用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 豈有此理,抽到瑪利曼竟然放棄學位!
go

豈有此理,抽到瑪利曼竟然放棄學位! [複製鏈接]

剛過去的自行分配學位公佈結果,有家長有對孖女用20分去抽,點知又咁幸運比佢抽到,到兩日註冊後仍未報到,學校好心打電話叫佢嚟註冊,佢話打算比囡囡讀國際學校所以放棄學位。呢個世界無奇不有,大把家長打崩頭想入呢間學校,但都有人好好彩但唔志在。亦因為咁而有兩個後備補上,呢兩個後備補上學位嘅家長真係要多謝嗰位家長嘞!
   0    0    0    0

Congratulations to the two backup-listed parents.

回覆 1# xxixixx 的文章

Nothing is impossible in the world, unless you never try.

原帖由 xxixixx 於 09-12-7 15:24 發表
剛過去的自行分配學位公佈結果,有家長有對孖女用20分去抽,點知又咁幸運比佢抽到,到兩日註冊後仍未報到,學校好心打電話叫佢嚟註冊,佢話打算比囡囡讀國際學校所以放棄學位。呢個世界無奇不有,大把家長打崩頭想入呢間學校,但都 ...

It appears that they are studying K3 at ISF. If the parents can afford the $ & do not want to put too much pressure on the kids. Why not?

咁確實, 若我有錢, 我都0願比我d小朋友讀國際學校.  小朋友同大人都無咁辛苦, 更何況佢既係 twins, 同一時間睇兩個d家課都幾係.

醒目開學勳章 貢獻勳章

agreed with you
原帖由 ync_224 於 09-12-7 16:22 發表
咁確實, 若我有錢, 我都0願比我d小朋友讀國際學校.  小朋友同大人都無咁辛苦, 更何況佢既係 twins, 同一時間睇兩個d家課都幾係.
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

一早想女女讀internetional就唔好去抽啦. 玩咩.

可能佢都係用津校去做後備~

no need to angry, everyones have their right to choose

醒目開學勳章

有人辭官歸故里,有人漏夜趕科場

甲之熊掌,乙之砒霜

原帖由 monkeybaba 於 09-12-7 16:37 發表
no need to angry, everyones have their right to choose

係law,各有所嗜,e+release 2個位出黎比個有心人去讀都好呀...

原帖由 xxixixx 於 09-12-7 15:24 發表
剛過去的自行分配學位公佈結果,有家長有對孖女用20分去抽,點知又咁幸運比佢抽到,到兩日註冊後仍未報到,學校好心打電話叫佢嚟註冊,佢話打算比囡囡讀國際學校所以放棄學位。呢個世界無奇不有,大把家長打崩頭想入呢間學校,但都 ...

佢都好好心呀,如果等明年先放出黎,甘係度等既家長咪仲慘?! 有d小朋友既性格不適合讀傳統學校,如果父母有錢,當然不需要勉強啦

Marymount好,但ISF亦非常好,两間都難入,如有$我都會揀ISF,我們應該感激她這麼早放位,不會hold位到明年!

原帖由 coachnewspaper 於 09-12-7 20:27 發表
Marymount好,但ISF亦非常好,两間都難入,如有$我都會揀ISF,我們應該感激她這麼早放位,不會hold位到明年!

Me 2   Unfortunately 2 kids for 12 yrs = HK$150K X 2 X 12 = HK$3.6 Million (mimimum excluding debentures, RCA etc....)

回覆 1# waiwaibaba 的文章

人各有志, 有人就喜歡讀國際學生, 不喜歡傳統學校, 擔心功課壓力大, 小孩難適應.

此外, 有些家長可能計劃中學讓子女去國外上寄宿學校. 讀國際學生, 比較容易銜接.

我都係放棄左一間好多人想入的小學, 改讀直資.  

我地冇hold 住d 位, 其他後補又可以補上, 好事丫.
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

這個家長已經好有品, 她立時放兩個學位出來, 如果它註冊又慢慢想便留住兩個學位了.  人各有志, 讀傳統學校要付出較多的.

醒目開學勳章 王國長老

係, 呢個家長值得表揚就真
原帖由 panbaby 於 09-12-8 12:04 PM 發表
這個家長已經好有品, 她立時放兩個學位出來, 如果它註冊又慢慢想便留住兩個學位了.  人各有志, 讀傳統學校要付出較多的.

原帖由 Laputa 於 09-12-7 16:40 發表
有人辭官歸故里,有人漏夜趕科場

甲之熊掌,乙之砒霜
‹ 上一主題|下一主題