用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 民生result
樓主: Freeb
go

民生result [複製鏈接]

我朋友個女讀緊K2,佢話民小唔止收番60%,係有成85%,讀K2十月份時已問有否需要留位,同埋佢話俾大抽獎。
不過,我朋友反而想唔讀民小,因為好多功課,有成3XXX幾,英文又唔係特別好,最重要係覺得太保守同傳統!
P.S. 我朋友兩夫婦都係民記舊生,而家話唔諗住俾個女請,我都有d出奇!!!
常存喜樂、感恩和樂觀的心,勇往直前吧!

原帖由 red888 於 09-12-13 02:29 發表
我個女係 07年12月細女, 有幸收到 am offer, 宜家煩緊揀 St Catherine am, 定係一條龍嘅民生, 我自問家境普通, 冇識人係裡面教, 冇整 portfolio, 份問卷都算有心機去寫, 好彩個女一向 interview 比較淡定, 中文老師  ...

I also want to know....

民幼好睇你父母既學歷同宗教背景; 有學歷可以係屋企自己教的會好些, 也喜歡收中產家庭人士既小朋友, 我家樓下鄰舎超多小朋友讀到ms, 真係多到你吾信. 另外, ms轉了校長, 收生準則都有d吾同, 希望比到d資料大家.

Got AM offer...

It seems many parent here have the 1st child studying in MS already....can you give some more comment about MS? how is the english or Putonghua lesson?? daily? native teacher? thanks

got am offer

如果 ms 同 kv 你會選那個?

如果你想博私小或直資的, 甘緊係讀kv, 因好多都喜歡收kv!

原帖由 快樂仔仔 於 09-12-14 00:16 發表
如果你想博私小或直資的, 甘緊係讀kv, 因好多都喜歡收kv!

我地target 係LS 同 YING WAH~ 所以都唔知可以點做..

原帖由 SNOWPUI 於 09-12-14 00:22 發表

我地target 係LS 同 YING WAH~ 所以都唔知可以點做..

唔巧意庶..八卦問問...個target咁清晰, 做咩要報MS呢?

我仲未收到信,見到巳經收咗咁多小朋友,相信都凶多吉少! 但係都恭喜巳經俾MS收咗的小朋友!

你想報YING WAH緊係以sc活動教學的好d!

我仲未收到信喎....心急死我!!!!

請問有無人知民生大概有幾多waiting list位?

收到ms 結果是waiting list ,真失望!自問女女當日表現很好,老師問的問題全部答晒,還講埋多謝,我想waiting 的原因是父母背景,因我和先生都不是大學生,住居屋.....
打去學校問要到6月尾才通知有無位,他們已有一份waiting list 的名單(排了次序),不建議寫求位信,對排位無幫助,現在唯有等......半年
但我很想知會有幾多位是waiting ?

佢地係用攪珠形式的, 你囡囡入吾到, 吾得於佢吾叻, 問卷填得認真(好)的便會抽起來, 將4000千幾份apply縮減後再揀, 一般多收公職人員子女, 不過如果apply太多都係要睇彩數, waiting亦照這個規則玩吧! add oil:D

想問下點解你會知佢地係攪珠呢?

原帖由 快樂仔仔 於 09-12-14 16:12 發表
佢地係用攪珠形式的, 你囡囡入吾到, 吾得於佢吾叻, 問卷填得認真(好)的便會抽起來, 將4000千幾份apply縮減後再揀, 一般多收公職人員子女, 不過如果apply太多都係要睇彩數, waiting亦照這個規則玩吧! add oil:D ...

阿仔又係WAITING呀, 只有YORK收咋, 好失落呀. 馬鞍山靈糧, 根德園, SC, 同民生都WAITING呀.  如果讀YORK, 3年後又來失落LA.

我個囡果日真係in得好好好好差.....唔彩老師....可能佢之前剛考完2間....但佢地真係可能睇問卷同家庭背景....因為我份問題係用電腦打......本人又係大學畢業....老公係公務員.....結果囡囡果日表現超級差都可以waiting.......我見到結果都好surprise

原帖由 rubyrubylau 於 09-12-14 16:36 發表
阿仔又係WAITING呀, 只有YORK收咋, 好失落呀. 馬鞍山靈糧, 根德園, SC, 同民生都WAITING呀.  如果讀YORK, 3年後又來失落LA.

有waiting 即有 chance, 更有人放返d位出o黎, 大不了讀 york, 都係10大幼稚園, + oil

me too.....我都係得york 收....其他全部都係waiting....唔知waiting 有冇機會呢?....我地下星期in 宣道都冇咩信心....

原帖由 rubyrubylau 於 09-12-14 16:36 發表

我都下星期二10:00IN宣道, 我個仔係0708, 真係有D唔想去, 因好DOWN, 不過我都希望有最後希望.

原帖由 maywaibb 於 09-12-14 16:48 發表
me too.....我都係得york 收....其他全部都係waiting....唔知waiting 有冇機會呢?....我地下星期in 宣道都冇咩信心....
‹ 上一主題|下一主題