用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 校際朗誦節完結篇-----(小學部)評判的給分態度 ...
go

校際朗誦節完結篇-----(小學部)評判的給分態度

大家可否講講賽後,對評判的評價.
例如:普通話,余X女士,不喜過份造作和"專業"的小朋友,發音亦著重,略帶生硬的是她杯茶,會用盡奬項的quota,即10%;
余X光,音色好和喜自然,亦不會抗拒"專業"小朋友,常帶中文字典在身,方便查閱;
英詩,David xxxx肥男西人,重感情,發音不是主要致勝原因,不要太細聲,不著重動作.

our group, adjucdicator Barbara John, using the example of paint brush, said the student should understand the peom and conveyed it by the voice and gesture and show the peom into a picture to the audience.   not emphasis the pronounciation very much.

醒目開學勳章

Thank you .

我女仲未比賽, 不過佢呢二日病咳得好緊要, 睇來都凶多吉少了

原帖由 Sherryko9 於 09-12-8 16:09 發表
例如:普通話,余X女士,不喜過份造作和"專業"的小朋友,發音亦著重,略帶生硬的是她杯茶,會用盡奬項的quota,即10%;
余X光,音色好和喜自然,亦不會抗拒"專業"小朋友,常帶中文字典在身,方便 ...

想問吓是否一定要做動作?我仔下星期比賽
普通話(小一)....但又要考試
9/9 10 lb 2 oz 9/10 11 lb 8 oz 20/11 12 lb 12 oz 9/12 14 lb

好睇評判口味,但以過往經驗來看,低年級有動作會吸引些,他們年紀小,感情唔會太投入,唯有以動作配合,記得一定要聲音响.何時比賽?比賽後,上來講吓情況點,看看是否好似我所說甘!祝你好運!記得唔好甘在意是否得奬,因為賽果真係好睇評判口味.

原帖由 oknsca 於 09-12-9 20:26 發表
想問吓是否一定要做動作?我仔下星期比賽
普通話(小一)....但又要考試

順其自然吧!當作經驗,建立小朋友的信心!努力!
我家小朋友自小1已參加朗誦比賽,我覺得她因此敢於面對群眾,就算時間趕,但仍可很鎮定踏出台前表演,又似乎幾享受過程;所以覺得由細至大,朗誦是一種好好訓練小朋友的方法.

原帖由 雪文 於 09-12-9 17:46 發表
Thank you .

我女仲未比賽, 不過佢呢二日病咳得好緊要, 睇來都凶多吉少了

請問点可以睇番沙田區p1~p2,英文朗誦結果?

醒目開學勳章

說得對, 順其自然.  今日都仲咳, 不要報太大的希望, 當係一種訓綀.

原帖由 Sherryko9 於 09-12-10 09:25 發表
順其自然吧!當作經驗,建立小朋友的信心!努力!
我家小朋友自小1已參加朗誦比賽,我覺得她因此敢於面對群眾,就算時間趕,但仍可很鎮定踏出台前表演,又似乎幾享受過程;所以覺得由細至大,朗誦是一種好好訓練小朋友的方法.
...

要等好耐(我都唔記得幾時啦!起碼過左5月份卦?)冠亞季軍才會放上官方網頁.否則,即場比賽完走左就唔會知,唔會再任何非正式公佈.

原帖由 MOSBABY 於 09-12-13 18:59 發表
請問点可以睇番沙田區p1~p2,英文朗誦結果?

多謝分享
我哋英詩是肥女人, 叫咩名唔記得了, 每當見到有緊張的小朋友她一定會說good, 但好一些的小朋友反而不出聲, 要求比較嚴格, 喜歡大聱及音准

囝84, 不算好亦都没取獎, 跟去年一樣

剛好排在取到獎項小朋友的後面, 不過我都好開心, 因當時氣氛真的好緊張, 但他都好有笑容, good

原帖由 Sherryko9 於 09-12-8 16:09 發表
余X光,音色好和喜自然,亦不會抗拒"專業"小朋友,常帶中文字典在身,方便 ...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

我小朋友參加的那一場, 評判是錢女士, 選了一位目無表情及声浪極小的參賽者為亞軍。(當時我坐在觀眾席第三行!)

錢女士宣佈時尚說這位參賽者原應拿第一名, 之後又請帶隊來參賽的pth老師一同出來表揚....就讀音很正確...唉!都心知不妙....

第一名那位很出色, 相信評判不敢太過份。但對公平性...

各位家長, 參與時不要過追求份名次, 志在參與和小朋友有個美好的經驗就成了!

