用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 民生result
樓主: Freeb
go

民生result [複製鏈接]

原帖由 rubyrubylau 於 09-12-14 16:36 發表
阿仔又係WAITING呀, 只有YORK收咋, 好失落呀. 馬鞍山靈糧, 根德園, SC, 同民生都WAITING呀.  如果讀YORK, 3年後又來失落LA.

我個仔都係 YORK 收咋, 而家 MS 收 waiting list, 真係唔知機會有幾大呢 ???

GOOD LUCK ~
HI ,,,I am Sean MAMA

請問可否分享一下有邊十大幼稚園呢?同埋排位係點呢?謝謝!

原帖由 dollyyuki 於 09-12-14 16:45 發表

有waiting 即有 chance, 更有人放返d位出o黎, 大不了讀 york, 都係10大幼稚園, + oil

有相熟同行朋友, 有時佢地會交流一下套下資料, 甘就略知一二.

回應另一位家長:
幼稚園係無排名的, 只有小學有(是以%派去band1中學來統計排名的), 而亦因幼稚園各有特色, 可互補其長短; 一般坊間列分優質幼稚園是以:校資/師資/課程/師生比例/一條龍/及校內資源設施來排位的, 即以上越佔優勢的, 就越會被列為優質幼稚園!

舉例說: ms並非常出狀元生的那些名校(甚至乎從未有過八/九/十優狀元誕生), 但一直被視為一般人既所謂名校, 原因是它有上述多項優勢, 有歷史, 是一條龍, 即對未來教學會有承擔....仲有校內所有資源可共用, 所以先至會好似今時今日甘被推至為名校, 其實亦無須太過追捧, 因為有其優必有其短, 講真若談及課程的, 出面某些學校編制既課程較好, 較多元化, 可配合廿一世紀需要, 對報讀某些直資學校佔優勢呢, 各位加油!!

居住地區會唔會影響結果呢?
如住新界區,褓姆車又唔到果d,會唔會第一個被out呢?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

今日收信 Aug 07 AM offer ........

I don't think the acceptance is related to where you live.  There are many routes as I can see Tsuen Wan, Sheung Shui, Tsing yi, Tuen Mun, and Sai Kung.  Most of the Kln & N.T are covered.

Questionnaire is very simple, just need to mention what u really think and believe.  5 mins I have finished the questionnaire.  

Portfolio is not necessary at all at this level, but u will need one when apply DSS or private primary schools.

回覆 2# chloecadence 的文章

today got the letter....
:) PM offer ( Mar 07)

原帖由 快樂仔仔 於 09-12-14 16:12 發表
佢地係用攪珠形式的, 你囡囡入吾到, 吾得於佢吾叻, 問卷填得認真(好)的便會抽起來, 將4000千幾份apply縮減後再揀, 一般多收公職人員子女, 不過如果apply太多都係要睇彩數, waiting亦照這個規則玩吧! add oil ...

唔會掛, 攪珠??? 咁得左係咪 = 中六合彩呀 ??:D

原帖由 mimimomo6 於 09-12-15 07:43 發表

唔會掛, 攪珠??? 咁得左係咪 = 中六合彩呀 ??:D

....要唔要東叔出山呀...
"嘟~嘟~嘟~......嘟~嘟~嘟~嘟~嘟~" (六合彩背景音樂)
The first draw number is.................. your son
The second draw number is.................. your daughter

完全認同--失落

我哋嗰日in得都好好, 我以為會收, 點知係唔收, 仲話如果想做waiting 就要填番張回條寄返去先可以waiting, 我老公好好笑咁話: 我哋唔恨讀呢間, 好彩我哋都交咗sc留位費.

今年開始搵幼稚園時都充滿信心, 因為我囡囡唔怕陌生人, 又識講好多嘢, 1歲多啲就比佢返學, 基本上啲面試都無咩問題, 面試表現都ok, 但真係唔明點解會唔收或waiting 囉, 當收到呢啲信時個人好無信心,好down, 慨嘆香港小朋友嘅競爭由細細個已經開始咁激烈, 真係慘

原帖由 rubyrubylau 於 09-12-14 16:36 發表
阿仔又係WAITING呀, 只有YORK收咋, 好失落呀. 馬鞍山靈糧, 根德園, SC, 同民生都WAITING呀.  如果讀YORK, 3年後又來失落LA.

