用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小都幾好!!!!
樓主: mcheung1
go

音小都幾好!!!! [複製鏈接]

原帖由 mcheung1 於 09-12-22 15:56 發表
香港係每一間學校都有它本身的理念, 但係你的理念不會同每一間都一樣,  所以咪要想想自己的理念同邊一間最接近.

同意!同意!非常同意!!!

原帖由 mcheung1 於 09-12-22 15:56 發表
香港係每一間學校都有它本身的理念, 但係你的理念不會同每一間都一樣,  所以咪要想想自己的理念同邊一間最接近.

無錯!

醒目開學勳章

咁o岩, 好多家長同好多有名氣的有接近的理念, 因為他們只看名校的的理念. e.g. 蔡繼有, st.paul boy, 音小, 維小, 聖類斯, 救恩, 男拔, etc.

醒目開學勳章

全港有多少小學,但有多少間是DSS/Private,佔多少比例11.11%,總數60間
官津學校對我有什麼影響, 我想小朋友入的,唔夠分,我不太想的,沒有什麼可說
結果說來說去都是那60間裡面的
扣除埋太遠的,男校的,學費太貴的,有多少可選擇啊
現實就是得那幾間

原帖由 mat媽 於 09-12-22 16:55 發表
咁o岩, 好多家長同好多有名氣的有接近的理念, 因為他們只看名校的的理念. e.g. 蔡繼有, st.paul boy, 音小, 維小, 聖類斯, 救恩, 男拔, etc.

醒目開學勳章

原帖由 ziyi 於 09-12-22 17:44 發表

全港有多少小學,但有多少間是DSS/Private,佔多少比例11.11%,總數60間
官津學校對我有什麼影響, 我想小朋友入的,唔夠分,我不太想的,沒有什麼可說
結果說來說去都是那60間裡面的
扣除埋太遠 ...

Yes.... 現實...

原帖由 mat媽 於 09-12-22 21:54 發表

Yes.... 現實...

現實… …應該話係、現實、迫人

醒目開學勳章

原帖由 Loklok2 於 09-12-22 22:08 發表

現實… …應該話係、現實、迫人

講真, 因為音小有音中, 我才考慮它, 否則就算佢理念幾o岩我, 我都唔會選擇它!

這是現實問題! 到時"o岩唔o岩小朋友"呢個考慮會放到很低.

我想問下音小有冇補底安排的呢? 如果小朋友成績追不上, 咁點呢?

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

原帖由 mat媽 於 09-12-23 11:00 發表

講真, 因為音小有音中, 我才考慮它, 否則就算佢理念幾o岩我, 我都唔會選擇它!

這是現實問題! 到時"o岩唔o岩小朋友"呢個考慮會放到很低.

0下!考慮真係放得好底喎!
倒不如讀國際學校,考慮仲可以底D。

即是搵個小朋友就間學校, 方向好似有D到轉左喎!!

醒目開學勳章

現實是40間私校中有20間是一條龍或直屬
20間直資中有15間也是一條龍或直屬

未計津貼學校的一條龍/直屬的

35間裡因音小是一條龍而選擇她,証明了她是超級好

因為私校一條龍的有什麼學校/DSS一條龍有什麼學校,Mat媽你一定覺得音小好過這些都是一條龍學校
- DBS, DGJS, EC, GT, LOGOS, HKGUA, TSL, PK, St. Margaret, SPCC, YW, Creative, GH, True Light, Munsang, CKY, PT, PC, Raimondi, Scared Heart, Salesian, St. Clarie, St. Jo, St. Louis, SPC, St. Stephen, TN, Independent, TT, Victoria

其實我都覺得現時的private/DSS真的不錯,但有一些太遠太貴了
SPCC, Victoria, Independent....etc
有一些是男校,可惜我生了個囡 (其實我有同我妻子說過,如果生了個囝囝,退貨,我只喜歡囡囡 )

再加上不想小朋友面試十幾二十間,辛苦,所以只能從中選擇4~5間最喜歡最適合小朋友的(當然是我同妻子從主觀了解囡囡的性格特質啦)

忍痛飛起一些

其實你如果只要求一條龍既學校都有好多選擇, 若果你KEEP住左音小個位,倒不如放出來,等其他喜歡而又注重教學理念既家長同小朋友可以有機會後補上去.  THANK YOU.....

這個topic討論好像太多了 ? 音小超級好

間間學校都好,最重要係小朋友讀得開心,有滿足感!

原帖由 BMX 於 09-12-24 11:33 發表
這個topic討論好像太多了 ? 音小超級好

如果個topic太多,咁你還要在這個topic發表你的問題????— —           
  ^

‹ 上一主題|下一主題