用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人收到教育部寄的信
go

有無人收到教育部寄的信 [複製鏈接]

如題
(要提供住址證明書)如樓契????
   0    0    0    0

回覆 1# WeWeWahWah 的文章

教育部?香港没有教育部。

I mean 教統局 POA Primary One Allocation

Last year, I received such request from the EDB as I'm living at Net 41.  They required me to provide more documents (there should be 5 items to choose, right?).

I received it yesterday, and we need to submit the document to them before 22 Dec. (net 41)

據聞41區(九龍塘)及11區(灣仔)校網最多人用假地址. 每年教署都會抽樣調查.

去年九龍塘區的學位供不應求, 教署要從其他地區調配, 才能應該需求.

34區,都收到, 封信話隨機, 究竟有幾多%? 我識人之前用假地址,又唔見佢有收到, 仲抽中好多人想入既第一志願, 呢個世界好唔公平

我都係覺得唔公平。我都識個fd, 都係用假地址,點知比佢抽中la salle, 真係唔公平﹗

原帖由 fishcakes 於 09-12-14 10:21 發表
34區,都收到, 封信話隨機, 究竟有幾多%? 我識人之前用假地址,又唔見佢有收到, 仲抽中好多人想入既第一志願, 呢個世界好唔公平

醒目開學勳章

係唔係ROUND 1未中籤者才有機會被抽查???

原帖由 fishcakes 於 09-12-14 10:21 發表

記得有差餉,屋契,租約等, 總之一定係證明你住係該處, 出唔到蠱惑, 咁如果同屋企人住, 但間屋唔係你既, 咁點證明?

回覆 1# fishcakes 的文章

教署有無規定, 唔可以借朋有屋企一間房, 偶然返去進吓? 這是否有理據? 點解一定要租約, 土契? 法律有冇規定唔俾借人地屋企住?

You'll have to prove the relationship between you and your family (e.g. birth cert.).

原帖由 fishcakes 於 09-12-16 15:16 發表
記得有差餉,屋契,租約等, 總之一定係證明你住係該處, 出唔到蠱惑, 咁如果同屋企人住, 但間屋唔係你既, 咁點證明?

真的好不公平. 若然小朋友冇任何私校back up. 又抽唔中, 咁咪好慘?????
所以我建議太家打電話去教統局 話下佢地, 叫佢地執得嚴d.....
尤其對個d 借親戚的, or 用監護人 個d....真係好衰law....真係好唔fair的!!!!!

醒目開學勳章

最好 check 埋個小朋友係邊度上校車 / 褓姆車,依樣實冇得呃啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

你應該告知教統局, 你個friend 用假地址...

原帖由 cclbaby 於 09-12-14 15:00 發表
我都係覺得唔公平。我都識個fd, 都係用假地址,點知比佢抽中la salle, 真係唔公平﹗

醒目開學勳章 王國長老

同意, 都唔明政府點唸, 明明有父有母無啦啦又整個監護人出黎, 擺明借地址啦
(我唔信咁多細路真係搵親戚湊過夜)
原帖由 mmkk203 於 09-12-17 12:36 AM 發表
尤其對個d 借親戚的, or 用監護人 個d....真係好衰law....真係好唔fair的!!!!! ...

係呀, 個d 都唔知可以點check....
其實應該廢咗呢條例, 而家都咁多家庭有工人, 有幾多真係會比人湊過夜呃, 有ge 唔該介紹比我law, 我都唔想成日比個工人激死!!!!
大家請諗下計幫手'倒' 絕呢個情況啦...!!!!!

原帖由 Charlotte_mom 於 09-12-17 12:44 發表
同意, 都唔明政府點唸, 明明有父有母無啦啦又整個監護人出黎, 擺明借地址啦
(我唔信咁多細路真係搵親戚湊過夜)

醒目開學勳章 王國長老

我同esmehouse唸既一樣, 如果規定校巴/保母車只可以去註冊地址, 睇下仲有無人借地址丫??!!
原帖由 mmkk203 於 09-12-18 12:19 AM 發表
係呀, 個d 都唔知可以點check....
其實應該廢咗呢條例, 而家都咁多家庭有工人, 有幾多真係會比人湊過夜呃, 有ge 唔該介紹比我law, 我都唔想成日比個工人激死!!!!
大家請諗下計幫手'倒' 絕呢個情況啦...!!!!!:igiveup ...
‹ 上一主題|下一主題