用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 自閉小朋友
go

自閉小朋友 [複製鏈接]

有無自閉症小朋友用順勢療法或自然療法醫番好架,可否分享下 !
   0    0    0    0

喺另外一個topic中見到有位媽咪話自閉症係一生一世嘅, 唔知有冇人可以解釋吓呢?
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

我識有個朋友的仔是自閉症的,他用順勢療法醫治,效果好好,有興趣就pm我分享一下
原帖由 lamlam_2008 於 09-12-12 12:41 發表
有無自閉症小朋友用順勢療法或自然療法醫番好架,可否分享下 !

原帖由 annietse 於 09-12-18 16:47 發表
我識有個朋友的仔是自閉症的,他用順勢療法醫治,效果好好,有興趣就pm我分享一下

可否放上來?我估好多人都有興趣呀, 唔開名咪得囉!

Hello annietse
我都想要, 請問點pm??

what is 順勢療法?

can you share one more
and post it

Thanks

我都好想知咩叫"順勢療法"
可唔可以解釋吓!係咩黎?

不好意思,其實我都係近來才聽這個名,因我有個親戚個仔懷疑是自閉,所以我才上這個topic看一下並問及我的鋼琴阿sir有關這方面的資料。因我阿sir個仔是有自閉症,我請教他他說用了順勢療法醫好個仔。他說待個仔進步再明顯d會嘗試公開資料。因為自閉的小朋友imagination比較弱,他個仔現在不僅懂得說話,而且還懂得用兩個波玩solar system. 即是懂得imagination. 他個仔現在四歲,接受治療兩年。我現在都一直追問他詳細的資料,有資料一定會告訴你們,因我親戚也很需要這些資料。

我聽過一個講座,心理醫生及社工也是這樣說--自閉症係一生一世的,只是透過訓練或治療,令他們的障礙或「病情」減輕,但長大了可能仍然AA地,只是外人能否察覺而已。

原帖由 kikiboy 於 09-12-13 17:32 發表
喺另外一個topic中見到有位媽咪話自閉症係一生一世嘅, 唔知有冇人可以解釋吓呢?

由其性格方面, 固執程度令別人難以相處, 所以好多就算IQ高成績好, 出到社會都會因為較難與人相處而有麻煩.
我到而家都日日擔心, 將來個仔會點...唔諗就冇野做鴕鳥, 但對我來說都係一生一世放唔低...

原帖由 olima 於 10-1-2 06:11 發表
我聽過一個講座,心理醫生及社工也是這樣說--自閉症係一生一世的,只是透過訓練或治療,令他們的障礙或「病情」減輕,但長大了可能仍然AA地,只是外人能否察覺而已。

...

因我姑奶的朋友是自然療法師, 所以我兒現正在使用該療法, (他是自閉症, 有語言, 少眼神接觸及不能控制自己情緒) 他最近經常邀請其他人和他一起玩, 感覺他是有進步, 我手上是有些資料可供你們參考, 如有需要, 請PM我。

回覆 1# sunwahyuen 的文章

Can you PM to me the information?

原帖由 sunwahyuen 於 10-1-6 11:50 發表
因我姑奶的朋友是自然療法師, 所以我兒現正在使用該療法, (他是自閉症, 有語言, 少眼神接觸及不能控制自己情緒) 他最近經常邀請其他人和他一起玩, 感覺他是有進步, 我手上是有些資料可供你們參考, 如有需要, 請PM我 ...

我想要, 麻煩PM比我, 唔該!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

Could you pls PM information to me?

原帖由 sunwahyuen 於 10-1-6 11:50 發表
因我姑奶的朋友是自然療法師, 所以我兒現正在使用該療法, (他是自閉症, 有語言, 少眼神接觸及不能控制自己情緒) 他最近經常邀請其他人和他一起玩, 感覺他是有進步, 我手上是有些資料可供你們參考, 如有需要, 請PM我 ...

回覆 11# sunwahyuen 的文章

Please pm me, thx!

please PM to me, thanks

Would you pls PM me the information?  Thx.

hi

I'm interesting also, pls pm me too, thanks
‹ 上一主題|下一主題