用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請比d意見, 轉唔轉好?
go

請比d意見, 轉唔轉好? [複製鏈接]

囡囡依家讀緊救世軍N1, 剛剛又收到 SC offer, 2間都出名, 只係1間有學卷, 1間無..... 上 website 睇, 其實佢地d教學理念同方向都差不多, 只係 SC 多外籍老師....

你地會唔會轉呀
   0    0    0    0

回覆 1# fredmama 的文章

N1 vs K1?
大家著重的野都唔同, 唔可以比較架喎

CHOOSE K1 NEXT YEAR

好簡單!如果唔buySC個招牌咪唔使轉,buy咪當俾牌費囉。

我只擔心佢地d英文係咪真係咁好, 因為見好多 bk 既 mama 都有比小朋友出去返英文 course even 佢地讀 SC, 其他各方面既, 我就覺得同救世軍既課程差不多, 可能 SC 有d教深d (我唔 sure, 如有錯, 請更正)....

我之後都無諗住比囡囡讀私小, 如果讀 SC 都係想佢打好個底, 小學易d pick up, 又有人話我可以去讀救世軍, 之後比 $$ 出去搵 net 教英文, 不過又驚小朋友唔係日日學, 日日對住net, 始終都無咁好....

我有 不少的親友讀救世軍和SC,

救世軍理念佳, 小朋友返学開心, 培養長遠的學習興趣,但我認識的小朋友,英語能力實難與st. cat相題...看你自己看重甚麼...如果target考私校直資, st. cat一定比救世軍有優勢...

原帖由 fredmama 於 09-12-8 14:32 發表
我只擔心佢地d英文係咪真係咁好, 因為見好多 bk 既 mama 都有比小朋友出去返英文 course even 佢地讀 SC, 其他各方面既, 我就覺得同救世軍既課程差不多, 可能 SC 有d教深d (我唔 sure, 如有錯, 請更正)....

我之後 ...

回覆 5# fredmama 的文章

係啦! 你都分析到啦, 學校只係其中一個因素, 另你朋友都係好方法, 如果係大抽獎, SC冇優勢. 不過, 如果你想多D選擇, 到時跨區或考直資/私立, 咁就讀SC.

原帖由 fredmama 於 09-12-8 14:32 發表

我之後 ...

1. join course = english no good?
Wrong. Greedy parents always want their children run faster, no matter which schools they are in;
2. Study in SC is trouble-free in English?
No guarantee. That's why many parents join English course for their chidlren.
Even studying in International School in Hong Kong, parents need to work hard to sharpen English!
3. Some parents find private NET tutor 1 on 1 class. It is costly but I think it is effective (much more effective than 1:15 at school)! worthy to consider if you are not really "Buy" SC's fame, enjoying "coupon" to save some $$$ for private NET tutor.
‹ 上一主題|下一主題