用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Help : 計數好慢
go

Help : 計數好慢

囡囡現讀P2, P1時全班數學最高分, 但到P2數學科成績一落千丈, 因為佢計數好慢, 1/3試題唔夠時間做, 有咩方法可以令佢計數快o的? 有冇邊啲校外課程幫到佢 (e.g. 公文數、指心算等等)?

是否理解能力差?或什麽concept不明白?

原帖由 wealth 於 09-12-10 12:07 發表
囡囡現讀P2, P1時全班數學最高分, 但到P2數學科成績一落千丈, 因為佢計數好慢, 1/3試題唔夠時間做, 有咩方法可以令佢計數快o的? 有冇邊啲校外課程幫到佢 (e.g. 公文數、指心算等等)? ...

原帖由 wealth 於 09-12-10 12:07 發表
囡囡現讀P2, P1時全班數學最高分, 但到P2數學科成績一落千丈, 因為佢計數好慢, 1/3試題唔夠時間做, 有咩方法可以令佢計數快o的? 有冇邊啲校外課程幫到佢 (e.g. 公文數、指心算等等)? ...

學公文數一定有幫助 !!!  我個女係一年班已經覺得佢計數好慢.  學左之後真係好好多.   公文數應該K3就比佢學.

淨係慢,唔係唔識做既話,買一大堆練習,操得多自然快啦,學乜學物都慳返,由其係公文,日日操幾十題數,唔快就出奇

check 下是文字題慢,定+-數都慢,若前者,教多d解題技考,若後者,教拆數來+-,會快d.
小兒上enopi,跟方法易明.,計得幾好.
小女亦由教到我嘔血,到自己快手計晒
但所有公司都有導師良莠不齊,務要小心跟進,小女初學不願跟方法,導師由她數手指