用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小都幾好!!!!
樓主: mcheung1
go

音小都幾好!!!! [複製鏈接]

請問各位家長 是否想小朋友將來大學會讀音樂呢? 如無的話會不會浪費小朋友十多年來的工夫呢?

因我見到大家的意見後都覺得音小好好...(當然要比學費十多年都好金呀!) 但我姐姐問我如不想呀囡在音樂上發展可必讀音樂小學呢?

我覺得很多人會用音小作後備, 原因是學費真的很貴, 除非很buy音小既教學理念, 不知我會否想錯了.
如有差不多教學理念既津小收了, 是否應該選擇讀津小呢? 然後再用慳回來的錢學樂器還可.
我不是說音小不好, 音小也是我考慮之一, 但也有經濟上之考慮.
原帖由 WoodyTang 於 09-12-19 13:55 發表
很頭痛!
之前音小收了, 後來第一階段 循道小學(佐敦)收了,本來打算讀,但現在看了大家分享,又想重申考慮.
音小和循小都是基督教男女校,又有中學(不過聽說循中現時成績不算太好?不知是否真?).
而音小是私校,循小是津校 ...

原帖由 lro14sheung 於 09-12-21 12:20 發表
請問各位家長 是否想小朋友將來大學會讀音樂呢? 如無的話會不會浪費小朋友十多年來的工夫呢?

因我見到大家的意見後都覺得音小好好...(當然要比學費十多年都好金呀!) 但我姐姐問我如不想呀囡在音樂上發展可必讀音樂 ...

小朋友學音樂有好多原因,例如陶冶性情,培養良好興趣,修養等....我個人認為就算唔選音樂小學,好多家長都要小朋友學樂器,相信家長們要小朋友學音樂,學樂器既目的都不是要小朋友第日大學係修讀音樂既...

原帖由 lro14sheung 於 09-12-21 12:20 發表

因我見到大家的意見後都覺得音小好好...(當然要比學費十多年都好金呀!) 但我姐姐問我如不想呀囡在音樂上發展可必讀音樂 ...

我個小朋友出年入讀音小的小一,之前我考慮了很久,亦綜合了很多意見和自己的需要,終於決定揀音小,以下是我自己的睇法:
1 音小係基督教付合我家庭的信仰
2 音小的德育做得好好,而且又係雙班主任,在照顧小朋友 方面比較好,可更加注意到小朋友的需要
3 問過其他音小家長《分別係小及中學》,學校所給予學生的都是足夠《學術、德育、活動、宗教、體藝等》
4 小朋友讀得開心,因為唔似其他學校咁,要讀得比人快、多、精英等,所以小朋友冇咁大壓力《課程係付合教署的指引和程度》,可以有時間學習課外活動
5 我冇想過要小朋友在大學讀音樂,只覺得音樂可以陶冶情,對小朋友品德和學習方面都有幫助
6 學費雖然貴,但可以學音樂和樂器,算是超值啦!
7 音小有音中給小朋友就讀,不用小六時再煩多一次,如果小朋友成績理想的話,可以試考其他直資的中學

以上係我自己決定揀音小的原因,你可以看看自己和小朋友的需要才決定啦!

醒目開學勳章

原帖由 Lovelybbs 於 09-12-21 12:37 發表
我覺得很多人會用音小作後備, 原因是學費真的很貴, 除非很buy音小既教學理念, 不知我會否想錯了.
如有差不多教學理念既津小收了, 是否應該選擇讀津小呢? 然後再用慳回來的錢學樂器還可.
我不是說音小不好, 音小也是 ...

可以咁講, 學費貴, 而且學校不是太出名罷... 慳回來的錢 不只夠學樂器啦...

我係好喜歡這學校的理念, 尤其是信仰方面, 又是一條龍. 不過好多朋友都叫我把它作後備, 就是認為學費太貴, 而且未計車費/膳食/等等...

醒目開學勳章

如果要上返音小提供的有關音樂的課程,選擇其他DSS/private而節省到的一定唔夠

而車費/膳食,那一間都要

除非你根本沒有打算給小朋友學一門音樂作為一生的生活技藝
姚珏 - 國際中國小提琴家,接受訪問時說過類似的說話,音樂不是一定要學至她那樣,但每一個小朋友也需要,因他們長大後面對生活壓力時,也有一樣技藝可以舒發,平靜心靈

球類,體育可強健身體,但音樂能洗滌心靈
如果是打算給小朋友學音樂,而你又不是要求進入如DGJS, SPCC那等級的學校,我想音小不貴也不差
除非目標是官津,那就真的省回來的錢可以夠啦
不過如果目標是免費的官津,也不會將音小同其他DSS/Private比啦
唯一令我出年替小朋友申請音小仍有保留,反而是我一直希望是我囡囡會有一樣體育,一樣音樂,作為她一生的技藝
而音小沒有聽太多家長說體育方面,始終我的想法是身心都要強起來

原帖由 Lovelybbs 於 09-12-21 12:37 發表
我不是說音小不好, 音小也是 ...

