線係行區外(屯門)定係行區內(元朗)?

是元朗的, 仲要係元朗市. 所以我都無得搭, 要搭保母車 或自己接送.

原帖由 duke1208 於 10-2-5 16:49 發表

是元朗的, 仲要係元朗市. 所以我都無得搭, 要搭保母車 或自己接送.

我打去問佢話未定嫁,要收哂生先計劃得好d。元朗市係「最起碼」會行的路線wor!

入左p1既你地係讀咩幼稚園架?

我囝係紅磡一間國際幼稚國,因為我係果頭返工.
原帖由 Babyarsene 於 2010/7/21 00:22 發表
入左p1既你地係讀咩幼稚園架?
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

hihi 大家好呀
我仔唔係今年讀宏信
係今年想考宏信先啱
唔知大家方唔方便提供d面心得比我呢?
我仔其實有 d問題架,面試時同唔老師講好呢?
又擔心,又好心煩呀
我仔又活躍又好奇心勁重
每事都必須問到篤先肯停口
我好怕佢 d 行為嚇親人

希望大家如果方便既話比d心得我吖
我真係好想呀仔讀到宏信呀,thanks~
‹ 上一主題|下一主題