用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖瑪加利大幼稚園 2010-2011 STMKG (Interview & Result) 討論區
樓主: happymum1
go

2010-2011 STMKG (Interview & Result) 討論區 [複製鏈接]

我事前就係因為係度睇完知道 (費事浪費時間及金錢), 已經打左電話去問, 學校答唔一定唔收Nov/Dec小朋友, 要睇果年多唔多人報及小朋友interview成點.  不過interview當日見到大女個課室d同學生日月份, 11月得1個, 12月無人.

屋企附近唯一的一間幼稚園仔(要搭車的)12號便deadline要交留位 ... 全校校長及教學人員只得9人 ... 好在仲有一個西人及一個ABC教下英文, 睇黎以後都要比較下兩間的分別了.

慶幸細女(Nov)係家中細女, 讀邊間都無所謂, 如果唔係就頭痕啦.

原帖由 JoJo 於 09-12-8 22:55 發表
werbaba,
我想先問一問你有沒有致電學校查詢?

我明白當你知道學校不接受細仔/女時會很不開心.

但請不要出言說學校不老實, 因我知就算說了仍有不少家長也去試一試.

...

原帖由 werbaba 於 09-12-8 23:44 發表
我想提出一點.我無針對成份.不過如果你地知道學校唔收細仔女.你地覺得學校仍然接受你報名.大家有乜感覺?
我本人仔仔係細b.雖然未知結果.但係你個段言語令我非常不開心.
點解你知學校唔收細仔女.學校唔聲明.
我亦想知 ...

其實作為媽媽我好明白你既心情,但好多相對多人爭既學校都係唔數細仔,我係你我會考慮俾佢遲一年讀,今年當攞經驗,其實呢度之前都見有啲媽媽寫出嚟話打電話book時間時,接聽果位好似講過細仔收既機會細啲。
果日我親口問過校長呢個問題:問答如下,憑記憶,意思應無偏差:
我:校長你哋收生首選係咪信仰天主教同大b?
校長:基本上係,同一班小朋友,大b同細b程度會相差好遠,有媽咪帶11月,12月細b嚟,我同佢講叫佢明年先嚟in,我一定會收。
我同校長傾咗一陣後,我個人得出結論係,呢間學校首選一定係天主教徒、大b同住得近啲既學生,我囡囡都應該唔會收,但我又覺得無可厚非,你選擇學校,學校都可選擇你,雖然我都好想囡囡可以入到呢間,亦好鐘意校長同間學校,一句話「緣份」好緊要。

我仔仔11月細仔.我亦有2間學校收咗.我緊張係因為報名時無老師同我講細仔唔收.如果講咗我都報名係我問題.報咗先知係邊個問題?不過算啦.收唔收都好.呢個係遊戲規則.我亦見過大仔加埋係天主教都唔收!祝大家好運.有結果上嚟再傾!

原帖由 werbaba 於 09-12-9 01:08 發表
我仔仔11月細仔.我亦有2間學校收咗.我緊張係因為報名時無老師同我講細仔唔收.如果講咗我都報名係我問題.報咗先知係邊個問題?不過算啦.收唔收都好.呢個係遊戲規則.我亦見過大仔加埋係天主教都唔收!祝大家好運.有結果上 ...

Dear Werbaba,

非常理解你的感受, 說實一句我也沒留意這件事. 雖然小兒不是細仔, 但對我來說可說是百密一疏. 是否能入讀真的看天意了(註:本人並非教徒).

咁多位, good luck! 希望你地有機會做我地既師弟/妹.... 加油!

原帖由 JoJo 於 09-12-8 22:01 發表
各位,
其實在置頂討論區亦已提及學校由舊年開始已改左政策, 唔會收細仔/女 (唔知有冇exceptional case)

. ...

由舊年開始已改左政策, 唔會收細仔/女 --- e...有d 咁野, 真係唔知喎!  好左我大女出世果年係sars 年, 所以細女都入到.  不過一到生日會就知, 11/12月 加嘛都係得幾個.  只收大仔 -- 其實好多名牌幼稚園都係咁做
exceptional case -- 除非個細仔/女 interview 時好 outstanding 啦

Why I know the school usually won't accept small boy?  I've heard it from the school directly.  If you ask, they will tell you.  They don't have intention to hide it.  