以下是本人經驗,亦是志在分享, 不喜勿"插"。

醒目開學勳章

我女參加個場係16/12普通話的周女士(年長), 佢鐘意笑容多, 表情自然, 可愛的參加者.

不過評判的口味好奇怪, 我只睇咗上半場, 我哋家長和小朋友認為上半場最好的一位( 2號) , 競然什麼獎都沒有 ?  可能就失在她太似專業的朗誦者, 但真係好好.  相反得獎有二個季軍是上半場的, 我認為比不上她.  

我女臨場失准, 好可惜.  下年再努力過 !

醒目開學勳章

其實之前我都諗住會有幾個評判, 原來只有一個 , 起碼有二個都算公平D.

大家放鬆些吧!不要太介懷公平否,當作是一項遊戲,亦可提升自己EQ .
就曾經說過,評判各有不同口味,今日踫不上,並不代表明天踫不上,如"余國光"先生如言:今日你得不到奬,是我走溜眼,下年可能有評判欣賞你,給你奬項.
評判選出來的冠亞季,未必是大家認為最好表現那個,但一定唔會是最劣的---只能這樣說.現每次比賽後,我會對囡囡說,如果你認為自己已做到最好,媽咪亦認同了,就算得不到任何奬項,亦不要懷疑自己實力,雖則我們當時知道評判評分口味,但亦不會突然去改變自己朗誦的風味去迎合當時評判要求,已經是對自己能力的一種肯定.
大家共勉之!

Sometimes, it is really difficult to understand what's the "cup of tea" of the judge - like my boy's case.  The judge, Dr Lam, said she cared the pronounciation of kids, however, when she praised the 1st runner up, she said he is lively.  Also I could see that she didn't look at the kids all through the whole period when they recited the poems, sometimes she just kept on writing the notes.

Somehow I really interested to know how the judge will recite the poem herself......

Anyway....  a good chance to join...

真係好難知道邊D係評判杯茶,幾時會知?味比賽完公佈成績時囉!哈哈!話分兩頭,如果比賽得多,有機會踫番果D評判,到時就心中有數,已經知道自己得唔得!你係邊種語言呀?受唔受動作?因為我覺得對細年紀小朋友,評判會受動作多D,當然啦!唔可以一概而論.
講番評判杯茶,就好似囡囡上次普朗誦甘!我地踫番上年果個余X女士,即刻心寒,知死梗!阿囡老遠未入場前見到一個類似女士,對媽咪說,果個未上年余X?我還回應,係唔係眼花?你真係認得?囡囡答:係,媽咪開場前走去看看點名紙,果場評判名字...不看由可,一看想暈甘滯!同阿囡講,算啦!盡力而為,如果動作唔記得唔緊要,由佢啦!到阿囡時,媽咪已覺得她好似有D唔同左,出來後,問番,真係!阿囡話收番細聲,比阿囡吹漲!結果...攞番個第3,但張分紙係話阿囡"聲音響响...上身和頭攞動過大..."其實阿囡已收斂了某些動作;上年是話她造作,但上年那套動作是她自己諗的,但余X說有些學生是經大人改造,不自然;反觀今年,阿囡套動作是老師教,幸臨尾收番老師教的其中一個踏出去(腳)的動作,還可得個第3.我地學校踫上是余X女士的幾組人全部最叻的只能拿亞和季,但其他不是她作評判的拿冠和亞;這就是評判對彩果的重要性,沒有公平不公平,你只不是他們的口味甘解!但又可以甘講,囡囡二三年級時,踫上都是同一個評判,亦是如此,兩年得冠軍,甘即是說那個評判喜歡阿囡類形.所以大家不要太介懷是否絕對公平,你看是好,別人看可能不是!

原帖由 leungchai 於 09-12-18 14:20 發表
Sometimes, it is really difficult to understand what's the "cup of tea" of the judge - like my boy's case.  The judge, Dr Lam, said she cared the pronounciation of kids, however, when she praised the  ...

原帖由 雪文 於 09-12-18 12:51 發表
其實之前我都諗住會有幾個評判, 原來只有一個 , 起碼有二個都算公平D.

同意!

我覺得一個評判真的好唔公平, 唔係質疑她的專業, 而係整個比賽處在由一個人話事的程度係最糟糕的選擇
社會點解要普選, 係因為有得選, 唔係一個人話事

朗誦會應該檢討他們的制度及評判的方法
應將標准公開, 而不是由評判在最後比賽完後講解一通就算
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

Don't take it too seriously ..... Relax .... treat it as a game for kids...

我都認為小朋友志在參與

只不過朗誦節的确係需要作出改善

講完