用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小都幾好!!!!
樓主: mcheung1
go

音小都幾好!!!! [複製鏈接]

原帖由 rabbitpiggy 於 09-12-17 11:33 發表

我係想問你親戚大仔讀邊間, 校長原本說會收埋細仔... 但現在又不收...

不知是否方便講呢?

校長冇講過一定收,但呿哋說話、口吻係表達出0黎係好似收咁,你可以話我哋白痴,當我哋接收有問以為係收囉。
至於想知邊間學校,我pm比你。

原帖由 Loklok2 於 09-12-17 12:07 發表

校長冇講過一定收,但呿哋說話、口吻係表達出0黎係好似收咁,你可以話我哋百痴,當我哋接收有問以為係收囉。
至於想知邊間學校,我pm比你。

我明你意思... 你親戚e+都真係幾煩惱... 祝他早日找到間好學校..

好呀... thanks.. 等你pm...

我唔明呀? 即係發生咩事呀?
你地講講下都令我喜歡了音小, 不過我唔知我小朋友鐘唔鐘意音樂, 佢都未學過, 但我就覺得女仔應該點都要學返一兩樣樂器囉

原帖由 mya 於 09-12-17 09:36 發表

其實我都覺得呢位人人愛戴既校長好假,好表面O家...我覺得佢係好叻PRESENTATION,好叻表現自己和學校,但係真係既愛心呢就...仲有D假!仲有你都唔洗叫你個親友返去叩門或寫信,我相信佢一定唔會彩你,佢要學校出名,一定 ...

原帖由 Lovelybbs 於 09-12-17 12:40 發表
我唔明呀? 即係發生咩事呀?
你地講講下都令我喜歡了音小, 不過我唔知我小朋友鐘唔鐘意音樂, 佢都未學過, 但我就覺得女仔應該點都要學返一兩樣樂器囉
...

我自己個人立場想,首先就係睇你會唔會考慮直資或私校,如果會的話又加上會比小朋友學音樂的話,音小係唔錯的
選擇,因為學費已經包括0埋,係超值。

現在的音小已經唔同以前,而家的課程已經唔淺,英文方便亦都好好,相信新的音小學生取締舊的學生後,學校以致學術水平亦都大大提高《因為當時係新校而且又有外來生,根本反映唔到學校原本的質素》,而音小亦都有自己一套教學方法,總之就係小朋友讀得開心、冇壓力、但又學到0野,咁0先至0底死!

不過,音小在德育方面係做得好好的,唔係出面啲學校,著重成績多過品行,我想音小係兩者都要有囉。

至於學樂器方面應該冇問題的,我小朋友都冇學習樂器的,呿只係唱得兩咀啫!入咗音小咪大把時間學啦!你睇你自己的需要,又考慮0下你想小朋友在甚麼環境學習,有興趣咪考0下囉!但呿地話而家音小好難入喎,希望你考到自己心儀的學校啦!^—^

其實我講話覺得音小好並唔係因為佢學術好或者音樂教育出色, 而係聽你地講音小好着重品德教育同埋宗教氣氛都好濃厚, 老師又有愛心同目標一致, 依家好難搵到呢d學校, 至於如果要求既係學術好同音樂成就, 唔一定要讀音小.

所以我只係擔心萬一囡囡唔鐘意音樂, 可能佢會讀得幾辛苦, 我自己識彈琴, 但一定唔講得喜愛它.
原帖由 Loklok2 於 09-12-17 13:24 發表

我自己個人立場想,首先就係睇你會唔會考慮直資或私校,如果會的話又加上會比小朋友學音樂的話,音小係唔錯的
選擇,因為學費已經包括0埋,係超值。

現在的音小已經唔同以前,而家的課程已經唔淺,英文方便亦都好好,相信新的音小 ...

原帖由 Lovelybbs 於 09-12-17 13:48 發表
其實我講話覺得音小好並唔係因為佢學術好或者音樂教育出色, 而係聽你地講音小好着重品德教育同埋宗教氣氛都好濃厚, 老師又有愛心同目標一致, 依家好難搵到呢d學校, 至於如果要求既係學術好同音樂成就, 唔一定要讀音 ...