Totally understand why some parents are not happy.  If I were you, same feeling.

But from my own point of view, their intention is good.  Even 09/10 K1, quite a lots of students are born in Nov & Dec (but they're born in 05, not 06).  Let's imagine, if those Nov & Dec 06 were put in the class, that's must be hard for them.

The reason I raised this here - don't feel disappointed if your "small" child is not accepted.  Also, this is really a good school.  Consider to let your child to try it again next year.

Hey don't worry la!  A lots of their students are not Catholic.  I guess Catholic is not a must.  But of course it could help.  

Like my case, when my boy interviewed last year, his performance was really bad because he was sick on that day.  But he was still accepted.  I guess because we are Catholic and St. Margaret is the church that we go every week.  Also, I told the teacher that we extremely hope that we can raise our child in a Catholic school.  And so funny, when we talked about this, my son  suddenly started to pray in front of the teacher.

原帖由 點算好 於 09-12-9 09:46 發表

Dear Werbaba,

非常理解你的感受, 說實一句我也沒留意這件事. 雖然小兒不是細仔, 但對我來說可說是百密一疏. 是否能入讀真的看天意了(註:本人並非教徒). ...

似乎你同學校太睇小啲細b.大b未必唔会令老師頭痛.不過遊戲規則應該要尊重.
收到信先知道收唔收.我係針對事.唔係針對人同學校.
如果學校講明只收入學時滿30個月先可以報名係唔係清楚啲呢?
其實呢個問題只係觀點與角度!

Understood, we all parents really love our children.  Remember it's really exhausted to bring my child to interview in different schools last year.

May I wish your child will get your most ideal school.  And same to all parents.

原帖由 werbaba 於 09-12-9 22:39 發表
似乎你同學校太睇小啲細b.大b未必唔会令老師頭痛.不過遊戲規則應該要尊重.
收到信先知道收唔收.我係針對事.唔係針對人同學校.
如果學校講明只收入學時滿30個月先可以報名係唔係清楚啲呢?
其實呢個問題只係觀點與角度! ...

thx.....babymok.

We and my daughter are not Catholic.  My daughter's perfomance in last year's interview was very good.
原帖由 babymok 於 09-12-9 22:30 發表
Hey don't worry la!  A lots of their students are not Catholic.  I guess Catholic is not a must.  But of course it could help.  

Like my case, when my boy interviewed last year, his performance was r ...

上個星期六interview, 女女表現都唔錯,每一樣問題都答岩晒,聽完校長講話,更加比校長既熱誠感動,所以聽到校長唔會轉校,真係好開心,希望今個星期六有好消息!!!

有results喇 !!!

岩岩收到信,收左亞女上午班....好開心呢!!!

恭喜你呀...我都好緊張呀.....請問咩班呀??

原帖由 milb 於 09-12-11 14:15 發表

醒目開學勳章 王國長老

恭喜晒! 歡迎你加入呢度既大家庭!  

樓主. 我會將此Topic 合併到 2010-11 STMKG Interview 討論區一起討論!

主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

THANKS!!!

封信有寫乜班架? 等我今晚返去睇清楚先!

原帖由 七點半 於 09-12-11 14:34 發表

Thanks!!

原帖由 JoJo 於 09-12-11 14:52 發表
恭喜晒! 歡迎你加入呢度既大家庭!  

樓主. 我會將此Topic 合併到 2010-11 STMKG Interview 討論區一起討論!

醒目開學勳章 王國長老

七點半,
為你祈禱. 明天會否去旅行嗎?

原帖由 七點半 於 09-12-11 14:34 發表
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

Congraluations!!

Is your baby a "big' or 'small' B? May I also ask whether your baby performed well in the interview? Did you have a green dot on your label?  Sorry - I got too many questions...

‹ 上一主題|下一主題