原帖由 ziyi 於 09-12-21 16:47 發表
如果要上返音小提供的有關音樂的課程,選擇其他DSS/private而節省到的一定唔夠

而車費/膳食,那一間都要

除非你根本沒有打算給小朋友學一門音樂作為一生的生活技藝
姚珏 - 國際中國小提琴家,接受訪問時說過類似的說 ...

十分同意你既講法! 每間學校都有佢既特色同教學理念,最重要係以小朋友去出法, 按小朋友既性格同需要為他們去選擇,唔好盲目去追求名氣既學校!

其實我都有一間幾好而且差唔多必收既津小做backup, 但本身又想為囡囡選擇一些有一條龍既小學, 最好係有基督教背景, 着重品德教育, 所以音小係其中一個選擇, 其實就算唔讀音小我都會俾囡囡學樂器架, 只不過一定無讀音小學得咁精.

我都明考慮咁多都無謂, 考到至算啦, 音小都唔易考, 不過借題問下大家, 音小, 真道同播道點睇?

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

咁又係,係學校學定係出面自己找,其實沒有分別。
最重要如果加埋學音樂來說,音小絕對唔貴才是重點。

原帖由 ming2 於 09-12-21 19:46 發表

老實講個句...有d學校講明要咩一身一體藝...咪又係"迫"學生去參加學校0既咩田徑隊/樂團/樂器班之類0既野....音小都有足球隊..等0既校隊..亦有樂團...如果家長係有心要小朋友0既身體強起來,唔係一定要靠學校去迫佢 ...

原帖由 hcsoma 於 09-12-21 00:26 發表
我想問問本身是公務員的家長,在音小要交多少學費呢?(因我老公連自己的福利也不太清楚呢)

hcsoma-

請 check pm.

[quote]原帖由 Loklok2 於 09-12-21 22:49 發表
Hi! Loklok2,

Will you also pm me regarding of 公務員的家長,在音小要交多少學費呢?

Thank you!

原帖由 Lovelybbs 於 09-12-21 17:25 發表
音小, 真道同播道點睇 ...

I would also like to know u mums/dads comment on the above three schools, particularly the "christianity emphasis".

million thanks :)

我對這間學校都好有興趣,

1)但家住杏花村,請問有否校車到達?

2)想請問學校的1:1樂噐班是否在正常上堂時間學?還是於放學後才學?如果於正常時間上,假設一班有30人,該時段咪有30位老師教1:1堂?

3)英文老師是否NET?

4)每班有多少人?

好多問題,唔好意思,感激回答.

原帖由 BellyButton 於 09-12-22 11:29 發表

2)想請問學校的1:1樂噐班是否在正常上堂時間學?還是於放學後才學?如果於正常時間上,假設一班有30人,該時段咪有30位老師教1:1堂?

...

校車方面你可以聯絡校車公司,問一問祥情。
校車公司:金海
      電話:26401881

而樂器上堂係1:1   一位老師教一位學生。

樂理方面係全班一齊上的。

全班約30人,係雙班主任。

原帖由 BellyButton 於 09-12-22 11:29 發表

...

校車方面你可以聯絡校車公司,問一問祥情。
校車公司:金海
      電話:26401881

而樂器上堂係1:1   一位老師教一位學生。因為係主科所以係正常時間上堂。

樂理方面係全班一齊上的。

老師係本地英文老師。

全班約30人,係雙班主任。

醒目開學勳章

原帖由 mya 於 09-12-21 17:22 發表

十分同意你既講法! 每間學校都有佢既特色同教學理念,最重要係以小朋友去出法, 按小朋友既性格同需要為他們去選擇,唔好盲目去追求名氣既學校!

不過, 事實係好多家長都係會去追求有名氣的學校. e.g. "出名有愛心" 都係有名氣...........

而且係香港的每一間學校都有它本身的理念架啦!!
‹ 上一主題|下一主題