用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC & KV
go

SC & KV [複製鏈接]

0    0    0    0
簽名被屏蔽

原帖由 VIVIANSHUM 於 09-12-8 14:19 發表
你地選定未呀?

老實說,15/16中,因爲真的各有優點,又各有它的問題。但是這兩天都一定要決定了,因爲要交留位費,縂不能兩間都交吧?

原帖由 primrose_bb 於 09-12-8 15:49 發表

老實說,15/16中,因爲真的各有優點,又各有它的問題。但是這兩天都一定要決定了,因爲要交留位費,縂不能兩間都交吧?

梗係唔好啦,waiting list的人好慘o架。

我都唔想2間都交
其實唔係錢既問題
係問題始終要解決
拖拖拉拉都無意思

對遲早都要决定...
D錢留返送禮物俾阿仔好過!!

年年都好多家長比較SC及KV.但好像比較完也沒有結論. 因為任選一間也是好, 但也有所缺的. 要看家長想如何付出而互補長短.

不如有一間是SC加KV版好嗎?

原帖由 ysnmama 於 09-12-8 16:12 發表
年年都好多家長比較SC及KV.但好像比較完也沒有結論. 因為任選一間也是好, 但也有所缺的. 要看家長想如何付出而互補長短.

不如有一間是SC加KV版好嗎? ...

我想要一間有net 既kv

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 NICOLE123 於 09-12-8 16:31 發表

我想要一間有net 既kv

有d人話km係兩間之間
有kv嘅功課量+自動波做功課+數學  (中文好似少d人直接比較過)
有NET, 有PTH, 有機會俾小朋友企出嚟講嘢

原帖由 小曳人 於 09-12-8 16:54 發表

有d人話km係兩間之間
有kv嘅功課量+自動波做功課+數學  (中文好似少d人直接比較過)

我等唔到km 既offer呢
仲要等到下星期

may i know Km is ?

km 係劍鳴 Keenmind.
原帖由 siwing 於 09-12-8 05:02 PM 發表
may i know Km is ?

Welcome to visit us: http://www.babyhome.com.tw/kerensalai

It's anyway up to parents to choose amongst SC, KV or KM. Just like if we ask the students - do you like HKU, CUHK or HKUST? There will be their own supporters. Therefore, once we make up our mind, then let's stick to our choice and do not look back!

原帖由 MitchellDaddy 於 09-12-8 17:13 發表
It's anyway up to parents to choose amongst SC, KV or KM. Just like if we ask the students - do you like HKU, CUHK or HKUST? There will be their own supporters. Therefore, once we make up our mind, th ...

True, but parents are afraid as they may make the wrong decision!!!

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 MitchellDaddy 於 09-12-8 17:13 發表
It's anyway up to parents to choose amongst SC, KV or KM. Just like if we ask the students - do you like HKU, CUHK or HKUST? There will be their own supporters. Therefore, once we make up our mind, th ...

同意!
不過人好衰.. 無得揀又煩, 有得揀又煩!

我自己今年已經响 hkps/km/sc/kv 呢個topic度同c6開過3-4次大會喇! 由報幾多間.. 4間夠唔夠.. 到interview前做功課去了解間學校 (嘩.. 呢間都好好喎~) 再到上個星期攞住3個offer响手..
到尋日同老師傾完阿仔上堂時表現..

好在結論一樣無變過~ 希望阿仔鍾意啦!

原帖由 小曳人 於 09-12-8 16:54 發表

有d人話km係兩間之間

Totally agree...that is the reason why I choose KM and give up KV...

簽名被屏蔽

原帖由 VIVIANSHUM 於 09-12-8 18:12 發表
昨晚都想2間比晒! 拖延吓先算,未瞓著個腦不停係到諗,覺得自己好似中咗毒咁,今日同2個朋友傾完好啲喇!
明天比自己一個答案!

有答案講我知 (8卦 )

其實煩選邊一間, 已經係福, 有好多家長係無選擇, 我相信佢地仲煩, 係晚晚瞓唔著唔知點算好, 而唔係晚晚瞓唔著唔知揀邊間

原帖由 VIVIANSHUM 於 09-12-8 18:12 發表
昨晚都想2間比晒! 拖延吓先算,未瞓著個腦不停係到諗,覺得自己好似中咗毒咁,今日同2個朋友傾完好啲喇!
明天比自己一個答案!

原帖由 ysnmama 於 09-12-8 16:12 發表

不如有一間是SC加KV版好嗎? ...

哈哈...如果有一間學校係全日制一條龍,早上行KV教學模式,下午像SC,咁就中,英,數並全,又唔洗三年後再“戰”。

我08/07女女都有好多offer, 有報的都收佢, 不過我問過佢, 佢話選SC, 所以放棄KV等等! (我晒左D相出來俾佢選, 而且講埋俾佢知有邊個鄰居哥哥姐姐讀緊, 咁佢都話要SC -- 都算民主啩 ---"假"果仲, 哈哈!)
我同老公唸過中文及數學可以自己再加強D教佢, 因為0-6歲學好語言可以好native; 而且可以慳番系出面學呢兩種語言 (英普)嘅錢, 可以學埋其他語言 如 Spanish or French之類, 因為而家有D小學都有其他語言要學! (雖然我不是想入果D小學, 不過早D學多D語言, 對佢將來點都好D啩!)
而KV 就沒有這個優勢, 而且人人都話 SC-英普 AM - Norfolk Road是很難得的, 算是很Lucky, 放棄了就晒左個女的努力 ---雖然我唔覺得佢有努力過!

原帖由 VIVIANSHUM 於 09-12-8 14:19 發表
你地選定未呀?
‹ 上一主題|下一主題