用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小都幾好!!!!
樓主: mcheung1
go

音小都幾好!!!! [複製鏈接]

原帖由 mcheung1 於 09-12-24 12:15 發表

討論網唔係要討論多d咩, 加上上面的家長也很好, 在這裡分享多d有自己的意見有問題, 請指出真正的問題???
音小係唔係超級好, 好喜歡的人會覺得係.
我自己就覺得係一間好學校, 如果要分等級, 會係中上, 因每間學校 ...

當然每人都有言論自由, 我覺得這裡的討論已給人有另外的想法, 我都有兩個朋友仔讀音小, 但總體只是一般而已.

原帖由 Loklok2 於 09-12-24 12:29 發表

如果個topic太多,咁你還要在這個topic發表你的問題????— —           
  ^

祝聖誕快樂

原帖由 BMX 於 09-12-24 12:33 發表

當然每人都有言論自由, 我覺得這裡的討論已給人有另外的想法, 我都有兩個朋友仔讀音小, 但總體只是一般而已.

喜歡與否,又或者好同唔好,每一個人都感受不同,有時事物就係要道聽塗說才可以瞭起人的思考和興趣,就好像榴蓮一樣,總有人覺得難頂,總有人覺得極品,最終都係睇自己的口味啦!

那不如請你講下那些是你心目中的好學校呀?? 好讓我們學吓嘢和去去你發表的討論區處觀摩一吓吧!!

原帖由 BMX 於 09-12-24 12:33 發表

簽名被屏蔽

記得校長講過, 學校在某些科目 (如: 英文) 會將兩班同學, 分三組上課, 方便照顧不同程度的小朋友。

原帖由 ming2 於 09-12-24 09:17 發表

我又好似唔係好覺佢地有咩補底班呢類型0既野喎?!...唔知有冇其他家長可以答到你呢?!...不過我又覺得...學校本身唔係話係個d只係著重學術成績0既學校,佢地係會令學生自己對學習負責任,...佢地係要學生超越自己而唔 ...

原帖由 Loklok2 於 09-12-24 13:02 發表

喜歡與否,又或者好同唔好,每一個人都感受不同,有時事物就係要道聽塗說才可以瞭起人的思考和興趣,就好像榴蓮一樣,總有人覺得難頂,總有人覺得極品,最終都係睇自己的口味啦! ...

你形容得好好...,有d媽咪會形容似搵老公....就係因為初時很少人提,知道音小的事很少,加上學校低調,不會胡亂吹噓自己的學生的成績,所以雖然有心,但有時又15/16,大家有心的家長一齊討論下啫,始終係要幫個小朋友選擇適合佢嘅學校,呢個階段都好重要.

原帖由 Loklok2 於 09-12-24 13:02 發表

喜歡與否,又或者好同唔好,每一個人都感受不同,有時事物就係要道聽塗說才可以瞭起人的思考和興趣,就好像榴蓮一樣,總有人覺得難頂,總有人覺得極品,最終都係睇自己的口味啦! ...

你形容得好好...,有d媽咪會形容似搵老公....就係因為初時很少人提,知道音小的事很少,加上學校低調,不會胡亂吹噓自己的學生的成績,所以雖然有心,但有時又15/16,大家有心的家長一齊討論下啫,始終係要幫個小朋友選擇適合佢嘅學校,呢個階段都好重要.

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

原帖由 mya 於 09-12-24 11:18 發表

其實你如果只要求一條龍既學校都有好多選擇, 若果你KEEP住左音小個位,倒不如放出來,等其他喜歡而又注重教學理念既家長同小朋友可以有機會後補上去.  THANK YOU..... ...

我小朋友 now k2 only

醒目開學勳章

原帖由 ziyi 於 09-12-24 11:00 發表
因為私校一條龍的有什麼學校/DSS一條龍有什麼學校,Mat媽你一定覺得音小好過這些都是一條龍學校
- DBS, DGJS, EC, GT, LOGOS, HKGUA, TSL, PK, St. Margaret, SPCC, YW, Creative, GH, True Light, Munsang, CKY, PT, PC, Raimondi, Scared Heart, Salesian, St. Clarie, St. Jo, St. Louis, SPC, St. Stephen, TN, Independent, TT, Victoria

可以咁講 (除了 英華/dbs 之外啦)

其實我喜歡 啟基多過音小, 可惜佢冇一條龍.

醒目開學勳章

是啊,始終有一條龍的對我這懶人來說會加分
而且每個人的標準不同,心儀目標也不同
只能說,正常情況下,每個父母都希望小朋友好,只要在能力負擔得起的情況

原帖由 mat媽 於 09-12-29 10:43 發表

可以咁講 (除了 英華/dbs 之外啦)

其實我喜歡 啟基多過音小, 可惜佢冇一條龍.

簽名被屏蔽

原帖由 ziyi 於 09-12-29 12:43 發表
是啊,始終有一條龍的對我這懶人來說會加分
而且每個人的標準不同,心儀目標也不同
只能說,正常情況下,每個父母都希望小朋友好,只要在能力負擔得起的情況

...

很認同!^。^
有一條龍真係好,不用小六時再煩過,實在太好了。

If you chose this music school, you have to commit to complete it for whole primary stage since it's very difficult to apply other traditional schools after P.1. ............

原帖由 wingtsang 於 09-12-10 16:56 發表
我自己條數就係咁計:  唔洗出去學琴 -$1,000 + 唔洗去補習 - $2,000, 而且鑽石山我可以自己接送 - $500, 所以我就會覺得好抵

醒目開學勳章

原帖由 ming2 於 09-12-29 13:07 發表

"啟基"係咪即係界限街附近個間呀??我大囡個同學囝宜家係呢間讀緊...起初個媽咪都好喜歡間學校...不過宜家讀左幾個月,佢開始懷疑自己有冇揀錯學校...因為佢囝囝係學校俾同學坐住佢黎打佢下體,老師都冇同家長講件事. ...

回覆 2# ambrose 的文章

點解呀!你係音小家長?

嘩, 好多post

音小都收了我個女讀下年的p1, 我都很鍾意音小, 我唔怕佢地的課程淺, 我覺得小朋友可以係一個有愛心和充滿關懷的環境下長大, 佢地差極有限

我老公的兒"生"仔, 今年讀傳統小學的p1, 唔夠半個學期, 就要放學後去上2-3小時的補習班, 晚晚成6-7點才返到屋企, 除左星期六唔哭, 日日都哭一輪, 考試測驗差, 就比家人罵, 比小學老師和補習老師投訴, ....

我唔想個女將來的生活係咁, 所以我揀了音小

原帖由 ming2 於 09-12-29 13:07 發表

"啟基"係咪即係界限街附近個間呀??我大囡個同學囝宜家係呢間讀緊...起初個媽咪都好喜歡間學校...不過宜家讀左幾個月,佢開始懷疑自己有冇揀錯學校...因為佢囝囝係學校俾同學坐住佢黎打佢下體,老師都冇同家長講件事. ...

吓! 我之前都有考慮啟基, 我以為佢地都幾好, 原本是 ...
‹ 上一主題|下一主題