如果你想揀啲德育和宗教氣氛都有,咁音小就係做得到。
而音樂方面音小係必修科,唔係甚麼音樂學院又或者要求你學過甚麼才收,呿唔係要你哋做甚麼李雲廸,只係想你哋認同學校教學理念啫。
而學器方面咪慢慢來囉!同樣讀名校前我都唔知道個小朋友係唔係讀到的,如果個小朋友唔鐘意返學,咁係唔係代表不要讀書??

原帖由 mya 於 09-12-17 10:19 發表
甘就等O下二月,再打電話去,問O下有無人放棄學位可以俾你親友個小朋友補上啦!  GOOD LUCK。。。

我問過朋友係可行的,但要到二月份才知,冇辦法啦!到時候再叩門。

原帖由 mya 於 09-12-17 10:26 發表

係呀!D家長以為名校先可以培育好學生,以為音小一定收,好易考,多數都以音小作後備。其實唔係家,我知有幾位小朋友都唔收呀!佢係要選D有心讀佢學校既小朋友和家長呀! ...

還有,我上次唔記得再問你,你話音小啲家長攪了個網站,你有冇資料比我,我想睇睇,因為聽聞話啲家長會在這裏出售二手樂器,唔知係唔係呢??

回覆 145# ming2 的文章

謝謝您!係.....阿媽經歷選校後有些神經質 ..如果選出面太大競爭性的學校的話...我一定痴線..

現今讀咩學校都要學樂器,其實音小會有咩唔同之處?不過聽聞音小學費都好貴!

醒目開學勳章

如果以DGJS, 3仟幾學費, 加上自己出去學樂器要1000元一個月,重係1個星期1堂, 總開支都要4仟幾啦

而音小只是4000元,等包括的音樂,樂器的強很多
不係1個星期1堂
如果以這樣來說,音小唔貴

原帖由 VKwan 於 09-12-18 19:17 發表
現今讀咩學校都要學樂器,其實音小會有咩唔同之處?不過聽聞音小學費都好貴!

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

so far,我對icqm都非常滿意, 起碼學校所說的基本上都能做得到, 而我最唔滿意的便是..........................學費太貴.

所以我是非常羡慕公務員的.

音小 VS 循小

很頭痛!
之前音小收了, 後來第一階段 循道小學(佐敦)收了,本來打算讀,但現在看了大家分享,又想重申考慮.
音小和循小都是基督教男女校,又有中學(不過聽說循中現時成績不算太好?不知是否真?).
而音小是私校,循小是津校.
請問大家,如果不計學費 (因有津貼), 應該讀那一間? 請分析及給意見. 謝謝!

原帖由 WoodyTang 於 09-12-19 13:55 發表
很頭痛!
之前音小收了, 後來第一階段 循道小學(佐敦)收了,本來打算讀,但現在看了大家分享,又想重申考慮.
音小和循小都是基督教男女校,又有中學(不過聽說循中現時成績不算太好?不知是否真?).
而音小是私校,循小是津校 ...

你和我的情況相似,我係崇真和音小都收了,最初都好煩,究竟揀邊間??
崇真中學又好似麻麻哋,等小朋友要在讀中學時再煩多一次
真係好辛苦,最慘就係去到些校風唔好的學校,所以我都係揀音小。
你睇你自己想比甚麼小朋友哪,但如果你有信心小朋友係得,成績又可以的話,或者在循小有更好的出路呢!
如果想平平安安唔想煩,又唔介意宗教氣氛好濃,又唔怕小朋友讀多一科音樂為主科之一,咪揀音小囉!

原帖由 mcheung1 於 09-12-19 14:56 發表
係喎, 原來仲要分析, 因我覺得如讀得音小d家長比較重視品德的培養, 成績亦不會大差, 學生和家長一定有保障, 津校則較參差, 當然有好亦有不好, 我相信音小較平均, 如果係我一定為仔女選較優質的教育(如果唔係錢的問題 ...

謝謝你的回覆,我也非常同意你的看法.

不過音小始終較新, 音中又只有一年會考成績作參考.

請問你是否認為音小的學術成績應較循小優勝?

那麼, 請問音小現時的學術成績的水平怎樣?是否也比一般學校高呢?

我想問問本身是公務員的家長,在音小要交多少學費呢?(因我老公連自己的福利也不太清楚呢)
‹ 上一主題|下一主題