其實, 討論區之前大家都有討論過, 每一間學校收生一開始就會鎖定佢地既目標家長&小朋友. 好多家長常常話自己小朋友表現好又唔收; 表現唔好就收左. 有時, 小朋友既表現只係佔一部份, 家長既表現都同樣重要. 唔收都唔駛失落, 反正你都有SC這個OFFER.

原帖由 21oct07 於 09-12-15 09:27 發表
完全認同--失落

我哋嗰日in得都好好, 我以為會收, 點知係唔收, 仲話如果想做waiting 就要填番張回條寄返去先可以waiting, 我老公好好笑咁話: 我哋唔恨讀呢間, 好彩我哋都交咗sc留位費.

今年開始搵幼稚園時都充滿信 ...

係架.其實我覺得有好多學校係睇家長
唔一定話係睇你做咩住邊
可能係睇你既衣著, 答問
好多時問題唔係出係小朋友身上
家長應先自我檢討

如果發現自己都無問題
未自可以講天外有天,人外有人

我識人作哂假地址,職業....問卷搵埋人幫手.最後...reject..so..

我個女果日in得好差都有waiting(我唔會寄回條去lu!)!我想問其實有無人收reject letter架!

why do you say if you study at York,  3年後又來失落LA. ???

AM offer (Mar 07) too.

原帖由 tinghinmama 於 09-12-15 00:18 發表
today got the letter....
:) PM offer ( Mar 07)

因三年後又要考私小同直資, 我覺得我個仔同我都不是太LUCKY的人, 其實我在民生返更PLAYGROUP, 第二期都話收我, 但我收到RESULT後唔JOIN LA, 因我覺得小B好喜歡返民生, 唔知係咪有我陪. 我唔想返了一年後小B不在此讀書而唔開心, 真的不是因為佢唔收我才不JOIN, 因佢PLAYGROUP教的好好.

我有PLAYGROUP +有1個表舅父+1個表衣民生幼至中畢業+表衣現在在民生幫忙做英文戲劇翻譯都係WAITING LIST. 我都無話可說, 可能係我媽媽IN得唔好啦.

原帖由 fishmaruko 於 09-12-15 12:29 發表
why do you say if you study at York,  3年後又來失落LA. ???

原帖由 rubyrubylau 於 09-12-15 15:09 發表
因三年後又要考私小同直資, 我覺得我個仔同我都不是太LUCKY的人, 其實我在民生返更PLAYGROUP, 第二期都話收我, 但我收到RESULT後唔JOIN LA, 因我覺得小B好喜歡返民生, 唔知係咪有我陪. 我唔想返了一年後小B不在此讀 ...

大家唔好咁, 我諗真係唔關大家本身既事, 可能真係lucky draw

有乜可能 lucky draw 呢?

我唔知佢地把尺係點,但始終都會有佢自己的一套準則。

大家覺得自己個小朋友 interview 表現好好,其實已經好叻了,大家記得要讚下個小朋友。

我想問 YORK/STAFFORD 同民生簡,會讀邊間? d 朋友話民幼考出面直資唔夠 .... 

但民小係唔係一間好私校? 因學費一d都唔平呀! 

民幼k3時上民小,如果肯要番,係唔係冇散機會考其他直資/私校? 

坦白講, 每間學校一定有長短. 視乎家長你自己點幫小朋友去行佢地既路.

基本上, 到時你去考任何直資或其他私學就無人會理你. 學校無互通既network. 但係如果K3你放棄可以上民小既機會, 就可以去玩大抽獎. 而你去外面考直資是收了你的話, 你一樣無得玩大抽獎.

原帖由 bobechristy 於 09-12-15 17:36 發表
我想問 YORK/STAFFORD 同民生簡,會讀邊間? d 朋友話民幼考出面直資唔夠 .... 

但民小係唔係一間好私校? 因學費一d都唔平呀! 

民幼k3時上民小,如果肯要番,係唔係冇散機會考其他直資/私校?  ...
‹ 上一主題|下一主題