用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC vs KV - English level
樓主: csl888
go

SC vs KV - English level [複製鏈接]

原帖由 BigBoBo 於 09-12-8 15:44 發表
My son also got the offer from SC & KV...

15 16 左幾曰..終於决定揀SC..
因為收集各方意見..
讀SC 会開心D..
我個仔受軟唔受硬...
活動教學会啱佢多D..

雖然我自己喜歡KV..

其實Agreed Nicole123 所講, 点選都 ...

兩間都係好學校,有得揀比無得揀幸福好多,如果有人依家揀唔到,可以兩間都交,遲d先揀囉

同意. 唯有兩間都交留位費先, 多D 時間再揀
但不會讀2間, 因為同是 am class~

原帖由 share123 於 09-12-8 16:35 發表

兩間都係好學校,有得揀比無得揀幸福好多,如果有人依家揀唔到,可以兩間都交,遲d先揀囉

其實k1-3甘細個我覺得學校可以點push. 所以我choose 可以學好langage 個間

原帖由 csl888 於 09-12-8 17:18 發表
同意. 唯有兩間都交留位費先, 多D 時間再揀
但不會讀2間, 因為同是 am class~

你地有冇諗過人地waiting list中的人嘅感受
其實有乜咁難揀啫?鍾意邊間,自己個小朋友適合邊間唔會唔知啩?

原帖由 BigBoBo 於 09-12-8 15:44 發表
My son also got the offer from SC & KV...

15 16 左幾曰..終於决定揀SC..
因為收集各方意見..
讀SC 会開心D..
我個仔受軟唔受硬...
活動教學会啱佢多D..

雖然我自己喜歡KV..

其實Agreed Nicole123 所講, 点選都 ...

Can someone tell me how they know SC kids are happier?  

You can compare no. of homework, style of teaching, etc. but comparing happier kids really puzzles me?   

My kids are most happy eating ice cream - so should I serve them ice cream 4 times a day???

原帖由 jeremyphlam 於 09-12-8 17:38 發表

你地有冇諗過人地waiting list中的人嘅感受
其實有乜咁難揀啫?鍾意邊間,自己個小朋友適合邊間唔會唔知啩?

Not long to wait - this Friday is the deadline.  I hope parents do not reserve more then 1 place, but I am sure many will.

SC 有NET 係事實, 但學生英文係咪咁就會大躍進同ASCENT 就會一直都好呢? 大仔既同學好多係SC 畢業, 其中一個一直都係睇英文卡通, 屋企以英語溝通, 但K1讀左SC 英普班後, 反而唔多肯講英文, 佢MAMA 同佢以英文溝通, 佢竟然話, 我地係中國人點解要講咁多英文, 我D同同學都係講中文, 講英文無人理我, 無人同我玩! THAT'S WHY 佢無將細仔讀埋SC, 佢覺得SC 英文唔係所講既咁強, 佢將細仔入讀ST. JOHANNES, 佢話ST. JOHANNES 英文強好多, 老師上課差不多全英語, 而家細佬英文好過哥哥好多, 願講又聽得明 !
聽阿仔D SC 同學講英文又唔覺有咩外國ASCENT, 都係講港式英文, 我諗要一直都聽同講至會KEEP 到好英語同ASCENT! 唔好迷信讀左SC 就唔駛理小朋友既英語, 佢地會自己講到流利英語, 始終屋企都要配合!  我只係將我經常接觸既SC 家長同佢地小朋友情況同大家分享, 絕無踩邊間學校OR捧邊間學校既成份, 因我都係要四圍問多D 意見至決定細仔讀邊間會適合D!

非常同意幼兒的中英數都應多靠家教, 學校只是提供了一個較合的環境去讓小朋友去反應.

我是 sc k1小朋友 的家長, 開了學不過3個月, 在剛過去的旅行, 我見到阿仔的同學仔都很隨意用英文同英文老師談天, 覺得不論口音純正, 他們是用習慣對有需要的人用英語溝通的, 這不一定是學校短短幾個月中可學回來的, 看上去小朋友本身都是習慣用英文溝通. 至於中國藉的小朋友彼此是否以英文溝通, 我不太覺得會. 他們會因人而異.   但如果說sc 的小朋友會抗拒英文, 似乎眼見大部份沒此問題

有人出去另學英文亦是事實, 我阿仔有幾個同學都有再參加一些 english playgroup, 本身他們的英文不錯, 說得流利, 但現在是在學寫短句(4歲), 他們的程度又比一般k1的偏重學生字稍好. 我只要求我自己的小朋友能夠多講多讀句子, 習慣看書, 自知他未能寫出, 也不會強求.

中文方面, sc 有字咭,詞語如輪船等已有, 我們家長大都會用來在家再教, 所以我不覺得自己的小朋友會比任何一家差, 現老師要求開始背讀一些書上的短句/兒歌, 說等他們在同學面前表演, 我覺得如果達標中文能力就不會太差. 當然需要經常在家學才行. 寫字方面sc 比較慢, 現在仍在連線, 我們在家有教寫字, 但小朋友未識亦是正常. 希望慢慢學有改善.  

我亦有教不少kv小朋友活動, 發現k1的下學期時他們會比較勝任寫英文字母等, 英文對答就相對少些, 看書的能力不太清楚, 可能不差, 和不會抗拒做功課, 此些都會好的, 所以家長各有所取, 不需要做不等量的比較.

...............

講真,九龍塘KG有乜咁巴閉SC又好KV又好,D老師叻D?有3頭6臂 ?有獨特教學方法?
話你知通通都不是,最好老師就係父母。
D小朋友第1日返SC k1,全班大部份學生個個都可以很流利 同NET TEACHER講野,我當時就有所領晤,
難怪外人以為SC教英文好好,其實教得好是父母自己。
HAHA當然我係其中1個LA

原帖由 jeremyphlam 於 09-12-7 14:07 發表

我諗都要好睇個細路,可能我唔好彩,身邊的SC學生(朋友和係出面英文班)的英文水平真的全不突出,梗加唔好講乜乜"accent"。

我識幾個 SC 小朋友 (都上晒小學了), 都係港式 ACCENT. 講真, 就算係 DGJS 甚至 DGS, 都唔係個個有英倫口音啦.

一個土生土長的小朋友, 你 EXPECT 一日一兩堂英文可以學好 ACCENT? 不如學識讀 D 字先啦.

土生孩子, 靠學校的幾小時, 學到 D 乜? 要英文好, 唔難, 但要 ACCENT 都靚, 好難. 家庭一定要配合. 不過問題係, 家中菲傭 D 英文多數不單 ACCENT 差, 文法都錯得離普; 家長本身亦未必個個有能力同小朋友在家也講英文, 而且家長就算英文好, ACCENT 都未必靚. 在學校幾個鐘的 "修行", 都被放學後同菲姐的 "對答" 破壞晒.

我個 POINT 係, 如果係幼稚園, 學幾多英文 ACCENT 都作用唔大, 冇家庭配合, 學幾多都唔會點用得到.

不過, 幼稚園有 NET 的確有佢的 EDGE, 小朋友多個機會同外籍人士相處, 都係一個 "經驗". 以我認識的 SC 小朋友, 佢地英文唔錯, SC 亦係本地名幼稚園中教得比較無咁死板的.

‹ 上一主題|下一主題